Cross

Week 23 | Groei versus inflatie

juni 7, 2021

Het herstel vanaf het dieptepunt vorig jaar is zowel economisch als beurstechnisch ongekend. De recessie was diep en kort. Tegenover de grote minnen van vorig jaar staan steeds grotere plussen dit jaar. Dankzij de vaccinatieprogramma’s en de steun van overheden en centrale banken zijn de groeiverwachtingen voor dit jaar voortdurend naar boven bijgesteld. In China zet de centrale bank al de voet op de rem, maar in de Verenigde Staten en Europa is het nog niet zover. Vooral in de Verenigde Staten is dat opmerkelijk. Er zijn volop signalen dat Amerikaanse economie zo sterk groeit dat ook de inflatie oploopt. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door de gunstige vergelijkingsbasis met vorig jaar, maar vooral door lage voorraden, langere levertijden en problemen om gekwalificeerd personeel te vinden. Ondanks deze signalen blijven zowel de centrale bank als de overheid de vraagzijde van de economie stimuleren. Meer vraag en onvoldoende aanbod leidt uiteindelijk tot hogere prijzen. De Federal Reserve rekent voor dit jaar nog met een inflatiepercentage van 2,2 procent, maar zal dit moeten bijstellen naar 2,6 procent in de bijeenkomst van het Federal Open Market Committee van juni. In Europa is de inflatie nog lang niet op de doelstelling van de ECB aangekomen. Hier is er nog wel ruimte voor positieve groeiverrassingen. Dat komt door de trage start van het vaccinatiebeleid die net voor de start van het toeristenseizoen is gaan versnellen. Verder hebben Europese consumenten vorig jaar veel gespaard. Het inkomen van deze consumenten is vorig jaar gestegen, terwijl de Europese economie met 6,6 procent is gekrompen. Nu door het opengaan van de economie het consumentenvertrouwen toeneemt, zal een groot deel van deze bovenmatige besparingen worden gespendeerd. Verder wordt de inflatie in Europa enigszins geremd door de aantrekkende euro en heeft Europa sowieso meer ruimte tot aan de capaciteitsgrenzen.

De vraag is nu of en wanneer centrale bankiers het feestje komen verstoren. In het verleden waren de oplopende inflatieverwachtingen voldoende voor de centrale bank om op de rem te gaan staan. Vooral in de Verenigde Staten zijn die duidelijk boven de doelstelling van 2 procent uitgekomen. Iedereen is er wel over eens dat de Federal Reserve eerst zal beginnen met het verminderen van het huidige aankoopbeleid.  De Fed koopt nu elke maand voor 120 miljard dollar aan obligaties op, waarvan 80 miljard Treasuries en 40 miljard Mortgage-backed securities. Voorzichtig lijken sommige leden aan te geven dat ze daarover in gesprek willen. Zo’n discussie zal waarschijnlijk pas dit najaar starten en dan pas volgend jaar leiden tot een aanpassing. Een vergelijkbare discussie in 2013 leidde tot de nodige onrust op de financiële markten. Het verschil met toen is nu wel dat de Fed – getuige de vlakke renteontwikkeling de laatste maanden – eerder te vroeg is dan te laat. Daardoor zal de reactie van de markten minder extreem zijn dan in 2013. Voor de markten buiten de Verenigde Staten zal vooral de ontwikkeling van de dollar een grote rol spelen. Een zwakkere dollar is gunstig voor met name opkomende markten. In Europa lijkt niemand zich zorgen te maken over oplopende inflatie. Dat komt ook omdat de kerninflatie hier nog altijd ver beneden de doelstelling van de ECB staat. In tegenstelling tot de Verenigde Staten stijgt hier de rente de afgelopen maanden wel. Beleggers rekenen erop dat de ECB stopt met haar opkoopprogramma zodra de pandemie is afgelopen. Dat onbeperkte opkoopprogramma van de ECB heet immers niet voor niets het Pandemic Emergency Purchase Programm (PEPP). Verder is er in Europa meer kritiek op het openlijk monetair financieren van overheden, ook dat kan een reden zijn dat de ECB in de toekomst niet meer onbeperkt obligaties opkoopt.

Aandelenmarkten bevinden zich op recordniveaus, maar zijn desondanks dit jaar goedkoper geworden. Winsten stijgen dit jaar sterker dan de koersen. Ook dit kwartaal zal een spectaculair kwartaal zijn voor wat betreft de winstontwikkeling van bedrijven. De vergelijkingsbasis met het zwakke tweede kwartaal van vorig jaar is uitermate gunstig. Verder profiteren bedrijven nu de economie weer opengaat, dankzij het wegvallen van de beperkende maatregelen. Door het snelle herstel zijn er nu wel steeds vaker problemen met op tijd leveren. Veelal zijn de voorraden laag. Verder hebben veel bedrijven moeite om personeel te vinden. Dit kan zorgen voor hogere kosten waardoor de marges onder druk komen. Tegelijkertijd vormt juist Corona voor veel bedrijven ook een goed excuus om de prijzen te verhogen. De beurs loopt altijd vooruit op toekomstige ontwikkelingen en wat dat betreft lijkt de consolidatiefase in het tweede kwartaal al te wijzen op minder monetaire en economische impulsen. Op het moment dat financiële markten niet meer positief worden geprikkeld, neemt de kans op een correctie toe. Tegelijkertijd is de huidige groei zo krachtig dat verdere prikkels wellicht ook niet meer nodig zijn. Door die snelle groei neemt de bereidheid en de noodzaak bij bedrijven om te investeren snel toe en dat kan zorgen voor een mooi vervolg op het onstuimige herstel van de afgelopen 12 maanden. Zowel overheden als centrale bankiers zullen er alles aan doen om deze verdere groei mogelijk te maken. Zij zullen de economische groei niet frustreren door te vroeg op de rem te stappen. Mocht de groei onverhoopt terugvallen dan zijn ze snel bereid extra te stimuleren, financiële stabiliteit is immers tegenwoordig een belangrijke monetaire doelstelling. Dit blijft een uitstekende omgeving om te beleggen in aandelen, tegelijkertijd ook een omgeving om terughoudend te zijn met obligaties.

Auréus
Jeroen van Lom
CIO

SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidige kalenderjaar
24-05-2021 tot 07-06-202131-12-2020 tot 07-06-2021
DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX4-6-2021720,181,8715,30
Dow Jones Industrial Average4-6-202134.756,391,613,56
EUR/USD Wisselkoers4-6-20211,22-0,27-0,91
MSCI AC World4-6-2021282,782,3812,29
MSCI EM (Emerging Markets)4-6-2021800,434,258,47
Nikkei 2254-6-202129.005,882,25,46
S&P 5004-6-20214.229,891,7812,61
Goud Spot-Rate per ounce4-6-20211.889,970,51-0,34
Xetra DAX4-6-202115.692,901,6514,39
Ruwe Brent-olie4-6-202171,895,0138,78
YieldVerschil
3-maand Euribor rente4-6-2021-0,5460%+0bp
10-jaar rente Duitsland4-6-2021-0,2090%+37bp
10-jaar rente Verenigne Staten4-6-20211,5568%+64bp

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.