Cross

Wim Lukaart: “Het waarderen van een bedrijf is een vak apart.”

april 22, 2022

Een bedrijf kopen of verkopen is een grote stap. Voor veel ondernemers iets dat ze maar één keer in hun leven doen. Bij het aan- of verkopen van een bedrijf komt veel kijken dus is het prettig als er iemand naast u staat met de juiste kennis en ervaring. Die kennis en ervaring vinden we bij Wim Lukaart, Register Valuator, bestuurder bij het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NIRV) en sinds 2019 partner bij Groenewegen & Lukaart Corporate Finance BV.

Wim Lukaart werkte jaren in de accountancy en vervulde diverse managementposities in het bedrijfsleven. Sinds 2007 is hij werkzaam in de wereld van corporate finance, waarvan de laatste drie jaar als partner en senior adviseur bij Groenewegen & Lukaart. Wim: “Twaalf jaar geleden werd ik Register Valuator en eigenlijk durfde ik vanaf dat moment pas te zeggen dat ik echt kan waarderen. Het vaststellen van de waarde van een bedrijf is een vak apart en er kunnen gekke dingen gebeuren als er onjuist wordt gewaardeerd. Een te lage waardering zorgt voor een snelle verkoop maar een oneerlijke prijs. Een te hoge waardering daarentegen gaat de verkoop in de weg zitten. In beide gevallen doe ik mijn klanten tekort en dat mag niet gebeuren. Inmiddels heb ik zoveel aan- en verkooptransacties begeleid dat ik mijn klanten precies kan vertellen waar ze aan toe zijn.” 

Vóór dat waarderingsmoment is er natuurlijk al een heel proces in gang gezet. We beginnen bij het begin. Met welke vragen komen mensen die hun bedrijf willen verkopen terecht bij Groenewegen & Lukaart? Wim: “De redenen zijn zeer uiteenlopend. Als het gaat over de verkoop van bedrijven zien we veel mensen die op leeftijd zijn of helaas ziek zijn geworden. We zien ook regelmatig mensen die geen opvolger kunnen vinden binnen hun gezin of familie en daarom besluiten hun bedrijf te verkopen. Aan de kopende zijde zien we dat er veel bedrijven worden gekocht om aan goed, gekwalificeerd personeel te komen. Met name in de bouw en in de industriële sector is het op dit moment moeilijk om goed personeel te vinden. Een bedrijf overnemen is dan een slimme oplossing.”

Het team van Groenewegen & Lukaart ondersteunt mensen van begin tot eind in het aan- of verkopen van bedrijven. Hierbij wordt ook de onderhandelingsfase deels uit handen genomen en krijgt de klant duidelijke instructies. Wim: “Dat geldt vooral bij verkopen. Veel verkopers zijn hun bedrijf ooit als eenmanszaak gestart. Daar zitten jaren van bloed, zweet en tranen in. Een verkoop maakt vaak allerlei emoties los. Die zijn natuurlijk welkom, maar niet heel wenselijk aan de onderhandelingstafel.”

Wim vertelt gepassioneerd over zijn vak en over de verschillende fases in een
aan- of verkoopproces. We vragen of hij een advies heeft voor de lezers van onze nieuwsbrief. Wat moet u doen als u overweegt een bedrijf te kopen of verkopen? Wim: “Schakel zo snel mogelijk hulp in van een specialist, in het bijzonder wanneer u uw bedrijf wilt verkopen. Een verkoop gebeurt meestal maar één keer in uw leven. Natuurlijk wilt u dan dat dat zo goed mogelijk verloopt. Ik zie regelmatig situaties waarin mensen zelf een traject aangaan. Dat kan nare gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer te vroeg bekend wordt dat u uw bedrijf wilt verkopen. Concurrenten maken met alle liefde misbruik van dat nieuws en personeel wordt nerveus. Het tijdig inschakelen van een specialist zorgt voor een goede procesmatige aanpak van de transactie. Zo weet u zeker dat u zonder onnodige zorgen het maximale uit de verkoop van uw bedrijf haalt.”

Heeft u na de verkoop van uw bedrijf advies nodig over het vrijgekomen vermogen? Neem contact op met uw contactpersoon bij Auréus. Wij helpen u graag verder.


Altijd op de hoogte blijven? Abonneer dan op onze  tweewekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.