Cross

Week 23 | Van Tina naar Tara

juni 7, 2022

Wanneer er in de afgelopen jaren geen argumenten meer waren om de stijgende aandelenmarkt te duiden, werd vaak het acroniem TINA (There is no alternative) van stal gehaald. Dit jaar dalen aandelenmarkten en obligatiemarkten in tandem en door de hoge inflatie is het aanhouden van cash een slecht alternatief. Het voordeel van dalende markten is dat er ook kansen ontstaan. Op het moment dat er veel verkoopdruk is, hebben beleggers namelijk de neiging om rijp en groen te verkopen, met als gevolg dat er zowel in de aandelenmarkt als de obligatiemarkt en daarbuiten onderdelen zijn die inmiddels aantrekkelijk zijn gewaardeerd. Nu is er een ander acroniem, genaamd TARA (There are reasonable alternatives), in opkomst. Het aantal interessante beleggingsalternatieven is groeiende. Zowel in de aandelenmarkt als de obligatiemarkt, maar vooral daarbuiten. Directe beleggingen in vastgoed en bedrijven (private equity) zijn veel minder gevoelig voor het beurssentiment, maar bieden juist wel een opvallend goede bescherming tegen inflatie. Eigenlijk is de allocatie naar alternatieve beleggingen juist bedoeld voor dit soort periodes.

Het rendement op alternatieve beleggingen is niet direct afhankelijk van het rendement op de aandelenmarkt of op de obligatiemarkt. Soms zijn het totaal andere markten, zoals de markt voor CO2-rechten, verzekeringen en grondstoffen. Vooral de grondstoffencategorie wint de laatste tijd aan populariteit, nadat ze nog niet zo lang geleden volledig uit de gratie was. Nu vormen grondstoffen eigenlijk geen structurele beleggingscategorie, want op lange termijn is er niet sprake van een structurele risicopremie. We zitten echter wel in een lange opgaande fase van een grondstoffensupercyclus, maar omdat grondstoffen al sterk zijn gestegen, vormen beursgenoteerde grondstoffenaandelen een beter alternatief. Die hebben immers voldoende aan de huidige hoge prijs voor grondstoffen om waarde te realiseren en zullen ook profiteren als grondstoffen verder in prijs stijgen. Het aantrekkelijke is bovendien dat juist stijgende grondstofprijzen een belangrijke bron zijn van oplopende inflatie en dat dit risico hiermee goed kan worden afgedekt. Naast alternatieve markten, zijn er ook alternatieve beleggingen die juist profiteren van de onrust. Zo zijn er alternatieve beleggingen die zowel van sterk stijgende als sterk dalende markten profiteren. Op het moment dat er sprake is van een hoge bewegelijkheid zijn er ook meer arbitragemogelijkheden.

Binnen de aandelenmarkt zijn enkele onderdelen relatief aantrekkelijk gewaardeerd. In meerdere opzichten vormt de huidige beursontwikkeling een spiegelbeeld van de per saldo stijgende aandelenmarkt sinds het einde van de Grote Financiële Crisis. In die 12 jaar waren het vooral Amerikaanse aandelen die beter presteerden dan aandelen in de rest van de wereld. Verder liep het gat tussen groei-aandelen en waarde-aandelen door de dalende rente steeds verder op. Dankzij de dalende rente was al die jaren met obligaties meer rendement te behalen dan op een spaarrekening en per saldo presteerden aandelen vrijwel voortdurend beter dan grondstoffen. Dit jaar zien we de keerzijde van deze ontwikkeling en door de stijgende rente kan die langere tijd aanhouden. Aandelen buiten de Verenigde Staten presteren dit jaar beter dan Amerikaanse aandelen, waarde doet het beter dan groei, kas beter dan obligaties en het gat tussen grondstoffen en aandelen is groot. In een lange opgaande beweging krijgen beleggers nu eenmaal de neiging om in aandelen te beleggen die bovengemiddeld gevoelig zijn voor marktbewegingen, alleen daarmee kan immers de markt worden verslagen. Die ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat defensieve aandelen relatief steeds goedkoper zijn geworden. Nu de trend is gekeerd, presteren die dit jaar duidelijk beter. Door de koersdalingen zijn aandelenmarkten buiten de Verenigde Staten ook aantrekkelijker gewaardeerd, met name in Azië. Ook hebben grondstoffenaandelen nog altijd een opvallende discount van zo’n 60 procent ten opzichte van het beursgemiddelde en daarmee zijn de gunstige vooruitzichten allesbehalve verdisconteerd.

Door de oplopende inflatie en de stijgende rente zijn er ook binnen de obligatieportefeuille geleidelijk meer mogelijkheden. Het tijdperk van negatieve rentes is voorgoed ten einde. Alleen de ECB hanteert nog een negatieve beleidsrente, maar dat is na de zomer ook verdwenen. Verder worden er dan ook geen obligaties meer opgekocht, wat inmiddels al is terug te zien in onder andere de sterk gestegen Italiaanse rente. In de Verenigde Staten is de Fed begonnen om obligaties te verkopen. Vanaf 1 juli zal er 95 miljard dollar per maand worden verkocht, waar nog niet zo lang geleden er 120 miljard per maand werd opgekocht. Daaronder vallen ook zogenaamde hypotheekobligaties en die zijn door deze dreigende verkoopdruk inmiddels aantrekkelijk gewaardeerd. Het verschil met Amerikaanse staatsobligaties is uitgelopen tot meer dan een procentpunt en dat is aan de bovenkant van de historische bandbreedte. Een ander obligatiesegment dat interessant is geworden, is emerging debt in lokale valuta. De centrale banken in die landen hebben sneller gereageerd op de oplopende inflatie, de munten van die landen zijn duidelijk ondergewaardeerd en in de landen die ook nog profiteren van de grondstoffenhausse is er ruimte voor een positieve rendementsontwikkeling. Tot slot zijn de inflatieverwachtingen in inflatie gerelateerde obligaties simpelweg nog altijd te laag en deze bieden dan ook nog steeds bescherming wanneer de inflatie niet binnen anderhalf jaar beneden de 2 procent zou uitkomen, iets wat gezien de huidige dynamiek vrijwel onmogelijk is te realiseren.

Op het moment dat financiële markten voortdurend nieuwe records neerzetten wordt vaak de vraag gesteld wat het beste instapmoment is. Vreemd genoeg wordt deze vraag veel minder vaak gesteld wanneer financiële markten onder druk staan. Beleggers dienen zich te realiseren dat juist in dalende markten kansen ontstaan en dat dit het moment is dat de kiem wordt gelegd voor de volgende bull-markt. Dat betekent niet dat de brede markt niet verder kan dalen, maar wel dat het aantal aantrekkelijke beleggingsalternatieven begint toe te nemen. Vooralsnog hanteren we een neutrale weging voor aandelen en een onderweging voor obligaties en richten we ons op alternatieve beleggingen, binnen of buiten de beurs.

 SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidig kalenderjaar
   20-5-2022 t/m
3-6-2022
31-12-2021 t/m
3-6-2022
 DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX3-6-2022700,692,60-12,19
Dow Jones Industrial Average3-6-202232.899,70

5,24

-9,46
EUR/USD Wisselkoers3-6-2022     1,08001,74-4,85
MSCI AC World3-6-2022     295,362,89-8,04
MSCI EM (Emerging Markets)

3-6-2022

    716,151,15-7,75
Nikkei 2253-6-202227.761,57

3,82

-3,58
S&P 5003-6-2022   4.108,545,31-13,80
Goud Spot-Rate
per ounce
3-6-20221.850,770,281,22
Xetra DAX3-6-202214.460,093,42-8,97
Ruwe Brent-olie 3-6-2022     119,726,3753,92
   Yield Verschil
3-maand Euribor rente3-6-2022-0,3280% +24bp
10-jaar rente Duitsland 3-6-20221,2700% +145bp
10-jaar rente Verenigde Staten 3-6-20222,9332% +142bp

Elke twee weken ons nieuws ontvangen? Meld u zich dan aan via deze link

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Verwarring over economie en markten

Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.

Meer lezen

Recessie in 2024

De kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.

Meer lezen

Familievermogen over generaties

Familievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.











      Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


      Koffie?

      In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
      de beurs, investeren in vastgoe

      Plan een oriënterend telefoongesprek






        Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
        Privacyverklaring.