Cross

Week 21 | Remmen of stoppen

mei 23, 2022

De wereldeconomie vertraagt en de groei zal dit jaar op minder dan de helft van die van vorig jaar uitkomen. Hardnekkige inflatie, centrale banken die de rente verhogen, de negatieve gevolgen van de coronapandemie, de oorlog in Oost-Europa en de aanhoudende problemen in toeleveringsketens kunnen bij elkaar zelfs voor een recessie zorgen. Waar de markt zich in de afgelopen maanden vooral zorgen maakte over te hoge inflatie, verschuift de aandacht nu meer naar de afnemende economische groei. De hiervoor geschetste ontwikkelingen zorgen ook voor een chaotische situatie waarbij de toekomst moeilijk is te voorspellen. Na een historisch hoge groei van zes procent voor de wereldeconomie in 2021 rekenen economen nu op een groei van minder dan drie procent in 2022. Doordat de groei van een relatief hoog niveau komt en de positie van de consument – veruit de belangrijkste component in de economie – sterk is, kan waarschijnlijk een recessie worden voorkomen. Het grote verschil met vorig jaar zit vooral in de factor liquiditeit. In 2021 stimuleerden centrale banken en overheden volop de economie. Dit jaar zijn ze daarmee gestopt en is de bijdrage vanuit de overheid zelfs negatief. Wel kan vooral Azië nog profiteren van het einde van de beperkende maatregelen rondom corona.

Minder economische groei betekent ook minder winstgroei. In het eerste kwartaal was de winstontwikkeling over het algemeen nog prima. Dat komt omdat bedrijven hun omzet sterk zagen groeien, voor een belangrijk deel omdat ze in staat waren om hogere prijzen door te berekenen. In de komende maanden zal zowel de economische groei als de inflatie afnemen en tegelijkertijd zullen bedrijven met enige vertraging te maken krijgen met hogere kosten door de stijgende rente, door hogere lonen en door duurdere energie. Nu zijn de winstmarges op een historisch hoog niveau en die dreigen door deze ontwikkeling onder druk te komen. In de afgelopen maanden is de beurs goedkoper geworden. Vooral wanneer winsten stijgen en koersen dalen gaat dit snel. Op het moment dat winsten verder stijgen en de rente niet verder oploopt, dan zou dit zelfs een aantrekkelijk punt zijn om in te stappen. Toch blijven we terughoudend, omdat winsten in de loop van het jaar zullen tegenvallen. Dat betekent ook dat we de nadruk leggen op defensieve aandelen en bedrijven die in staat zijn om hogere kosten door te berekenen of zelfs profiteren van stijgende prijzen.

Het grootste slachtoffer van de afwaardering van de aandelenmarkt in de afgelopen maanden is de IT-sector. Het gemiddelde aandeel in de Nasdaq is met 40 procent gedaald vanaf de top. Dat heeft vooral met de stijgende rente te maken. Maar nu zowel de groei als de inflatie begint af te nemen, vervalt de onmiddellijke noodzaak voor centrale banken om – afgezien van de ingeprijsde renteverhogingen – de rente verder te verhogen. Daarmee zal eventuele verdere koersdruk niet zozeer het resultaat zijn van stijgende rente, maar meer van toenemende druk op de resultaten. Wat dat betreft vormen IT-bedrijven eerder een positieve uitzondering. Ze hebben over het algemeen weinig personeel in dienst gerelateerd aan de omzet, ze verbruiken weinig energie en zijn meestal ook schuldenvrij. Mogelijk dat daardoor een groot deel van het slechte nieuws daar al is verdisconteerd. Marktbreed blijft het negatieve effect van dalende winstmarges, afremmende groei en stijgende rentes de koersen onder druk zetten. Wel is een belangrijke index als de S&P 500 in de afgelopen 7 weken voortdurend is gedaald en dat komt in de geschiedenis zelden voor. Dat betekent dat veel van het slechte nieuws al is verdisconteerd en dat het tijd wordt voor een tussentijdse adempauze.

Naast het feit dat de seinen voor het fundamentele drieluik van economie, liquiditeit en waardering nog niet op groen staan, blijft het probleem van de hardnekkige inflatie. Die inflatie heeft in de Verenigde Staten waarschijnlijk gepiekt in maart en in Europa zal de piek waarschijnlijk vallen in september. Die afnemende inflatie geeft centrale banken wel wat lucht, maar de prognoses van zowel de markt als de centrale banken ogen toch wel erg ambitieus. Het komt erop neer dat we binnen anderhalf jaar weer terug zijn op een inflatieniveau van twee procent of zelfs daaronder. Daar zijn meerdere argumenten tegenin te brengen. Bij belangrijke inflatiecomponenten, zoals voedsel en energie, ziet het er naar uit dat prijzen nog veel verder kunnen stijgen. Er is nu al een tekort aan olie en zodra de Chinese economie weer volledig opengaat, kan de olieprijs verder stijgen. De voedselvoorraden lopen snel terug en inmiddels is zeker dat Oekraïne en ook Rusland veel minder zullen produceren. Bovendien is 2022 wederom een La Nina-jaar zodat oogsten wereldwijd zullen tegenvallen. Verder is de arbeidsmarkt wereldwijd nog steeds erg krap en lonen beginnen nu wel duidelijk te stijgen. Hogere lonen, hogere energiekosten en hogere voedselprijzen komen in alle producten en diensten terug. Als dat niet het geval zou zijn, dan zou dit voor aandelen juist een heel negatief scenario zijn. Dan zou de omzet immers nauwelijks stijgen, maar de kosten wel. Waarschijnlijk is dat de omzet door hogere prijzen wel zal stijgen, in lijn met de stijgende kosten. In dat laatste geval is er sprake van een hoger inflatieniveau dan 2 procent. Het is in het verleden ook niet eerder voorgekomen dat centrale banken de inflatie onder controle kunnen krijgen met een rente die veel lager is dan het inflatieniveau. Om inflatie echt te remmen, moet de rente verder omhoog, maar dat is meer iets voor volgend jaar dan voor dit jaar. 

De hardnekkige inflatie blijft de grootste vijand voor spaarders en obligatiehouders. Die ontvangen nog altijd een historisch lage rentevergoeding die absoluut onvoldoende is om het verlies aan koopkracht te compenseren. In dat licht zien veel beleggers aandelen als een goed alternatief dat bescherming kan bieden tegen inflatie. In het verleden hebben aandelen ook laten zien dat zij daartoe prima in staat zijn. Wij onderwegen bij de huidige rentes en inflatie nog altijd obligaties en hanteren sinds medio april van dit jaar een neutrale weging voor aandelen. Dalende winsttaxaties en stijgende rentes kunnen de waardering voor de aandelenmarkt verder onder druk zetten. Toch zien we binnen aandelen voldoende kansen voor bedrijven die juist wel in staat zijn om de inflatie te verslaan door hun winsten te laten groeien. Verder nemen we meer alternatieve beleggingen op die de portefeuille minder gevoelig maakt voor beursschommelingen. Zo zorgen we ervoor dat de negatieve effecten van de vertragende economie worden beperkt en dat we wel profiteren op het moment dat er weer gas gegeven wordt op de beurs.

 SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidig kalenderjaar
   6-5-2022 t/m
20-5-2022
31-12-2021 t/m
20-5-2022
 DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX20-5-2022682,960,11-14,41
Dow Jones Industrial Average20-5-202231.261,90

-4,98

-13,97
EUR/USD Wisselkoers20-5-2022     1,05750,49-6,49
MSCI AC World20-5-2022     287,06-3,04-10,63
MSCI EM (Emerging Markets)

20-5-2022

    708,040,69-8,80
Nikkei 22520-5-202226.739,03

-0,98

-7,13
S&P 50020-5-2022   3.901,36-5,38-18,14
Goud Spot-Rate
per ounce
20-5-20221.845,68-1,980,95
Xetra DAX20-5-202213.981,912,25-11,98
Ruwe Brent-olie 20-5-2022     112,550,1444,70
   Yield Verschil
3-maand Euribor rente20-5-2022-0,3480% +22bp
10-jaar rente Duitsland 20-5-20220,9420% +112bp
10-jaar rente Verenigde Staten 20-5-20222,7883% +128bp

Elke twee weken ons nieuws ontvangen? Meld u zich dan aan via deze link

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.