december 30, 2019
In de laatste dagen van dit jaar kijken we terug op het beleggingsjaar 2019 en blikken we vooral vooruit op 2020.
Het jaar 2019 kende op de aandelenmarkten een goede start in de eerste maanden. Dit werd vooral gezien als een reactie op een teleurstellend vierde kwartaal in 2018. Daarna kabbelde de markt door om in de laatste weken wederom een versnelling te laten zien. Het afnemen van de kans op een recessie, over het algemeen redelijke bedrijfscijfers en de ‘fase 1-overeenkomst’ om te komen tot een oplossing van de handelsoorlog tussen de VS en China, speelden hierin een belangrijke rol. Ook de opstelling van centrale banken om zich op monetair vlak ‘accomoderend’ te laten gelden en de beleidsrentes laag te houden droeg bij aan oplopende marktkoersen. Anderzijds horen we steeds meer tegengeluiden van beleidsmakers voor de lange termijneffecten van dit monetaire beleid.
Voor 2020 mag worden verwacht dat enkele trends zich voortzetten. Lage(re) of negatieve rente zal voorlopig de norm blijven. Centrale banken zullen naar verwachting geen grote beleidswijzigingen laten zien. En als de recessiekans verder afneemt en overheidsbestedingen verder toenemen zou het een heel aardig beleggingsjaar kunnen worden.
Natuurlijk kent 2020 vooraf ook de nodige onzekerheden, zeker op het geopolitieke vlak. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november, is het moddergooien tussen de Democraten en Republikeinen al begonnen. Hoewel de Impeachment-procedure tegen afzetting van president Donald Trump geen meerderheid zal vinden in de door de Republikeinen gedomineerde Senaat, is de toon gezet voor een harde campagne. Trump zal uiteraard de hele (social) media-trukendoos gebruiken om de vorderingen in het oplossen van de handelsoorlog op zijn conto te schrijven. Anderzijds zal het voortduren van de handelsoorlog de kansen op een nieuwe termijn van Trump in het Witte Huis behoorlijk kunnen verkleinen.
De Britten zullen uittreden uit de EU, zo’n vier jaar na het referendum, nu premier Boris Johnson zich na de verkiezingen op 12 december jongstleden gesteund voelt door zijn Conservatieve Partij, de meerderheid van het Britse volk en de Queen Mum. Met de uitkomst van de verkiezingen is de onzekerheid over de Brexit in ieder geval sterk gereduceerd. Of komt er nog een kink in de kabel en wordt de exit-deadline van 31 januari weer opgeschoven, zoals dit jaar ook al driemaal gebeurde?
Onzekerheid ook door klimaatverandering en de aanpak hiervan, duurzaamheidsproblematiek, technologische disruptie én vernieuwing, vertragende economische groei, toenemend populisme en nieuwe geopolitieke spanningen. Een wereld in beweging; zijn het bedreigingen, uitdagingen of kansen? Dat zal mede afhangen van het feit of je het door een pessimistische of optimistische bril bekijkt.
Wij blijven liever realistisch. Hoewel ‘ruis’ de markten altijd zal beïnvloeden en onverwachte gebeurtenissen onze gemoedsrust op de proef zullen blijven stellen, begeleiden en adviseren wij u ook in het nieuwe jaar – en ver daarna – weer graag, met uw doelstellingen als uitgangspunt!
Namens het hele team van Auréus, wensen wij u fijne feestdagen, een mooie jaarwisseling en een succesvol maar bovenal een gezond en gelukkig 2020!
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek