Cross

Week 24 | Alles in deze cyclus gaat sneller dan verwacht

juni 8, 2020

Er zijn steeds meer signalen dat de economieën van Noord-Amerika en Europa sneller herstellen dan verwacht. Er wordt weer gevlogen, er worden vakanties geboekt en verschillende landen gaan sneller open dan verwacht. In plaats van de verwachte forse stijging van de Amerikaanse werkloosheid in mei was er sprake van een even forse daling. Blijkbaar gaat alles in deze cyclus sneller dan verwacht. De koersval, het koersherstel, de reactie van de centrale bankiers en nu dus ook de werkloosheid. Na een Amerikaans steunpakket van in totaal 4,5 biljoen dollar waren er wat twijfels of Europa dit wel zou kunnen evenaren. Inmiddels blijkt Lagarde ook in dit opzicht even assertief als haar voorganger Mario Draghi. Haar eerdere opmerking dat de ECB er niet is om kredietopslagen te verlagen, is met de laatste uitbreiding van het opkoopbeleid ongedaan gemaakt.

Voor het eerst dit jaar presteren Europese aandelen beter dan Amerikaanse aandelen. Het startpunt was het voorstel voor een Europees herstelplan van Merkel en Macron, wat neerkomt op een verdere federalisering van de Europese Unie. Meer macht naar Europa is een belangrijke draai door Duitsland. Of de overige regeringsleiders ook op die lijn zitten, nemen ze op 18 juni een besluit. Uiteraard onder voorbehoud, want echte knopen worden in Europa midden in de nacht doorgehakt, liefst na de tweede deadline. Even leek het gerechtshof in Karlsruhe roet in het eten te gooien, maar met de recente versoepeling van het monetaire beleid door de ECB toont Lagarde dat ze desondanks vol gas kan geven. De ECB verwacht dat de economie van de eurozone met bijna 9 procent zal krimpen en vreest dat dit eerder te optimistisch zal blijken. Daarom verhoogt de ECB haar opkoopprogramma, genaamd PEPP, met 600 miljard tot 1.350 miljard euro. Dat is bovenop de bestaande 480 miljard die de ECB al zou opkopen. Het bedrag is groter dan het totale gecombineerde begrotingstekort, geschat op 1.366 miljard euro dit jaar. Bovendien koopt de ECB gedurende een langere periode en gaat ze vrijvallende middelen tot eind 2022 herbeleggen. De ECB geef verder aan dat de inflatie ruim onder de eigen inflatiedoelstelling van ‘minder dan, maar dicht bij 2 procent’ zal blijven, wat betekent dat de ECB de rente nog langer laag zal houden. Met het ingrijpen van de ECB neemt de kans op het uiteenvallen van de eurozone af. Niet dat het probleem verdwijnt, het wordt alleen doorgeschoven naar de toekomst. Dit betekent goed nieuws voor beleggingen in de eurozone, vooral ook omdat die in internationaal perspectief fors zijn achtergebleven. Het risico op een impasse in de Brexit-onderhandelingen wordt even genegeerd.

Wat opvalt is een verzwakking van de dollar versus de euro in combinatie met een sterkere olieprijs en een oplopende Amerikaanse rente. Voor het eerst sinds de start van de crisis zijn dat signalen dat de stress op de financiële markten aan het afnemen is. Toch blijkt na tien weken koersherstel dat dit waarschijnlijk opnieuw de minst geliefde rally ooit is. Vrijwel alle professionele beleggers zijn nog altijd zeer terughoudend en kijken vol ongeloof naar het herstel. Gelukkig krijgt het koersherstel wel een bredere basis. Het is niet langer beperkt tot de sectoren IT en farmacie. Nu herstellen ook aandelen van bedrijven die meer gevoelig zijn voor de economie. Of aandelen van bedrijven die niet kunnen functioneren in de anderhalfmetersamenleving, een samenleving die kennelijk een zeer kort leven is beschoren. Voor het eerst sinds lange tijd doen value-aandelen het beter dan groei-aandelen. Nu is het ook niet zo dat de value-bedrijven zo slecht presteren. Het performanceverschil komt vooral doordat de grote Big Tech-bedrijven zo buitengewoon goed presteren. Dat zijn bedrijven met een sterke balans die dankzij de technologie over een feitelijk monopolie en de daarbij behorende winstmarges beschikken.

Nu in Europa en de Verenigde Staten de mensen weer aan het werk gaan, zijn er verschillende zaken die het herstel kunnen frustreren. Zo neemt de kans op een tweede golf van de virusuitbraak daardoor toe wat opnieuw zou betekenen dat economieën weer op slot moeten. De angst voor het virus kan er ook toe leiden dat consumenten hun bestedingen blijven uitstellen. Er wordt meer gespaard, met name door de hogere inkomens. De lagere inkomens geven zoals gebruikelijk uit wat er binnenkomt. In de Verenigde Staten hebben veel werklozen een hoger inkomen dan toen ze nog werk hadden. In de meeste Europese landen daalde het inkomen van 15 procent van de bevolking, met een uitschieter in Frankrijk waar 25 procent van de bevolking geconfronteerd werd met een lager inkomen. Toch lijkt bij elkaar de financiële schade voor consumenten mee te vallen. Naarmate de crisis langer blijft aanhouden zal steeds meer van die tijdelijke werkloosheid een permanent karakter krijgen. Dat straalt ook af op mensen die nog wel een baan hebben, die stellen dan nieuwe aankopen uit. Dat moet dan worden gecompenseerd door overheidsinvesteringen. Bij elkaar is er een behoorlijk optimistisch scenario in de koersen verdisconteerd, maar dat is ook niet zonder reden. Liquiditeit van centrale bankiers blijft uitbundig, het virus is op zijn retour en de economie herstelt sneller dan verwacht. Te veel goed nieuws om te negeren.

Namens team Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.