februari 17, 2020
De laatste nieuwsbrief van twee weken geleden, gelijktijdig met de start van het Chinese nieuwjaar, het jaar van de Rat, stond grotendeels in het teken van het Coronavirus en de onrust op de financiële markten, met name de negatieve impact op de aandelenmarkten. Als we momenteel kijken naar de beurzen dan zou je bijna concluderen dat het Coronavirus onder controle is.
De AEX stond twee weken geleden op 589,50 en afgelopen vrijdag sloot de AEX op 629,23, een stijging van bijna 7% . Een soortgelijke positieve ontwikkeling zien we nagenoeg op alle internationale aandelenmarkten. Echter op dit moment is het nog te vroeg om te concluderen dat het Coronavirus onder controle is.
Daar waar in het verleden wel eens getwijfeld is aan de juistheid van de Chinese economische cijfers, is deze twijfel er nu ook bij het Ministerie van Volksgezondheid. Deze week werd het aantal besmettingsgevallen plotsklaps met 15.000 personen naar boven bijgesteld, naar 60.000. Het aantal mensen dat overleed als gevolg van het Coronavirus werd eveneens naar boven bijgesteld. De verantwoordelijken zijn ontslagen. In ieder geval doet de Chinese overheid er alles aan om het virus onder controle te krijgen, bijvoorbeeld in Wuhan wordt niet gewerkt tot 20 februari.
Zowel van de Chinese centrale bank als de Chinese overheid kunnen we waar nodig stimuleringsmaatregelen verwachten. In de praktijk komt dit meestal neer op renteverlaging(en) en soepelere condities om geld te lenen. Wat de echte impact gaat zijn op de Chinese economie, maar ook en uiteindelijk op de wereldeconomie, weten we gewoonweg nog niet, daar is het nu nog te vroeg voor.
Het optimisme en de toegenomen risicobereidheid zien we vooralsnog niet terug op de obligatie- en valutamarkten. De 10-jaars rente in de VS en Duitsland staat respectievelijk op 1,56% en -0,40%. Nagenoeg gelijk aan het niveau van twee weken geleden. De rentemarkt reageert duidelijk anders dan de aandelenmarkt.
De USD versterkte zich eveneens ten opzichte van de EUR, momenteel is de koers 1,0840. De USD is nu een ‘Safe Haven’, de vraag is hoe lang dit stand kan blijven houden nadat het virus onder controle is.
Ondertussen draait het cijferseizoen op volle toeren, het grootste gedeelte van de bedrijven in de S&P 500 heeft inmiddels zijn cijfers gepubliceerd. De cijfers overtreffen in bescheiden mate de verwachtingen. In Europa zien we variërende cijfers binnen komen, waarbij de verschillen binnen sectoren soms groot zijn, zie Royal Dutch en British Petroleum, Unilever, Heineken. Een groot aantal bedrijven komt nog met de jaarcijfers over 2019, wij zijn benieuwd naar deze uitkomsten.
FED voorzitter Jerome Powell stimuleerde afgelopen woensdag de aandelenmarkten door aan te geven dat het huidige beleid van de Amerikaanse centrale bank zorgt voor een duurzame economische groei en sterke arbeidsmarkt. Dit zagen we enkele dagen eerder al terug in de arbeidsmarktcijfers. In januari waren er 225.000 nieuwe banen bijgekomen daar waar er 165.000 verwacht werden. De werkeloosheid liep weliswaar iets op van 3,50% naar 3,60% maar de participatiegraad liep op naar 63,40%.
Echter de bedrijfscijfers en arbeidsmarktcijfers kijken terug in de tijd. Het is veel belangrijker om vooruit te kijken wat de impact van het Coronavirus zal zijn. Komende week verschijnen de vertrouwenscijfers van consumenten en producenten. Hierna kunnen we wellicht al de eerste voorzichtige conclusies gaan trekken.
Tot over twee weken.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek