Cross

Week 41 | Verbonden Wereld

oktober 12, 2021

Kinken in de kabel

Het is tegenwoordig wereldnieuws wanneer social medianetwerken zoals Facebook, WhatsApp en Instagram het een avond niet doen. Dankzij het internet zijn we allemaal met elkaar verbonden en kennelijk kunnen we geen minuut zonder. Moderne communicatiemiddelen samen met het containervervoer hebben ervoor gezorgd dat productieketens steeds langer zijn geworden. De gemiddelde boodschappentas bij de supermarkt bestaat dan ook uit producten van over de hele wereld. Die verbondenheid maakt ook kwetsbaar. Als er ergens een kink in de kabel komt, dan voelt de hele keten dat. De coronacrisis zorgt voor meerdere kinken in kabels. Voor wat pre-corona nog just-in-time werd bezorgd, geldt nu het principe van just-in-case. Voor de zekerheid toch maar wat extra voorraad aanleggen, dat wordt steeds lastiger door de langere levertijden. Er is simpelweg te veel vraag en te weinig aanbod. Dat geldt ook voor de energiemarkt. Er is geen markt zo geglobaliseerd als energie. Dan kunnen overstromingen in Shanxi bijdragen aan een tekort aan steenkool in China, waardoor hier de aardgasprijzen stijgen. Natuurlijk zijn er ook andere factoren zoals de laatste koude winter, beleidsfouten in het Nederlandse gasbeleid en de vertraging bij Nord Stream 2. Maar die dragen ook bij aan een wereldwijd tekort aan energie. Al die problemen worden ook nog eens uitvergroot door extreme weersomstandigheden, die waarschijnlijk een gevolg zijn van klimaatverandering. In grote delen van de wereld waar waterkrachtcentrales staan (onder andere China, Brazilië en Noorwegen) is veel minder neerslag gevallen en kan minder elektriciteit worden opgewekt. In andere delen van de wereld werd het zo heet dat de airco’s overuren draaiden. Het is dan niet vreemd dat energieprijzen oplopen. Die stijgende energieprijzen drukt op de economische activiteit, waarmee het gedeeltelijk zichzelf corrigeert. Toch kunnen energieprijzen nog wel even hoog blijven, want het aanbod heeft even tijd nodig om te reageren op de hogere prijs. Bovendien zal de vraag verder toenemen door het opengaan van de wereldeconomie post-corona. Gelukkig zorgt dat opengaan ook dat de kinken in de kabel kunnen verdwijnen. Een groot deel van de verstoringen in productieketens hebben een tijdelijke oorzaak. De rest kan worden opgelost met investeringen in meer capaciteit. Dat draagt bij aan de economische groei en die kan daarmee ook volgend jaar boven trend groeien.

Communicerende vaten

Centrale banken reageren op de hogere inflatie door haast te maken met de afbouw van de opkoopprogramma’s. Toch ligt hun prioriteit niet langer bij de inflatie, maar bij de bredere economie. Zodra er sprake is van economische tegenwind, zullen centrale bankiers snel de teugels laten vieren. Wat dat betreft zijn economie en liquiditeit communicerende vaten, want als het economisch voor de wind gaat, wordt het tijd om gas terug te nemen. Bovendien heeft de ontwikkeling van de economie en de inflatie ook een weerslag op de financiële markten. Een sterke economie is goed voor de aandelenmarkt. Bij inflatie is het meer complex. Aandelen hebben in het verleden bewezen dat ze zelfs kunnen profiteren van een gematigde inflatie.  Inflatie werkt namelijk dan als smeermiddel, het spel van vraag en aanbod vergt namelijk dat prijzen of lonen soms moeten dalen. Vooral een daling is in de praktijk vaak onaangenaam, maar oplosbaar met inflatie. Inflatie is wel de grootste vijand van een belegger in obligaties en dat is ook precies de reden waarom centrale bankiers iets meer inflatie helemaal niet zo erg vinden. Er zijn namelijk te veel schulden in de wereld. Veel mensen kijken naar de absolute omvang van de schuld, maar die is niet relevant. Het gaat om de schuld in relatie tot de omvang van de economie. Die economie kan reëel groeien, maar ook door stijgende prijzen, met andere woorden door inflatie. Dan daalt de schuld als percentage van het inkomen en dat zorgt voor meer financiële stabiliteit en ook dat is één van de prioriteiten van centrale bankiers sinds de Grote Financiële Crisis.

Effect op de bedrijfsresultaten

We staan aan de start van de rapportage van de bedrijfsresultaten over het derde kwartaal. De hiervoor genoemde factoren zullen een grote invloed kunnen hebben op de bedrijfsresultaten. In de afgelopen weken hebben verschillende bedrijven hiervoor al gewaarschuwd, maar aangenomen mag worden dat er nog een enkele teleurstelling nog moet worden verwerkt. Gelukkig hebben veel van deze verstoringen een tijdelijk karakter. Bovendien staan zowel producenten als consumenten er goed voor. Producenten hebben door de coronacrisis nieuwe markten ontdekt of hebben de crisis aangegrepen om te digitaliseren en de rationaliseren. Daardoor staan winstmarges op een hoog niveau. Consumenten hebben in de coronacrisis veel kunnen sparen, soms omdat het in de lockdown simpelweg onmogelijk was om het geld te spenderen, maar ook omdat er ruimhartige regelingen waren van de overheid om de schade te compenseren. Per saldo stijgen de bedrijfswinsten dit jaar sterk, zelfs sterker dan de beurskoersen. Dat betekent dat de waardering van de aandelenmarkt per saldo is gedaald. We zijn nu qua waardering weer terug op het niveau van mei 2020, maar zo voelt het na de lange koersstijging uiteraard niet. De stijgende olieprijzen dragen bij aan een wat onrustiger marktbeeld, maar dat heeft als positieve bijkomstigheid dat beleggers weer ervaren wat risico is. Bewegelijkheid of volatiliteit is de prijs die een aandelenbelegger nu eenmaal moet betalen voor een superieur rendement op langere termijn. Buiten de beurs zorgt de stijgende inflatie in combinatie met nog altijd lage rente voor uitstekende rendementskansen in bijvoorbeeld vastgoed. Private equity kan waarde toevoegen in veranderingsprocessen en veel structurele veranderingen worden door de coronacrisis versneld. Alleen spaarders en beleggers in obligaties zijn opnieuw de klos. Dit keer niet door de verder dalende rente, maar door de oplopende inflatie. Daardoor wordt de koopkracht van het vermogen snel uitgehold.  Wij blijven daarom de voorkeur geven aan aandelen boven obligaties.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

 DatumKoers2-weeksHuidig jaar
  

Rendement

(%)

Rendement

(%)

AEX8-10-21772,05-2,4023,66
Dow Jones 8-10-2134.798-0,1513,52
EUR/USD 8-10-211,1570-1,45-5,91
MSCI AC World8-10-21299,91-0,2219,11
MSCI EM 8-10-21774,730,614,98
Nikkei 2258-10-2128.049-7,272,21
S&P 5008-10-214.391-1,4416,91
Goud $ per ounce8-10-211.754,370,26-7,49
Xetra DAX8-10-2115.206,13-2,1010,85
Brent-olie $8-10-2182,395,5159,05
  Rente Verschil
3-maand Euribor8-10-21-0,54% +0bp
10-jaar Duitsland8-10-21-0,13% +44bp
10-jaar VS8-10-211,61% +70bp

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.











   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek






    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.