Cross

Wereldeconomie draait op meerdere motoren

april 14, 2024

Wereldeconomie draait op meerdere motoren

Tot voor kort draaide de wereldeconomie op één motor: de Amerikaanse economie. Ondanks de monetaire verkrapping is er allesbehalve sprake van een zachte landing van de Amerikaanse economie, maar lijkt het eerder op een krachtige doorstart. De dienstensector blijft groeien en nu ook het producerende deel van de Amerikaanse economie voor het eerst in 16 maanden weer is aangehaakt, lijkt er sprake van een versnelling. Nog opvallender is dat zowel in China als in Europa de leidende indicatoren aan het verbeteren zijn. Dat duidt op een meer gesynchroniseerde groei van de wereldeconomie in de komende maanden, iets waardoor de kans op een recessie verder zal afnemen. De wereldeconomie draait op meerdere motoren. Wereldeconomie draait op meerdere motoren

Meerdere motoren

Een economie die draait op meerdere motoren is per definitie stabieler dan wanneer de economie afhankelijk van slechts één land of regio. Maar hetzelfde geldt ook binnen een land. Het lijkt erop dat in grote delen van de wereld de consumptie en de investeringen elkaar versterken. Dat is goed nieuws voor de bedrijfsresultaten, het seizoen barst komende week in alle hevigheid los. De leading indicators in alle grote economieën duiden op een verdere verbetering van de economische groei. Het laatste cijfer van de inkoopmanagers in China wijst ook op een groeiversnelling. Vooral het scherpe herstel in de ordercomponent is bemoedigend. Zelfs in Duitsland dat het binnen de eurozone niet gemakkelijk heeft, is de verwachtingencomponent van de ZEW-index sterk gestegen. Het zorgt er ook voor dat de inkoopmanagers in Duitsland weer gestegen is tot boven de 50 punten.

Verbetering leidende indicatoren

Zowel in de Verenigde Staten als in andere delen van de wereld zijn de leidende indicatoren ook beter dan verwacht. Dat geldt ook voor de opkomende markten, waar de inkoopmanagersindex onder meer dankzij India is gestegen tot het hoogste niveau in drie jaar. Die kracht is vooralsnog niet terug te zien in de Amerikaanse dollar, maar dat komt vooral dankzij de krachtige groei in de Verenigde Staten. Normaal gesproken zijn opkomende markten sterk gevoelig voor de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar, al ondervond onder andere emerging debt in lokale valuta in de afgelopen weinig hinder van de kracht van de Amerikaanse dollar. Dat komt ook omdat veel opkomende markten het probleem van de oplopende inflatie veel eerder hebben geadresseerd dan de Federal Reserve.

Meer cyclische aandelen

De aantrekkende economie is een verklaring dat er ook op de beurs meer belangstelling is voor cyclische aandelen. Nu is het moment in de zon voor cyclische bedrijven meestal relatief kort, maar dit keer ging er een wat langere periode van underperformance aan vooraf. Zeker voor wat betreft opkomende markten zijn de verwachtingen ten aanzien van China bijzonder laag gespannen.

Voor veel partijen wordt China tegenwoordig gezien als onbelegbaar. Deels is dit politieke correctheid gelet op de machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en China, maar deels ook een direct gevolg van de teleurstellende ontwikkeling in China in de afgelopen jaren. De stemming lijkt op een dieptepunt te zijn aangekomen en is vergelijkbaar met de stemming rondom Amerikaanse aandelen in de jaren dertig en Japanse aandelen in 2012. Historisch gezien waren dat de beste momenten om in te stappen in de VS en Japan, maar uiteraard zal dit ook voor wat betreft China pas achteraf gelden.

Warrant op de wereldeconomie

Noord-Azië mag gezien de vele productielocaties worden gezien als het deel van de wereldeconomie waar de fabrieken staan. Feitelijk is deze regio daardoor een warrant op de wereldeconomie. Dat geldt dus niet alleen voor China, maar ook voor Zuid-Korea, Taiwan en Japan. Zuid-Korea is sterk afhankelijk van de export naar Europa en de Verenigde Staten. Koreaanse aandelen zijn ook aantrekkelijker gewaardeerd dan Taiwanese aandelen en in beide landen is de technologiesector relatief groot.

Opvallend is ook het herstel in de Duitse economie. Vooral in de bouw en de auto-industrie gaat het beter. In januari werd het groeicijfer voor de Duitse industrie opwaarts bijgesteld naar 1,3 procent en in februari volgde en groei van 2,1 procent. Het is wel herstel vanaf een laag niveau, de industriële productie in Duitsland staat nog altijd zo’n 8 procent beneden de piek. Bovendien wordt de bouw in Duitsland geholpen door het zachte weer, maar er zijn signalen dat de vraag naar Duitse goederen aan het verbeteren is.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.