Cross

Week 22 | Nieuwe risico’s en nieuwe kansen

mei 25, 2020

Na het koersherstel in april bewegen beurzen in mei zijwaarts, maar met een positieve ondertoon. Die sentimentsverbetering is een gevolg van het verbeterde nieuws rondom de virusuitbraak. In China zijn er nog maar 82 besmette gevallen, waarvan acht op de intensive care. In heel Azië wonen 4,5 miljard mensen, maar daarvan liggen er slechts 500 op de intensive care als gevolg van het Coronavirus, even veel als in Nederland en België. Maar ook in Europa is er de hele meimaand al sprake van een duidelijke verbetering. De getroffen maatregelen hebben resultaat. Zelfs in de Angelsaksische landen verbetert nu de situatie. Alleen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten stijgt het aantal besmette patiënten.

Nu de allesoverheersende vrees voor het Coronavirus wegebt, krijgt de markt oog voor andere ontwikkelingen. Over zes maanden zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en als gevolg daarvan zijn de spanningen tussen de Verenigde Staten en China opgelopen. In Europa proberen Merkel en Macron de euro te redden en moet Boris Johnson voor 30 juni aangeven of hij de Brexit-onderhandelingen wil verlengen. Ook is er een discussie over meer structurele problemen zoals de klimaatverandering, de energietransitie, overheidsschulden en het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica.

In de Amerikaanse presidentsverkiezingen ligt Biden voor op Trump. Binnen enkele weken zal Biden zijn running mate bekend maken, belangrijk nu hij zichzelf positioneert als tussenpaus. Het oorspronkelijke plan van Trump om met een sterke economie de verkiezingen te winnen is in duigen gevallen. Daarom richt de president zich nu op China als zondebok. Daarmee hoopt Trump de aandacht voor het falende Amerikaanse virusbeleid af te leiden. Begin dit jaar sloten de Verenigde Staten en China nog een handelsdeal, maar dankzij het virus moet hij China nu hard aanpakken. Zo eisen de Verenigde Staten een exportvergunning van elke semiconductorproducent in de wereld voor chips die zijn ontworpen met Amerikaanse software of Amerikaanse onderdelen. Dat zijn effectief alle chips. Dat raakt Huawei, een belangrijke klant van TSMC. Ook wil Trump dat Amerikaanse institutionele beleggers niet in China investeren. China krijgt uiteraard ook de schuld van de pandemie. In China is inmiddels het door het Coronavirus uitgestelde Nationale Volkscongres begonnen en die zet de relatie met de Verenigde Staten verder op scherp door een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong op te stellen. Daarmee verliest Hongkong feitelijk het zelfbestuur, in strijd met de afspraken uit 1997. Reken in ieder geval op meer retoriek van beide kanten in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november dit jaar.

In Europa verraste Duitsland door samen met de Fransen een herstelplan voor te stellen. Dit herstelplan van 500 miljard euro oogt omvangrijk, maar is slechts enkele procenten van het Europese BBP. Toch is de impact mogelijk veel groter. Het verdubbelt de begroting voor de Europese commissie en het staat toe dat Europa zelfstandig belasting gaat heffen. Op basis daarvan kan Europa biljoenen lenen op de kapitaalmarkt, geld waarover de Europese Unie zelf kan besluiten. Gevolg is dus een soevereiniteitsoverdracht vanuit de nationale lidstaten richting Europa. Als het slaagt, is dit goed nieuws voor de euro. Tegelijkertijd is het hoog spel van de as Parijs-Berlijn, want alle 27 landen van de Europese Unie moeten nog akkoord gaan met dit plan. Daar hoort het Verenigd Koninkrijk niet meer bij. Johnson moet voor 30 juni aangeven of hij de onderhandelingstermijn over een nieuwe handelsovereenkomst wil verlengen, anders volgt eind dit jaar de harde Brexit. In zo’n korte termijn een handelsverdrag sluiten is onmogelijk. Het risico bestaat dat Johnson niet gaat verlengen en de economische malaise die daarvan het gevolg is, in de schoenen schuift van het Coronavirus.

Door de voortvarende liquiditeitsinjecties wordt ook de aanpak van de klimaatcrisis en de energietransitie naar voren gehaald. De overheid gaat de komende jaren sowieso een grotere rol spelen in de economie en investeringen op dit gebied liggen voor de hand. Tegelijkertijd moeten overheden een oplossing bedenken voor het structurele banenverlies als gevolg van kunstmatige intelligentie en robotica. Dat betekent een fundamentele wijziging van het belastingstelsel. Reken niet meteen op hogere belastingen, veel overheidsuitgaven worden betaald met extra schulden. Die schulden worden gefinancierd door centrale banken die tegelijkertijd de rente laag houden. Die te lage rente zorgt voor een vermogensoverdracht van rijk naar arm, van crediteuren naar debiteuren en in Europa van het Noorden naar het Zuiden.

Bovenstaande ontwikkelingen hebben de komende tijd een grote invloed op een beleggingsportefeuille. Spreiding helpt om risico’s te mitigeren. Ook beklimt elke opgaande aandelenmarkt een muur van angst. Op lange termijn is de impact voor beleggers in obligaties veel groter dan voor aandelenbeleggers, veel van de genoemde risico’s zijn immers ook kansen voor zowel nieuwe en bestaande bedrijven. De wereld verandert en uw portefeuille verandert mee.

Namens team Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.