Cross

Week 11 | Eén, maar toch verdeeld

maart 14, 2022

Wie op 1 januari 1993 is gestart met het beleggen in Europese aandelen had vijftien jaar later de inleg zien vervijfvoudigen. Wie gedurende die periode de tien beste beursdagen had gemist, komt niet veel verder dan ruim twee keer de inleg. Dat is dus minder dan de helft. De beste beursdagen clusteren zich rondom de slechtste beursdagen. Afgelopen week was er weer zo’n dag, de Amsterdamse beurs sloot woensdag bijna 5 procent hoger. Ook op de beurzen van Parijs en Frankfurt werd woensdag het beste dagresultaat in jaren neergezet. Het grootste risico van even uit de markt stappen, is het missen van die beste beursdagen. De onrust op de beurs is uiteraard een direct gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat is in de eerste plaats een humanitair drama, maar wel één met potentieel grote gevolgen voor de wereldeconomie en financiële markten op lange termijn. Hoe die toekomst er uit gaat zien, hangt af van de reactie van beleidsmakers op de geopolitieke ontwikkelingen. Financiële markten kijken dan vooral naar de reactie van centrale bankiers. Wat opvalt is dat daar waar veel landen opmerkelijk eensgezind optreden tegen Rusland, centrale bankiers juist verdeeld zijn. De Federal Reserve gaat komende week de rente verhogen en lijkt zich weinig van de oorlog op het Europese continent aan trekken. De Chinese centrale bank is juist de rente aan het verlagen om de economie te stimuleren. De ECB zweeft en laat het afhangen van toekomstige ontwikkelingen. Deze verschillen in monetair beleid zullen markten en valuta in beweging zetten.

Verenigde Staten profiteren

Oorlog is nooit goed voor de wereldeconomie, maar het gewicht van Oekraïne en Rusland in de wereldeconomie is opmerkelijk klein. Het is vooral via gas, olie, industriële metalen en agrarische grondstoffen dat dit de wereldeconomie raakt. Het moment is ongelukkig, want de grondstoffenvoorraden waren om uiteenlopende redenen laag. Gelukkig voor de Verenigde Staten is het land dankzij de schalierevolutie weer één van de grootste producenten van olie en gas in wereld. Verder is de VS een belangrijke exporteur van graan en andere agrarische producten. Ook mag een nieuwe ronde van herbewapening worden verwacht, zeker binnen de NAVO. In de Verenigde Staten zitten de grootste wapenproducenten, ze moeten alleen nog voldoende personeel vinden. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Amerikaanse centrale bank komende week voor het eerst in deze cyclus de rente gaat verhogen. Waarschijnlijk volgen er nog vijf renteverhogingen dit jaar en vier volgend jaar. De bank is inmiddels gestopt met het opkopen van obligaties. Al deze ontwikkelingen zijn goed voor de Amerikaanse dollar, dat als reservemunt toch al profiteert van de grotere onrust.

China stimuleert economie

Omdat grote delen van de wereld nu zo snel mogelijk af wil van afhankelijkheid van Russische olie en gas, kan China tegen aantrekkelijke voorwaarden contracten afsluiten met de Russen. Dat deden ze ook al 8 jaar geleden na de Russische annexatie van de Krim. Toen betaalden de Chinezen ruwweg de helft van de marktprijs voor Russisch gas. In de afgelopen maanden heeft China steeds meer de nadruk gelegd op economische groei. Naast de overheid stimuleert ook de centrale bank de economie door de rente te verlagen. In China is de inflatie nog altijd laag, geholpen door de kracht van de Chinese munt. Ondanks die krachtige munt is er sprake van een recordoverschot op de handelsbalans. China kan mogelijk een grote bemiddelende rol spelen in de oorlog in de Oekraïne, maar heeft tegelijkertijd het comfort dat de ogen van de wereld nu even niet op China zelf zijn gericht.

Europa flirt met stagflatie

Europa is veel afhankelijker van de Russische energie en van Russische industriële metalen dan andere delen van de wereld. Bovendien gaat in Europa een groter deel van ons inkomen op aan energie dan in de Verenigde Staten. Verder zijn we door de grote vluchtelingenstroom direct betrokken bij het conflict. Duitsland heeft vijftig jaar Ostpolitik in de ijskast gezet en de koude oorlog inclusief het IJzeren gordijn zijn weer terug. Tegelijkertijd is onder druk van sociale media de eensgezindheid in Europa opmerkelijk sterk. Het is niet waarschijnlijk dat de ECB dit jaar de rente gaat verhogen, al gaf Lagarde afgelopen week wel de hint dat er een renteverhoging zit aan te komen. De ECB verwacht dit jaar een groei van 3,7 procent voor de eurozone. Door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is de kans groot dat die naar beneden moet worden bijgesteld. Voor het Europese continent is deze groeivertraging extra zuur, omdat nog geen twee maanden geleden Europa voor het eerst in lange tijd harder zou groeien dan de Verenigde Staten.

Deze regionale verschillen laten zien dat het nuttig is om te spreiden, maar er is geen sprake van een gelijke verdeling over deze regio’s. Noord-Amerika is veruit de grootste regio op de beurs, met een gewicht van al snel meer dan 60 procent. Europa is met minder dan 20 procent veel kleiner en China komt op de beurs niet verder dan een procent of vijf, ondanks het feit dat we het hier over de tweede economie ter wereld hebben. Europese beleggers met een home bias (een relatief groot percentage van de portefeuille in de thuismarkt) doen er goed aan om wat verder van huis te beleggen. Verder is het verstandig in dit soort tijden om niet alle valutaposities af te dekken. In crisistijden vluchten beleggers namelijk in veilige havens, zoals de Amerikaanse dollar, maar ook de Zwitserse frank, de Japanse yen en nu ook de Chinese renminbi. In ieder geval niet in de euro. Gelet op het wereldwijde groeimomentum is een wereldomvattende recessie onwaarschijnlijk, maar de verschillen tussen de regio’s worden wel groter. Daar gaat de nieuwe eensgezindheid niets aan veranderen. Wij zien aandelen als de aangewezen categorie die op lange termijn de inflatie kan verslaan. Die zal door de oorlog in Oekraïne nog wat langer hardnekkig hoog blijven. Met Westerse obligaties blijven wij dan ook terughoudend.

 SlotdatumLaatste slotkoers2-weeks rendementRendement huidig kalenderjaar
   11-2-2022 t/m
11-3-2022
31-12-2021 t/m
11-3-2022
 DatumKoersRendement (%)Rendement (%)
AEX11-3-2022 674,80-7,29-15,43
Dow Jones Industrial Average11-3-202234.944,19-3,27-9,34
EUR/USD Wisselkoers11-3-2022     1,0986-2,01-2,85
MSCI AC World11-3-2022     293,51-2,51-8,62
MSCI EM (Emerging Markets)

11-3-2022

    711,20-4,88-8,39
Nikkei 22511-3-202225.380,54-4,96-12,60
S&P 50011-3-2022   4.204,31-4,11-11,79
Goud Spot-Rate
per ounce
11-3-20221.985,295,188,58
Xetra DAX11-3-202213.628,11-6,45-14,21
Ruwe Brent-olie 11-3-2022     112,6715,0544,86
   Yield Verschil
3-maand Euribor rente11-3-2022-0,5020% +7bp
10-jaar rente Duitsland 11-3-20220,2700% +45bp
10-jaar rente Verenigde Staten 11-3-20221.9970% +49bp

Elke twee weken ons nieuws ontvangen? Meldt u zich dan aan via deze link

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.