januari 16, 2023
Het beursjaar 2023 is goed begonnen. De inflatie heeft gepiekt, waardoor de rente in de eerste weken van dit jaar is gedaald. De kans neemt toe dat centrale banken binnen enkele maanden gaan pauzeren. Mogelijk dat de volgende renteverhoging van de Federal Reserve op 1 februari voorlopig de laatste is. Tegelijkertijd zijn de kansen op een recessie ook kleiner geworden. Eind vorig jaar rekende nog 85 procent van alle economen in de Verenigde Staten op een recessie daar, terwijl de recessie in Europa al leek te zijn begonnen. Maar de Amerikaanse economie groeide naar verwachting met vier procent in het vierde kwartaal. Met zoveel momentum duurt het nog wel even voordat daar de recessie start. Europa profiteert van een snelle daling van de energieprijzen dankzij de milde winter. Toch zal zowel in Europa als in de Verenigde Staten de economische groei dit jaar lager uitkomen dan vorig jaar. De reden voor al dat optimisme wordt ook veroorzaakt door de ontwikkeling in China. Vooral de snelle afschaffing van het zero-covid-beleid zorgt er voor dat de groeiverwachtingen voor de Chinese economie naar boven worden bijgesteld. Waarschijnlijk zal die dit jaar boven de 5 procent uitkomen. Dat is minder spectaculair dan de 10 procent in het verleden, maar door de veel grotere omvang van de Chinese economie is de bijdrage aan de wereldeconomie toch groter. In China zullen dit jaar dezelfde inhaaleffecten te zien zijn die we ook in Europa en de Verenigde Staten hebben gezien. Er zal meer worden gereisd en ook de Chinese consument heeft tijdens de pandemie noodgedwongen veel gespaard. Verder doet Peking er alles aan om van de opening een economisch succes te maken. Er zijn maatregelen genomen om de vastgoedmarkt vlot te trekken. De strenge financieringsregels voor projectontwikkelaars zijn van tafel en China is het enige land waar de hypotheekrente is gedaald. Ook wordt de strenge aanpak van de grote techbedrijven herijkt en dit keer in het voordeel van die bedrijven.
De Chinese beurs gaat dit jaar aan kop, ook geholpen door een sterkere renminbi versus de dollar. Aziatische valuta waaronder ook de yen zijn interessant door hun onderwaardering en de draai in het monetaire beleid. Ook westerse markten profiteren van de ontwikkelingen in China. Zo is China grootverbruiker van veel metalen, deels voor de eigen industrie, maar voor een nog belangrijker deel voor infrastructuur en huizenbouw. Zo gaat maar liefst een derde van alle koperproductie in de wereld naar de Chinese huizenmarkt en infrastructuur, maar liefst tien keer zo veel als nu voor de energietransitie wordt ingezet. Dat is de reden dat veel mijnbouwbedrijven net zo hard stijgen als de Chinese markt. Ook de producenten van luxe goederen profiteren van nieuwe reislust van de Chinezen. De koersen van aandelen als Kering, LVMH, Richemont en L’Oréal zijn in de eerste weken van het jaar zelfs nog harder gestegen dan de Chinese beurs. Ondanks dit optimisme zijn er nog veel partijen die niet in China willen beleggen. Vaak is dit gebaseerd op teleurstellingen uit het verleden, of vanwege het gebrek aan rechtszekerheid in het autoritair geleide land. Ook de machtsstrijd tussen China en de Verenigde Staten wordt vaak genoemd. Een alternatief voor China is een investering in Vietnam. Dit land in Zuidoost-Azië is een schoolvoorbeeld van een land dat snel groeit door de juiste besluiten te nemen. Het resultaat is een jonge, goed opgeleide bevolking in een land dat rijk is aan grondstoffen en de afgelopen decennia spectaculair is gegroeid. Voor steeds meer bedrijven vormt Vietnam een alternatief voor China en daarmee ook voor beleggers. Normaal gesproken zou zo’n ontwikkeling zorgen voor hoge waarderingen, maar door de malaise in 2022 is de aandelenmarkt van Vietnam nu aantrekkelijk gewaardeerd.
De grootste markt in Azië is nog steeds Japan. Door de zwakke yen is zo’n beetje alles in dat land goedkoop. Een appartement in Tokio kostte eind vorig jaar de helft van een vergelijkbaar appartement in New York. Dat is wel eens anders geweest. Ook in Japan loopt de inflatie op, maar vergeleken met hier valt de inflatie (3,8 procent) nog wel mee. Als er één land is dat baat heeft bij een hogere inflatiecijfers dan is het wel Japan. Sinds de dubbele zeepbel – op de beurs en in vastgoed – begin jaren negentig dreigde voortdurend een deflatie-schuldenspiraal. Na twee verloren decennia, ging het dankzij het tien jaar geleden geïntroduceerde Abenomics beter met de Japanse economie al werd ook daar de inflatiedoelstelling van 2 procent niet gehaald. Dat verandert nu in snel tempo en dat is ook de reden dat het monetaire beleid in Japan wordt aangepast. De Japanse centrale bank had een beleid dat elke tienjaars staatsobligatie met een rente van meer 0,25 procent werd opgekocht, maar eind vorig jaar is dit verhoogd naar 0,50 procent. Daardoor kan de yen herstellen en wijzigt ook het gedrag van consumenten en producenten. Verder exporteert Japan meer naar China dan naar de Verenigde Staten. Dat geldt vaak ook voor andere landen in de regio Azië. Dat betekent dat het groeiverschil tussen Azië en de rest van de wereld in jaren niet zo groot is geweest en dat komt uiteindelijk ook tot uiting in de bedrijfsresultaten. Daarmee lijkt het er op dat China wederom de wereldeconomie redt van een brede recessie, net als tijdens de Grote Financiële Crisis.
De combinatie van afnemende inflatie en een beter dan verwachte groei van de wereldeconomie is uiteraard goed voor financiële markten. Het zorgt voor meer geloof in het scenario van een zachte landing. Net als in het sprookje van Goudhaartje is alles dan precies goed: niet te warm, niet te koud en niet te hard, niet te zacht. In de komende maanden zal de inflatie verder afnemen en zullen groeiverwachtingen naar boven worden bijgesteld. Daarmee dalen de kansen op stagflatie, waar veel partijen voor vrezen. Wij overwegen daarom aandelen in portefeuille, samen met alternatieve beleggingen. Obligaties zijn onderwogen, al profiteren wij nu wel van de dalende rente.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek