oktober 10, 2022
Op de bodem van de aandelenmarkt is er nooit sprake van goed nieuws, alleen maar onzekerheid. De economische groei neemt af, bedrijven komen met winstwaarschuwingen, niemand lijkt te weten waar de beurs of de rente naar toegaat, valuta’s laten grote uitslagen zien en de wereld is vol met geopolitieke risico’s. Toch is het moment dat markten kunnen herstellen. Een opgaande markt moet nu eenmaal altijd een muur van angst beklimmen. Juist als iedereen optimistisch is geworden, wordt het tijd om terughoudend te zijn. Zie ook de uitspraak van Warren Buffett: “Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en wees hebzuchtig als anderen bang zijn”.
De markt wacht op een draai van de Amerikaanse centrale bank om wat optimistischer te worden. Die centrale bank zat er in de afgelopen jaren vaak naast. Op het moment dat de Fed overschakelde van een inflatiedoelstelling van 2 procent naar een langjarig gemiddelde van 2 procent begon de inflatie juist sterk op te lopen. Toen de Fed aangaf dat die inflatie transitoir zou zijn, dus van voorbijgaande aard, bleef de inflatie door de Russische inval hardnekkig hoog. Door schade en schande wijs geworden, kijkt de Fed nu niet meer vooruit en gaat door met het verhogen van de rente totdat de inflatiedoelstelling is bereikt. Dat klinkt goed, maar ook dit is waarschijnlijk fout. Eerder komt namelijk het moment dat een centrale bank moet kiezen tussen het voorkomen van een grote financiële crisis en het bestrijden van de inflatie. In de afgelopen weken was het Britse pensioenstelsel slechts uren verwijderd van een faillissement. Het resultaat was dat de Bank of England haar beleid 180 graden moest bijstellen. Ook de zorgen rondom Credit Suisse zijn een signaal dat de afnemende liquiditeit pijn begint te doen. We zitten in de gevarenzone in die zin dat dit het moment is dat grote instellingen kunnen omvallen. Op het moment dat zo’n instelling ‘too big, to fail’ is, kunnen centrale banken niets anders doen dan ingrijpen. Na de Britse pensioenfondsen, ogen bijvoorbeeld ook Amerikaanse pensioenfondsen kwetsbaar. De Fed moet dan kiezen tussen het redden van de pensioenen of het bestrijden van de inflatie, een keuze die vrij gemakkelijk is te maken. Ook de ECB is meer bezig met het redden van Italië dan het bestrijden van inflatie. Zelfs in Japan koopt de centrale bank yen, terwijl ze aan de andere kant bereid blijft onbeperkt yen te creëren in het kader van het monetaire beleid.
Geopolitieke risico’s lijken te pieken. Terwijl de Russen begonnen zijn met een mobilisatie en de annexatie van de oostelijke provincies, heroveren de Oekraïners honderden vierkante kilometers. De oorlog lijkt zich te verbreden, gelet op de aanval op Nordstream 1 en de nucleaire dreiging van de Russen. Maar de Amerikanen zijn sinds kort weer rechtstreeks in gesprek met het Kremlin en moeten er voor zorgen dat Poetin zonder gezichtsverlies de oorlog kan stoppen. Aan beide kanten begint de munitie op te raken. Voor de Amerikanen verloopt de oorlog uitstekend. Het Russische leger is een grote slag toegebracht, zonder dat er ook maar één Amerikaan is gesneuveld. Verder heeft ook de oorlog de kracht van disruptieve innovatie laten zien. Slimme wapens zijn de toekomst, wat er definitief voor heeft gezorgd dat semiconductors belangrijker zijn dan olie. Duitsland is wederom de verliezer van een oorlog, omdat door de vernietiging van Nordstream 1 het land veroordeeld is tot samenwerking binnen de Navo, zonder goedkope Russische energie. De Ostpolitik van Willy Brandt is definitief ten einde.
Een andere winnaar in deze oorlog is China. Jarenlang lukte het de Verenigde Staten om China en Rusland te scheiden. Dat terwijl Rusland alles heeft wat China nodig heeft en omgekeerd. China heeft nu het voordeel van goedkope energie. Bovendien wordt waarschijnlijk binnenkort het zero-covid-beleid versoepeld. Op de jaarlijkse 1 oktober parade op het plein van de Hemelse vrede waren er geen mondkapjes. Ook wordt er geëxperimenteerd in Hongkong met vergaande versoepelingen. Als die ook in de rest van China volgen, is dit een grote impuls voor de Chinese vraag. Wie in alle rust nog even een toeristische attractie wil bezoeken moet snel zijn, voordat de Chinezen komen. Op 16 oktober begint een belangrijk Chinees volkscongres en een maand later zien regeringsleiders, waaronder Xi Jingping en Poetin elkaar op de G20 in Indonesië.
In het licht van deze ontwikkelingen is het opvallend hoeveel partijen negatief zijn. Dat is in de geschiedenis niet vaak vertoond. Het belangrijkste bezwaar in deze negatieve visie is dat de bedrijfscijfers wel eens kunnen gaan tegenvallen, vooral op het moment dat er sprake is van een recessie. Nu is het alleen wel de meest voorspelde recessie ooit, dus waarschijnlijk is een deel van die winstdaling al ingeprijsd. In de komende weken komen bedrijven met de resultaten over het derde kwartaal. Waarschijnlijk wordt nog altijd onderschat hoe goed aandelen bestand zijn tegen oplopende inflatie.
Wat ook opvalt is de grote onrust bij obligaties. De MOVE-index die deze onrust meet, is de tegenhanger van de VIX-index, wellicht beter bekend als de fear-index. Deze index staat op een extreem hoog niveau door de sterk stijgende rente en de onzekerheid hoe het verder gaat met inflatie en rente. Maar er zijn steeds meer indicaties dat inflatie de komende maanden zal afnemen. Inmiddels is de rente dusdanig sterk gestegen dat het aantrekkelijk is om in te stappen. Investment grade bedrijfsobligaties geven weer meer dan 5 procent rente. Voor ons reden om deze obligaties in portefeuille op te nemen. Na de moeizame maand september is het ook weer tijd om wat positiever te kijken naar aandelen. Daarom hebben we deze maand aandelen weer naar overwegen gebracht, nadat we op de piek van augustus adviseerden om aandelen te onderwegen. Obligaties zijn onderwogen, we blijven de nadruk leggen op alternatieve beleggingen.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek