Cross

Week 44 | Geduld is een schone zaak

oktober 26, 2020

Nog één week te gaan tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Omdat de uitkomst van die verkiezingen onzeker zijn, nemen ook financiële markten een afwachtende houding in. De enige zekerheid is dat er uiterlijk 20 januari 2021 een volgende president is. Dat is zo geregeld in het 20e amendement. Daarmee lijkt de beurs de kans op een chaotische situatie na de verkiezingen te overschatten. De Amerikaanse grondwet is op zo’n situatie voorbereid. Aan de andere kant lijkt de beurs de kans op een blauwe golf te onderschatten. Van een blauwe golf is sprake wanneer er niet alleen een Democraat president wordt, maar de Democraten ook de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Daarmee is het veel eenvoudiger om nieuw beleid te maken. Dat is waarschijnlijk beleid dat goed is voor de economie, dankzij de hogere overheidsinvesteringen. Daar staan dan wel enkele minnen voor beleggers tegenover. Eén daarvan is nu al zichtbaar in de vorm van een stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties. Meer investeringen zorgen onvermijdelijk voor meer staatsschuld en mogelijk ook oplopende inflatie. Verder is het mogelijk dat de Democraten enkele maatregelen nemen die minder gunstig zijn voor beleggers, waaronder hogere belastingen en strengere regulering. Tegelijkertijd zullen de spanningen rondom de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China inclusief een dreigend handelsconflict tussen de Verenigde Staten en Europa wegebben bij een Democratische overwinning. Inclusief het feit dat Trump dan verdwijnt van het toneel, is er ruimte voor meer politieke stabiliteit en dat is positief voor financiële markten.

Een gevolg van de verkiezingen is dat het ook wachten is op het tweede steunpakket. Gelukkig wordt in dit geval uitstel geen afstel, na de verkiezingen zal het nieuwe pakket er waarschijnlijk snel komen. Uit voorzorg begint de Amerikaanse centrale bank al wat actiever te worden, wat blijkt uit het groeiende balanstotaal van de Federal Reserve. Verder wacht een groot deel van de Amerikaanse bevolking op het einde van de Coronacrisis, juist nu er op het platteland van de Verenigde Staten sprake lijkt te zijn van een derde golf. Ook in grote delen van Europa worden mensen door het virus verplicht om te wachten. De economische gevolgen in Europa zijn door de zwaardere maatregelen groter dan in de Verenigde Staten. De eerste indicatoren duiden er in ieder geval op dat de Zuid-Europese landen weer terugvallen in een recessie. Het Noorden staat er economisch beter voor, maar ook daar vlakt het herstel af. De ECB doet wat ze kan en ook de Europese Unie heeft de eerste 17 miljard op de markt geleend om banen te creëren. Die 17 miljard is onderdeel van het omvangrijke Europese herstelplan, geld dat geleend wordt op de financiële markten waarna Europa in de toekomst dat met eigen belastingen mag financieren. Dat betekent dus naast de gemeentelijke heffingen, de provinciale opcenten en de nationale belastingen dat er ook Europese belastingen komen. Waarschijnlijk niet een directe heffing voor particulieren, eerder een heffing op CO2-uitstoot of een belasting op grensoverschrijdende digitale transacties.

In Azië hoeft men niet langer te wachten. De Chinese economie is alweer hersteld van de dip, vooral omdat de Noord-Aziatische landen het virus tot op heden goed wisten te bestrijden. In deze landen staan de fabrieken van de wereld en het economische herstel in de rest van de wereld is terug te zien in stijgende exportcijfers en aantrekkende economische groei. Bovendien zijn Aziatische markten veel vriendelijker gewaardeerd dan in de Verenigde Staten. Binnenkort komt in Hongkong en Shanghai het aandeel Ant Group naar de beurs, tot op heden de grootste emissie ooit, nog groter dan Saudi Aramco. China is tegenwoordig goed voor meer dan een derde van alle nieuwe beursgenoteerde bedrijven. China eist daarmee op het gebied van de financiële markten ook een steeds grotere rol. Het gewicht in diverse indices stijgt. China zal waarschijnlijk de eerste grote economie zijn die volledig overgaat op een digitale munt, wat zou kunnen betekenen dat de munt vrij verhandelbaar kan worden zonder dat Peking de controle uit handen hoeft te geven. Daarmee zet China een belangrijke stap in het proces om de renminbi te positioneren als reservemunt naast de Amerikaanse dollar. Dit biedt nieuwe diversificatiemogelijkheden voor beleggers.

Voor obligatiehouders heeft het weinig zin om te wachten. In grote delen van Europa is er sprake van een negatief aanvangsrendement op obligaties. Hoe langer men wacht, des te meer is er sprake van verlies van koopkracht. Inmiddels zijn ook kredietopslagen gedaald, in lijn met het aantal faillissementen. Het mag echter duidelijk zijn dat hier sprake is van een kunstmatige situatie, zeker omdat de nieuwe uitbraak er bij veel bedrijven flink in zal hakken. Dat zijn echter vooral bedrijven zonder beursnotering. Beursgenoteerde aandelen hebben nog altijd de voorkeur boven obligaties. Die aandelen profiteren van een bovengemiddelde economische groei van de wereldeconomie van meer dan 5 procent in 2021, de uitbundige liquiditeit van centrale banken en overheden in de komende jaren gecombineerd met een nog altijd aantrekkelijke waardering dankzij de extreem lage rente. Met zo weinig beleggingsalternatieven is het wachten totdat die aandelen verder in waarde stijgen.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.











   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek






    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.