Cross

Wwft: Voorkom witwassen en terrorismefinanciering onder uw beleid

maart 20, 2024

WWft Photo

Nieuwe records

Je hebt er misschien wel eens van gehoord. Wwft, maar wat betekent dit voor u? We beginnen eerst met het defineren van de Wwft. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is er om de hoeveel

heid geld in de misdaadwereld tot een minimum te beperken. De verwachting van deze wet is dat ongebruikelijke transacties van klanten gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU). 

 

De relevantie van deze wet strekt zich uit over verschillende sectoren, waaronder banken, makelaars, en notarissen. We zullen dieper ingaan op de betekenis van de Wwft voor deze beroepsgroepen en bieden concrete handvatten om aan de wet te voldoen. 

 

 1. De band tussen de Wwft en vermogensbeheerders
 2. Wat is cliëntenonderoek en risicobeoordeling?
 3. Melden van ongebruikelijke transacties
 4. Gevolgen van niet naleving voor vermogensbeheerders.
 5. Wat nu?

De Wwft en vermogensbeheer

Maar dan nu de vraag. Hoe bent u verbonden aan deze wet als vermogensbeheerder, of iemand die in direct contact is met grote transacties. De Wwft is namelijk relevant voor banken, makelaars, notarissen, belastingadviseurs, advocaten, cryptobedrijven, bemiddelaars bij aankoop en verkoop van bijvoorbeeld auto’s, kunst en juwelen volgens de rijksoverheid Dit houdt in dat u grondig onderzoek moet doen naar uw klanten en in het geval dat er een ongebruikelijk transactie herkent wordt deze te melden bij de FIU (Financial Intelgence Unit) Nederland. Maar dan volgt al vaak de vraag “Wat is cliëntenonderzoek volgens de Wwft?”.

Wat is cliëntenonderoek en risicobeoordeling?

Dit kan nog wel eens een verwarrend zijn wanneer men voor het eerst de Wwft opzoekt en besluit er in te verdiepen. Gelukkig heeft de Rijksoverheid een duidelijke checklijst gemaakt met wat de Wwft beschouwt als voldoende cliëntenonderzoek.

 • Vaststellen wie de klant is.
 • Controleren of de klant iemand vertegenwoordigt en mag vertegenwoordigen.
 • Achterhalen wie de uiteindelijke belanghebbende van de klant is.
 • Vaststellen wat het doel van de klant is .
 • Controleren of de klant ongebruikelijke transacties verricht (monitoren).
 • Een cliëntenonderzoek is onder andere verplicht als een nieuwe klant zich meldt.
 • Als een klant één of meer betalingen doet van in totaal minstens € 15.000.
 • Als het risico bestaat dat een klant betrokken is bij witwassen of financiering van terrorisme.
 • Als er twijfel is of de gegevens van de klant wel kloppen.

Instellingen mogen zelf bepalen op wie en hoe het cliëntenonderzoek uitgevoert wordt gebaseert op hun eigen risico schattingen.

Maar wat valt er precies onder “ongebruikelijk transacties”? Ook hier is een lijst voor te vinden:

 • Ongewone geldopnames, stortingen en betalingen met contant geld.
 • Geldwisseltransacties van ongewone bedragen.
 • Transacties die niet passen bij de gewone bedrijfsvoering van een klan.
 • Betalingen naar landen met een hoog risico of landen waar sancties tegen zijn ingesteld.

Deze regels zijn ingesteld om witwas risico’s te minimaliseren, dus als het voor komt dat u een van deze punten herkent zorg dat u dit dienovereenkomstig meldt.

Melden van ongebruikelijke transacties

Het melden van ongebruikelijke transacties in het kader van de Wwft is belangrijk om witwaspraktijken en terrorismefinanciering te voorkomen. Door deze transacties te rapporteren dragen organisaties en vermogensbeheerders bij aan de veiligheid van onze samenleving. Dit draagt niet alleen bij het beschermen van financiële instellingen maar ook onze algehele economische stabiliteit en veiligheid.

FIU Nederlands 2022

Gevolgen van niet-naleving voor vermogensbeheerders:

Allerlaats willen wij het nog hebben over de legale en sociale gevolgen van deze wetten niet navolgen. Aangezien dit aanzienlijke gevolgen kan hebben waaronder zware boetes, juridische sancties, en heftige reputatieschade. In extreme gevallen is het zelfs mogelijk dat een vergunning om bepaald financiële dienst aan te bieden compleet ingenomen wordt.

Wat nu?

In conclusie, gebruik onze checklijst om na te lopen of er geen witwaspraktijken gebeuren onder uw neus, en als dit toch het geval blijkt te zijn meld dit dat zo spoedig mogelijk bij het FIU Nederland, om het witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.

Dit is geldt voor iedereen die in direct contact komt met grote bedragen zoals een vermogensbeheerder, banken, of iemand geïnteresseerd in het investeren in iets met een prijskaartje boven €15 000. Want de gevolgen van de Wwft niet naleven kunnen een kost worden die u niet wilt meemaken. Hiermee kunt u ook een steentje bijleggen in de preventie van het witwassen en terrorismefinanciering, en de gehele economische stabiliteit beschermen.

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.