Cross

Waarom aandelen blijven stijgen

maart 17, 2024

Waarom aandelen blijven stijgen

Nieuwe records

De Eurostoxx 50 ging afgelopen week voor het eerst sinds het jaar 2000 door de 5000 punten. Ook de Dow Jones index zette afgelopen week een nieuw record neer, maar deze index staat vier keer (!) zo hoog als in 2000. Sinds de publicatie van het artikel ‘Beste instapmoment van de eeuw’ zijn aandelenmarkten zonder noemenswaardig correctie sterk gestegen. Dat is prettig, maar de grote vraag die steeds meer mensen zich lijken te stellen is wel: Wat nu? Om maar niet te verwijzen naar Charles Pichegru, de Franse bevelhebber van L’Armée du Nord, wijzen de fundamenten nog altijd op een verdere stijging van de aandelenmarkt. Uiteraard is het uitzonderlijk dat er tot op heden geen noemenswaardige correctie is geweest, maar dit zou wel een bijzondere reden zijn om voorzichtiger te worden.

 

Inflatiecijfers

Een aanleiding om voorzichtiger te worden zouden de inflatiecijfers kunnen zijn. Eigenlijk al sinds de start van het jaar vallen de meeste inflatiecijfers tegen ten opzichte van de verwachtingen. Dat terwijl vorig jaar de markt keer op keer verrast werd door steeds lagere inflatiecijfers. De tegenvallers in de Verenigde Staten worden vooral bepaald door een inflatiecijfer dat niemand hoeft te betalen, namenlijk de Owners Equivalent Rent (OER). Dit is de impliciete prijs die huiseigenaren zouden moeten betalen als zij hun huidige koophuis zouden moeten huren. Het is een afgeleide van de markthuur voor single-family homes. Het heet niets te maken met de echte huizenprijzen en ook niets met de hypotheekrente. Desondanks bevat het 27 procent van het CPI mandje. Nu bezit 66 procent van de Amerikaanse huishoudens een eigen huis, maar zij worden nooit geconfronteerd met de OER. Naast de OER zitten de huurprijzen voor de mensen die wel huren ook nog in het mandje, en we voor 7 procent.

De OER steeg in januari met geannualiseerd 6,9 procent, de grootste stijging in 10 maanden. Er waren zorgen dat die trend zou worden doorgezet, maar in februari kwam het cijfer op geannualiseerd 5,4 procent uit. De normale huurinflatie kwam uit op 5,0 procent geannualiseerd. Dat is hoger dan in januari, maar lager dan eind 2023. Het slechte nieuws is dat wel dat het OER-cijfer hoger is dan voor de pandemie (toen 3 tot 3,5 procent), en dat een daling pas in de tweede helft van het jaar wordt verwacht. Het probleem in de VS is dat er sinds de Grote Financiële Crisis er een tekort is ontstaan van miljoenen huizen. De mensen in die huizen betalen gemiddeld een hypotheekrente van minder dan 3 procent en zitten daarmee locked-in waardoor huizen nog schaarser worden. In plaats van een huis kopen gaan meer mensen huren, maar dat jaagt de huurprijs (en indirect de inflatie) omhoog.  

Farmacie groeit door biotech

Liquiditeit

In december rekende de markt op zeven renteverlagingen, inmiddels zijn dat er drie. Dat getal is in lijn met de uitgesproken verwachtingen van de Fed, maar naarmate de Amerikaanse economie zich krachtiger blijft ontwikkelen wordt steeds vaker de vraag gesteld of de rente dit jaar überhaupt wel omlaaggaat. Probleem is dat daardoorheen op korte termijn de verkiezingen spelen. De ogen zijn nu gericht op juni en gelet op de recente uitlatingen van Powell inclusief de afzwakkende arbeidsmarkt zou dat moeten lukken. De schijnbaar uitbundige liquiditeit op de financiële markten wordt meer veroorzaakt door de sterk verbeterde financial conditions index. Bovendien zijn volgens  M2-velocity-index de ‘animal spirits’ ook weer terug.

Kunstmatige intelligentie

Deze nieuwe technologie kan dit jaar zorgen voor 2 procent extra groei in de Verenigde Staten en zo maar 30 basispunten aan extra winstmarge voor de S&P 500. Uiteindelijk volgen aandelen altijd de onderliggende winst en kennelijk is dit belangrijker dan geopolitieke zorgen en de macro-economische discussie over 0,1 procent meer of minder inflatie. Voordeel van kunstmatige intelligentie op dit moment is dat er ook productiviteitswinsten te halen zijn in de dienstensector.  Op een AI-conferentie in San Francisco verklaarde Klarna dat het 40 miljoen dollar wist te besparen door 700 medewerkers te vervangen door een AI-assistent. De markt heeft wel meer van dit soort ‘bewijs’ nodig om verder te blijven stijgen. Toch blijven winsten van bedrijven voortdurend in positieve zin verrassen. Zo lang het nieuws goed blijft, is waardering geen probleem. De waardering is bovendien bepaald nog niet op hype-niveaus aangekomen. Waardering heeft ook nauwelijks invloed op korte termijn en veel meer op lange termijn. Bovendien kan de waardering worden gedrukt als de rente daalt, geholpen door de dalende inflatie.

 

Rente op lange termijn

Als kunstmatige intelligentie inderdaad het succes is wat er nu van wordt verwacht, dan hoeven we ons voorlopig niet meer zorgen te maken over de inflatie. De krapte op de arbeidsmarkt zal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het goede nieuws is dat kunstmatige intelligentie vooral saai en geestdodend werk kan vervangen, de mensen die dat treft kunnen dus eigenlijk op zoek naar beter werk. Een hoger dan verwacht economische groei en een lager dan verwachte inflatie is de basis voor het Uber-Goldilocksscenario, maar de hogere reële groei vereist op termijn wel een hogere structurele rente (evenwichtsrente of natuurlijke rente). Voor aandelen hoeft dat geen probleem te zijn. Dat komt doordat de oorzaak voor de hogere rente is gelegen in een hogere economische groei (simpelweg meer winst), maar voor obligaties is een verdere normalisering van de rente minder goed nieuws.

Op de horizon

Volgende week komt het FOMC bijeen. Het risico bestaat dat na de laatste cijfers over de economie en de inflatie dit gezelschap schuift van drie naar twee renteverlagingen in 2024. Volgende week komt er mogelijk ook een einde aan de negatieve rente in Japan. Er is de afgelopen jaren al meerdere malen op gewezen dat het huidige Japanse  monetaire beleid onhoudbaar is en een draai op dit moment (hogere rente in Japan bij een lagere rente in de VS) kan een grote invloed hebben op de kracht van de Japanse yen versus de dollar. Het potentieel is gelet op de onderwaardering van de yen versus de dollar groot.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.