Cross

Week 12 | Brengt het coronavirus de economie in een recessie?

maart 16, 2020

We hebben bij benadering nog geen idee wat het effect is van het coronavirus op de economie. De cijfers uit de VS over het laatste kwartaal van 2019 en zelfs de eerste maand van 2020 waren ronduit goed, de Europese economie was al over het hoogtepunt heen, de CEO’s van verschillende multinationals spraken na de 4e kwartaalcijfers van een uitdagende markt.

Wat weten we van de economische groei tijdens/na de vorige virusuitbraken?

Aziatische Griep
1957, ca. 1 mln. slachtoffers, 70.000 in de VS. BBP zakte van +3% naar -4%, in het eerste kwartaal van 1958 daalde deze zelfs naar -10%. Deze historisch lage cijfers waren sinds WO II niet meer voorgekomen. Na dit extreem slechte kwartaal groeide de economie 5 kwartalen lang met maar liefst 8%.

Hong Kong Griep
1968, totaal ca. 700.000 slachtoffers, 34.000 in de VS. BBP in de VS laatste kwartaal 1968 +4%, eerste kwartaal 1969 +4%. Dus geen krimp, maar groei.

Varkenspest
2009/2010, totaal ca. 18.000 slachtoffers (analyse achteraf gaf meer dan 200.000 slachtoffers aan), in de VS alleen al waren er 50 mln. mensen geïnfecteerd, er werden ca. 4.000 slachtoffers geteld. De cijfers geven een vertekend beeld door de economische crisis van 2008/2009, maar in 2009 was het BBP -2.5% en in 2010 +2.9%.

Bron: Worldbank BBP VS

Wat zeggen de historische gebeurtenissen en cijfers ons?

Dat het kan zijn dat in de kwartalen van een virus-uitbraak de economie zwaar geraakt wordt, maar dat het in de jaren daarna ‘business as usual’ is. De veerkracht van de mens is ongekend en aangezien de consumentenuitgaven een extreem belangrijk deel van de economische groei uitmaken, zal het terugkomen van het vertrouwen gepaard gaan met de groei van het BBP.

Onderstaand de prognose van de OECD, een daling van de groei van ca. 0.5% ten opzichte van de eerdere groeicijfers, alleen de groei van de Chinese economie wordt negatiever bijgesteld, van ca. 6% naar onder de 5%.

De VS

In onze portefeuilles gebruiken we de MSCI World als referentie-index; zie onderstaand figuur. Het belang van de VS is extreem belangrijk. Om die reden volgen wij de ontwikkelingen en beslissingen op de voet, of het een inreisverbod met Europa is, of een verzwakking van Trump welke misschien een herverkiezing in de weg kan staan.

Bron: MSCI World performanceytd -23%

In de VS wordt koortsachtig overleg gevoerd over hoe de financiële markt weer tot rust gebracht kan worden; natuurlijk zijn ze in Washington bezorgd over de gevolgen van het virus op de volksgezondheid, maar de financiële markten zijn minstens zo belangrijk. De aankomende week is om meerdere redenen heel belangrijk; krijgen we de groei van het aantal besmette mensen onder controle en hoe krijgen we de rust terug in de financiële markten.

We houden u op de hoogte!

Namens team Auréus
Jeroen van Lom
CIO

Gerelateerde artikelen

Sentiment schiet door

Sentiment schiet door. Er is sprake van euforie op de financiële markten. Mogelijk dat er nog meer in het vat zit, gelet op de waardering.

Meer lezen

Het januari-effect in inflatie

Het januari-effect in inflatie, vooral de doorgevoerde inflatiecorrectie in langlopende contracten zorgden voor de verrassing.

Meer lezen

Nederland grootste wapenproducent

Nederlands grootste wapenproducent. Dankzij de snelle disruptieve innovatie op militair gebied is ASML nu essentieel voor defensie.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
   de beurs, investeren in vastgoe

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.