Cross

Wachten op groen licht

augustus 28, 2023

beleggen
 • Er gaat opvallend veel goed, ondanks vele renteverhogingen
 • Centrale bankiers naderen de eindstreep
 • Markt is te ver vooruit gelopen op de muziek, even pas op de plaats
 • Private markten verbeteren risico en rendement
 • Wachten op het groene licht van een dalende rente

Centrale bankiers zijn al meer dan een jaar bezig om de inflatie onder controle te krijgen. Gezien de risico’s die bij zo’n operatie komen kijken, gaat er opvallend veel goed. De inflatie daalt al geruime tijd, maar de door vrijwel iedereen verwachte recessie blijft uit. De rente is gestegen, maar de aandelenmarkt ook. We lopen nu tegen het einde van een snelle reeks renteverhogingen aan. Omdat het risico bestaat dat centrale banken te laat het roer omgooien, is het wachten op het groene licht voor een eerste renteverlaging.

 

Afgelopen week kwamen centrale bankiers bijeen in Jackson Hole, Wyoming. Het is goed om te zien dat ze nog altijd werken aan een zachte landing. Alleen hebben ze moeite om de effecten van de snelle renteverhogingen in te schatten, evenals het precieze evenwichtsniveau voor de rente. Onzekerheid werkt vaak verlammend. Het betekent waarschijnlijk dat men de tijd neemt om de effecten te bestuderen, niet dat de rente verder omhoog gaat.

 

Sinds we halverwege juli het advies voor aandelen hebben verlaagd, staat de markt onder druk. Augustus en september zijn traditioneel wat zwakkere maanden. Dit keer is het grootste risico dat beleggers iets te ver op de muziek vooruit zijn gelopen. Fundamenteel is er niet zoveel veranderd. Een groeiende economie is goed voor de winsten en waarschijnlijk is de volgende grote rentebeweging omlaag. Ook wat markten betreft is het een kwestie van tijd.

 

Toch is het interessant om te starten met beleggen. Vroeger telde alleen de afweging tussen sparen of beleggen. Die pleit nog altijd voor beleggen. Tegenwoordig kan men naast beleggen ook investeren in private markten. Veel van die private markten zijn volwassen geworden en bieden serieuze kansen op het gebied van rendement en risico.

 

De komende weken komen er nieuwe cijfers over de ontwikkeling van de inflatie en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.  Nu de inflatie overduidelijk de dalende trend heeft ingezet, wacht de markt nu op verdere afkoeling op de arbeidsmarkt. Daarna kan de rente dalen en is het ook groen licht voor de aandelenmarkt.

 

Jeroen van Lom, CFO/CIO

Vastgoed naar box 2

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.