Cross

Week 14 | Beurscorrecties

maart 30, 2020

Een economische groei van ca. 3% wereldwijd kan bedrijven een mooie winst bezorgen. Dat wordt weer vertaald in een waardering en dat vervolgens weer in een beurskoers. De enkele onderneming die aangaf dat 2020 een moeilijk jaar zou worden, doelde daarmee ofwel op de concurrentiepositie, of op de afnemende vraag in een bepaalde sector. Er was geen enkele onderneming die verwachtte dat door een virus de wereldwijde economie ontregeld zou worden en in sommige gevallen zelfs stil zou vallen. De gevolgen lieten dan ook niet lang op zich wachten, de beurzen daalden met tientallen procenten.

Beurscorrecties worden altijd ergens door getriggerd. Computer trading in combinatie met een groot handelstekort was de reden van de crash van 1987. Twee jaar later had de markt het verlies van de crash weer goed gemaakt. Aan het eind van de jaren ’90 steeg de technologiebeurs Nasdaq met circa 400%. De waardering van met name jonge internetbedrijven werd zwaar overschat. In 2000 kwam er een einde aan deze excessieve stijging en daalde deze index over een periode van ruim 2 jaar van 5.000 naar circa 1.500 punten. Deze index staat vandaag rond de 7.500 punten. In de VS kon door een versoepeld hypotheekbeleid nagenoeg iedereen een huis financieren. Zoals dat gaat in een markt die de regels verruimt, werden behalve eigen woningen ook tweede en derde huizen gefinancierd. Deze financieringen werden door de hypotheekverstrekkers vervolgens doorverkocht aan beleggers. Toen de huizenmarkt begon te dalen en de kredietnemers niet meer in staat waren aan hun verplichtingen te voldoen, stortte het kaartenhuis in elkaar.

Het voordeel in de VS is dat als je niet meer aan de verplichtingen van je hypotheek kan voldoen, je dit op kan lossen door je huis terug te geven aan de bank. Dat gebeurde massaal met als gevolg dat banken met huizen zaten en beleggers met beleggingsproducten die zwaar onder druk stonden. Het hele financiële systeem stond op instorten, diverse banken moesten worden genationaliseerd en nagenoeg elke bank had overheidshulp nodig om te kunnen blijven draaien. Een ramp van formaat. Ruim twee jaar later had de Nasdaq index het verlies weer goed gemaakt, de Europese indexen hebben langer nodig gehad voor het herstel. De individuele banken zijn tot op de dag van vandaag nog ruim onder het niveau waar ze ooit stonden. Het belang van gespreid beleggen wordt hier weer onderstreept.

Wat kunnen we van de huidige scherpe daling verwachten?

Zoals we eerder schreven zullen de bedrijfsresultaten de eerste helft van 2020 zwaar onder druk liggen. De tweede helft is er een herstel en als het virus onder controle is, kan er medio 2021 begonnen worden met het inhalen van de schade. Zijn we weer na 2 jaar hersteld? Dat is moeilijk te zeggen, maar deze crisis is veroorzaakt door een virus, niet door computers en een handelstekort, niet door extreme waarderingen van aandelen of door een opgeblazen huizenmarkt met te veel financiering. Zodra we een afvlakking zien van het aantal nieuwe coronapatiënten in de VS, of het uitzicht op een vaccin of effectief behandelplan, krijgen we zicht op de tijdslijn naar het herstel.

Wij houden u op de hoogte, blijf gezond!

Namens team Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.