Cross

Week 25 | Terug naar normaal

juni 20, 2022

Door het einde van de coronacrisis wordt het drukker op straat, in restaurants en in deze tijd van het jaar vooral op vliegvelden. Terug naar normaal blijkt in sommige gevallen toch minder eenvoudig dan gedacht, maar er is dan ook wel sprake van enige inhaalvraag. Niet eerder werden er zoveel feesten, huwelijken en bijeenkomsten in zo’n korte tijd gepland. Afgelopen woensdag verhoogde de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente met 0,75 procent. Zo’n rentestap heeft de Fed sinds 1994 niet meer gezet en financiële markten beginnen zich nu te realiseren dat ook zij moeten terugkeren naar normaal. Zelfs de Zwitserse nationale bank verhoogde afgelopen week de rente met 0,5 procent, opvallend genoeg nog voordat de ECB een stap heeft gezet. In het verleden waren de Zwitsers juist terughoudend vanwege de te krachtige Zwitserse Frank. Ook daar is de periode van langer laag blijvende rentes voorbij. Het normaliseringsproces is in sommige gevallen pijnlijk, maar zorgt uiteindelijk voor meer kansen voor beleggers.

Sinds de Grote Financiële Crisis zijn er voortdurend forse liquiditeitsinjecties door centrale banken geweest, terwijl de rente op nul stond of zelfs negatief was. In zo’n omgeving staat er geen prijs meer op risico. Dat betekent onder andere dat het onderscheid tussen bedrijven met veel schulden en bedrijven zonder schulden is verdwenen. Er werd niet geleend voor de toekomst, maar vooral om het rendement op bestaande investeringen omhoog te krijgen. Bedrijven kochten volop eigen aandelen in en de prijzen van bestaande activa stegen. In zo’n omgeving ontstaan er excessen, die nu worden weggewerkt.

De reden dat we terugkeren naar normaal is ingegeven door de hoge inflatie. Het laatste inflatiecijfer in de Verenigde Staten was 8,6 procent en de kerninflatie staat daar op 5,9 procent. In de eurozone is de inflatie 8,1 procent, maar staat de kerninflatie op 3,8 procent. Vergeleken met de Verenigde Staten zit het verschil vooral in de kerninflatie. In Europa wordt de inflatie vooral veroorzaakt door stijgende energie- en voedselprijzen, in de Verenigde Staten is inflatie veel breder gespreid. Ook de ECB heeft aangegeven dat ze de rente gaat verhogen, met 0,25 procent in juli en waarschijnlijk met 0,5 procent in september. Net als de Fed heeft de ECB de keuze tussen het veroorzaken van een stevige recessie om daarmee de inflatie de kop in te drukken of zich te beperken tot een duidelijke groeivertraging en te accepteren dat inflatie jarenlang relatief hoog zal blijven. Gelet op de geschetste uitgangspunten kiest de ECB voor dat laatste. Dat is begrijpelijk, want om energie- en voedselprijzen te laten zakken, moet de ECB wel een erg diepe recessie veroorzaken. De reden dat de deze prijzen stijgen, zijn immers niet het gevolg van een overspannen groei van de Europese economie. Bovendien is de arbeidsmarkt in de eurozone minder krap dan in de Verenigde Staten. Verder zorgt een harde landing van de Europese economie mogelijk voor het uiteenvallen van de eurozone en afgelopen week zijn er al anti-fragmentatie-maatregelen genomen om de eenheid te bewaren. Een iets hogere inflatie dan de doelstelling van 2 procent helpt Europa ook het schuldenprobleem in de greep te houden.

Financiële markten lopen vooruit op toekomstige ontwikkelingen en het is opvallend hoeveel van de voorgenomen renteverhogingen nu al verdisconteerd zijn in verschillende rentes. Zo is in de Verenigde Staten sinds de jaren tachtig de hypotheekrente niet eerder zo snel gestegen. De rente op Amerikaanse staatsobligaties is dit jaar meer dan verdubbeld en dankzij de stijgende kredietopslagen betekent dit ook een hogere vergoeding voor veel andere obligaties. Het couponrendement laat zich weer vergelijken met het dividendendement op aandelen, wat feitelijk niets meer is dan een normalisatie. Geleidelijk wordt een steeds groter deel van de obligatiemarkt weer interessant voor beleggers.

Door de stijgende rente staat de aandelenmarkt onder druk. Vooral aandelen waarvan de waardering in de afgelopen jaren als gevolg van de extreem lage rente sterk is opgelopen, komen af. Maar niet de hele beurs is even hoog gewaardeerd. In de afgelopen jaren is het gat tussen hooggewaardeerde groei-aandelen en laag gewaardeerde waarde-aandelen sterk opgelopen. Dat is nu aan het normaliseren, wat onder andere betekent dat de waardering voor waarde-aandelen – vooral als ze een relatie hebben met het grondstoffencomplex – aan het oplopen is. Ook hier is dus de normalisatie in volle gang.

Door de koersdalingen heeft het sentiment op de beurs een nieuw dieptepunt bereikt. Het sentiment is nu net zo slechts als in augustus 2002, juli 2008, september 2011, september 2015, januari 2016 en maart 2020. Wie nauwgezet de beurs volgt, ziet dat dit allemaal dieptepunten waren op de beurs. Dat hoeft uiteraard niet te betekenen dat het huidige niveau een dieptepunt is. Er zijn wel argumenten aan te dragen waarom het nog te vroeg is om te kopen, maar het mag duidelijk zijn dat het door dit huidige extreem slechte sentiment te laat is om te verkopen. Het is nu tijd om te focussen op de toekomstige winnaars in portefeuille. Op de bodem van de markt ontstaan altijd de beste beleggingen voor de komende bull-markt. Bovendien worden in elke correctie bepaalde beleggingen nu eenmaal onterecht afgestraft en dat biedt kansen.

Vooralsnog hanteren wij een neutrale weging voor aandelen. De waardering voor aandelen is duidelijk afgekomen, maar de kans is groot dat de winsttaxaties nog naar beneden moeten als gevolg van de economische groeiafzwakking. Verder zou meer urgentie bij de autoriteiten over het inflatieprobleem helpen, iets wat waarschijnlijk in de komende maanden zal worden gerealiseerd. Zodra ook dat is verdisconteerd, dienen beleggers zich te realiseren dat aandelen de beste beleggingen zijn voor een langere periode met hogere inflatie. Die verwachte langere periode met hogere inflatie is ook de reden om voorlopig onderwogen te blijven in vastrentende waarden, al zien we daar geleidelijk wel steeds meer beleggingsmogelijkheden. De nadruk ligt op relatief veilige alternatieve beleggingen waaronder vastgoed en private equity, investeringen die ook niet direct gevoelig zijn voor ontwikkelingen op de beurs.

 SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidig kalenderjaar
   3-6-2022 t/m
17-6-2022
31-12-2021 t/m
7-6-2022
 DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX17-6-2022635.75-9,27-20,86
Dow Jones Industrial Average17-6-202229.888.78

-9,15

-18,30
EUR/USD Wisselkoers17-6-2022     1,0498-2,80-7,66
MSCI AC World17-6-2022     274,36-7,11-22,56
MSCI EM (Emerging Markets)

17-6-2022

    678,91-5,20-18,46
Nikkei 22517-6-202225.771,22

-7,17

-12,05
S&P 50017-6-2022   3.674,84-10,56-23,39
Goud Spot-Rate
per ounce
17-6-20221.840,30-0,570,69
Xetra DAX17-6-202213.126,26-9,22-17,96
Ruwe Brent-olie 17-6-2022     113,45-5,2441,88
   Yield Verschil
3-maand Euribor rente17-6-2022-0,1690% +32bp
10-jaar rente Duitsland 17-6-20221,7200% +186bp
10-jaar rente Verenigde Staten 17-6-20223,2275% +166bp

Elke twee weken ons nieuws ontvangen? Meld u zich dan aan via deze link

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.