november 9, 2020
Joe Biden heeft de Amerikaanse verkiezingen gewonnen. Er zullen ongetwijfeld nog rechtszaken volgen, maar voor beleggers is dat niet zo relevant. Wel van belang is de tweede ronde voor twee senaatzetels uit Georgia. Geen van de kandidaten behaalde daar de vereiste 50 procent van de stemmen en dat is in die staat wel vereist. Die tweede ronde wordt gehouden in de eerste week van januari en daarmee hebben de Democraten theoretisch nog een kans dat ze de helft van de Senaat in handen krijgen. Bij een gelijke stemming, geeft de stem van vicepresident Kamala Harris de doorslag. Maar dat is alleen een formele meerderheid. Zo’n verdeling betekent in de praktijk dat elke senator veel macht krijgt. Bij de verkiezingen in 2022 staan er bovendien meer Republikeinse zetels op het spel dan Democratische zetels. Die senatoren zullen niet snel tegen stemmen wanneer dat stemmen van kiezers kost. Dat heeft tot gevolg dat belastingen niet snel zullen worden verhoogd en dat meer regulering ook onwaarschijnlijk is. Belangrijker is dat enkele Republikeinen om die reden waarschijnlijk ook voor het tweede steunpakket zullen stemmen. Reken daarom begin 2021 op een forse liquiditeitsinjectie. We hebben gezien wat de gevolgen waren van het eerste steunplan, de grootste beursstijging ooit in zo’n korte tijd.. Mocht het pakket er onverhoopt niet komen dat is dit niet goed voor de economie, maar mogelijk wel voor beleggers. Op dat moment wordt Powell namelijk gedwongen om met extra liquiditeit te komen. Daarvan profiteren vooral beleggers.
Per saldo zal de komst van Biden meer rust brengen op het politieke toneel. Het klimaatakkoord van Parijs wordt door de Verenigde Staten getekend, er komt een deal met Iran en de handelsoorlog met China is ten einde. Niet dat de Democraten op de hand van de Chinezen zijn, maar Biden gelooft meer in een multilaterale oplossing. De nadruk zal minder op de handel liggen en meer op bijvoorbeeld Amerikaanse technologie. Ook leggen de Democraten meer de nadruk op mensenrechten in Tibet en Xinjiang. Een handelsoorlog met Europa komt er ook niet, maar het Verenigd Koninkrijk raakt wel meer geïsoleerd. Verder was er allesbehalve sprake van een grote blauwe golf in de Verenigde Staten. Trump heeft meer stemmen gekregen dan welke president dan ook voor hem. Populisten blijken ook bijzonder lastig te peilen. Dat geldt waarschijnlijk ook bij verkiezingen in Europa, waarmee de onzekerheid over Marine Le Pen als president van Frankrijk is toegenomen. Le Pen heeft toch al de wind in de rug doordat veel Fransen fel gekant zijn tegen het Coronabeleid van Macron. Verder is het islamitisch terrorisme in Frankrijk actueler is dan ooit. Le Pen is tegen de euro en ook tegen de Europese Unie. Zij ziet de Brexit als een overwinning voor de vrijheid. Veel beleggers zullen daarom uiterst terughoudend zijn ten aanzien van Europa in de komende twee jaar. Wat dat betreft is de politieke stabiliteit in Azië beter geregeld.
Financiële markten reageerden opgetogen op de onverwachte meevaller van Biden als president in combinatie met een Senaat met grote Republikeinse invloed. In tegenstelling tot bij een blauwe golf (wanneer de Senaat stevig in handen zou zijn van de Democraten) is de kans op belastingverhogingen nu gedaald tot vrijwel nul. Ook een voor beleggers belangrijk detail als het verbod op inkoop van eigen aandelen, is nu politiek onhaalbaar. Dat betekent dat de toekomstige netto-bedrijfswinsten opeens met circa 10 procent zijn gestegen en dat ook de winstgroei in de komende jaren niet onder druk komt door verdere regulering. Dat verklaart de positieve reactie op de financiële markten na de verkiezingen, er was sprake van een grote groene golf. Gelet op de goede bedrijfsresultaten en de uitbundige liquiditeit van centrale bankiers kan dat sentiment nog wel even aanhouden. Veel beleggingen op het gebied van obligaties zijn immers erg duur geworden en sparen tegen een negatieve rente is ook een weinig aanlokkelijk perspectief. Tegelijkertijd is het sentiment lang niet zo somber als eerder dit jaar. Het risico met zo’n snelle koersstijging is dat de markten te ver vooruit lopen op de muziek, maar de onderliggende fundamenten zijn te goed om specifiek daar op in te spelen.
Komende weken moet de knoop worden doorgehakt over de Brexit. Mogelijk dat Johnson zonder de steun van Trump bereid is meer water bij de wijn te doen. Zo niet dan wordt het een harde Brexit en de kans dat het Verenigd Koninkrijk dat gaat overleven is niet zo groot. De Schotten hebben al aangegeven dat ze graag een onderdeel willen blijven van de Europese Unie. Verder zorgt een harde Brexit voor een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland en ook daar is een Verenigd Ierland het enige alternatief in het geval van een harde Brexit. De effecten van een harde Brexit op de Europese economie zijn niet zo groot. In de eerste plaats omdat de impact van de Coronacrisis zo groot is, dat een harde Brexit niet veel meer is dan ruis. Verder hebben veel bedrijven in de afgelopen vier jaar al maatregelen genomen. Vier jaar onzekerheid over de Brexit heeft meer schade veroorzaakt dan de Brexit zelf. Tegenover veel van die schadeposten voor het Verenigd Koninkrijk staan positieve ontwikkelingen in de rest van Europa. Veel financiële en Europese instellingen zijn verhuisd naar het Europese continent. Zo zetelt in Amsterdam tegenwoordig het Europees geneesmiddelenagentschap. Per saldo zullen markten opgelucht zijn als er meer duidelijkheid is. In de waardering van Britse activa is een harde Brexit grotendeels ingeprijsd. Dat betekent dat het Brexit-risico een kans aan het worden is. Op het moment dat er op het laatste moment toch nog een betere deal uitkomt, zullen zowel Britse aandelen als pond sterling daarvan profiteren. Aangezien het aandelenindexgewicht in Europa voor meer dan de helft bestaat uit aandelen buiten de eurozone, blijft dit deel uitdrukkelijk een onderdeel van de portefeuille. Hoewel Europa ook in Coronatermen nog altijd een zorgenkind is, blijven we de voorkeur houden voor aandelen wereldwijd en zijn we nog altijd terughoudend met obligaties.
Auréus
Jeroen van Lom
CIO
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek