Cross

Week 27 | Aandelenmarkt lijkt niet te stoppen

juli 5, 2021

Aandelen hebben een bijzonder goede eerste jaarhelft achter de rug. Niets lijkt de aandelenmarkt te kunnen stoppen. Niet de Amerikaanse centrale bank die aankondigde op termijn de rente te gaan verhogen, niet de Delta-variant van het Corona-virus en zelfs niet de wereldwijd lage voorraden in combinatie met de langere levertijden. De winsten van bedrijven stijgen sterk door de sterke economische groei als gevolg van het wegvallen van de beperkende maatregelen van de coronacrisis. Binnenkort start het cijferseizoen in de Verenigde Staten en gemiddeld verwachten analisten een winststijging van 67 procent ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Voor het hele jaar verwachten analisten een winststijging van circa 38 procent. Dat is vergelijkbaar met het jaar 2010, maar kan nog hoger uitkomen omdat de positieve winstverrassing de afgelopen kwartalen veel hoger ligt dan normaal. De winstgroei in de tweede jaarhelft zal minder spectaculair zijn, maar nog altijd prima. De piek in de Amerikaanse economische groei wordt weliswaar in het tweede kwartaal bereikt, maar de economie blijft dit en volgend jaar boven trend groeien. Allen valt een deel van de fiscale impulsen weg en vlakt het effect van het opengaan van de economie af. Wij gaan er van uit dat de Amerikaanse groei (van nu tegen de 10 procent nominaal voor het hele jaar 2021) niet meer naar boven hoeft te worden bijgesteld. Wat dat betreft heeft de Europese economie meer potentieel op positieve bijstellingen. Veel mensen zijn net op tijd gevaccineerd voor het belangrijke toeristenseizoen. Verder koopt de ECB inmiddels evenveel obligaties op als de Federal Reserve en waar een groot deel van het Amerikaanse steunpakket in de eerste jaarhelft is uitgegeven, ligt de nadruk van het Europese herstelplan vooral op de tweede jaarhelft en volgend jaar. Waarschijnlijk blijven Europese aandelen ook in de tweede helft goed presteren, mede geholpen door de duidelijkheid over de Brexit en de komst van Super Mario in Italië.

Voor beleggers in obligaties verliep de eerste jaarhelft minder voorspoedig. In historisch opzicht is de rente laag en dat betekent dat de rentestijging in het eerste kwartaal ervoor zorgde dat het totaalrendement op staatsobligaties uit de eurozone negatief was. In het tweede kwartaal bewoog de rente zijwaarts of daalde in enkele gevallen zelfs. Dit ondanks verder oplopende inflatiecijfers in de Verenigde Staten. Dit komt omdat de markt ervan uitgaat dat hogere inflatieniveaus niet meer dan een tijdelijk fenomeen zijn en dat de centrale bank zal ingrijpen wanneer de inflatie ontspoort. Even leek het erop dat ook de Federal Reserve liever te laat dan te vroeg was, maar een inflatiepercentage van 5 procent was voldoende voor de bank om te acteren. Het huidige aankoopbeleid van 120 miljard dollar per maand wordt waarschijnlijk volgend jaar of uiterlijk in 2023 afgebouwd en in dat jaar houdt men ook rekening met één of meerdere renteverhogingen. Meer nieuws daarover wordt verwacht tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers van 26 tot en met 28 augustus in Jackson Hole, Wyoming. Het beleid van de ECB contrasteert met de aanpassingen door de Fed. Waar de Fed gaat verkrappen, is de ECB haar beleid juist wat verder gaan verruimen. Het gevolg is dat de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro daardoor wat aan kracht kon winnen.

Nu de impulsen van de steeds hogere groeiverwachtingen en de uitbundige liquiditeit van centrale bankiers en overheden wegvallen, kan dit vat krijgen op de beurs. Meestal volgt dan een periode van consolidatie op de aandelenmarkt met eventueel een tussentijdse correctie. Het probleem is echter dat er voor beleggers weinig alternatieven zijn. Wie zijn geld parkeert op een spaarrekening wordt niet alleen geconfronteerd met een negatieve rente, maar ook met een oplopende inflatie. Dat betekent dat een spaarder in koopkracht achteruitboert. Door de oplopende inflatie gaat de reële rente steeds verder in het rood. Zo’n extreem negatieve rente leidt tot beleggingsdwang en daarmee tot hogere waardering voor onder andere aandelen en vastgoed. Die zijn wellicht in historisch opzicht niet goedkoop, maar er is nog voldoende stijgingspotentieel als wordt vergeleken met historische pieken. Toen was op de piek van de aandelenmarkt de risicopremie zelfs negatief. De huidige relatief hoge risicopremie wordt mede veroorzaakt door de lage rente, maar waarschijnlijk zal die rente slechts zeer geleidelijk stijgen. Tegelijkertijd stijgen de bedrijfswinsten wel sterk waardoor de waardering voor aandelen in snel tempo daalt. De aandelenmarkt stijgt immers veel minder sterk dan de bedrijfswinsten. Bovendien gloort aan de horizon de opgaande fase van de investeringscyclus. Lage voorraden en lange levertijden vereisen hogere investeringen en ook overheden hebben grootse investeringsplannen op het gebied van infrastructuur en de energietransitie. Hogere investeringen zijn meestal goed voor de productiviteit en maken ook hogere lonen mogelijk, wat op haar beurt weer een extra impuls kan zijn voor de economie. Fundamenteel is er dus wel degelijk ruimte voor een vervolg op de positieve eerste jaarhelft. Wij blijven daarom de nadruk leggen op aandelen, boven obligaties.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidige kalenderjaar
21-06-2021 tot 05-07-202131-12-2020 tot 05-07-2021
DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX2-7-2021733,551,9317,44
Dow Jones i.a.2-7-202134.786,354,4913,66
EUR/USD Wisselkoers2-7-20211,18-0,8-3,83
MSCI AC World2-7-2021294,132,8316,80
MSCI Emerging Markets2-7-2021808,99-0,139,63
Nikkei 2252-7-202128.611,03-0,624,88
S&P 5002-7-20214.352,344,4615,87
Goud2-7-20211.786,791,33-5,78
Xetra DAX2-7-202115.650,091,3114,08
Ruwe Brent-olie2-7-202176,171,7047,05
YieldVerschil
3-maand Euribor rente2-7-2021-0,5460%+0bp
10-jaar rente Duitsland2-7-2021-0,2350%+34bp
10-jaar rente VS2-7-20211,4306%+51bp

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.