Cross

Waardering factoren

januari 22, 2023

Bij de keuze voor een bepaalde belegging spelen ruwweg drie onderdelen een rol. De belangrijkste op lange termijn is waardering. Het blijft simpel, maar waar. Het is laag kopen, hoog verkopen. Waardering heeft vooral een grote invloed op het rendement op langere termijn. Wie begin jaren tachtig aandelen op vijf keer de winst kocht had in de twintig jaar daarna een veel beter rendement dan de belegger die in 2000 op 30 keer de winst kocht. De twee andere onderdelen zijn economische groei en liquiditeit. Deze laatste twee factoren hebben vooral gevolgen op de korte termijn, ze zorgen er voor dat koersen afwijken van de langjarige trend. In een stevige recessie dalen de winsten met 50 procent en daardoor vreemd genoeg ook de koersen met 50 procent, terwijl iedereen weet dat na de recessie winsten weer snel kunnen herstellen en dat recessies op lange termijn daardoor weinig invloed hebben op het uiteindelijke rendement.

Scherm­afbeelding 2023-01-22 om 12.00.59

Dezelfde principes kunnen ook worden gehanteerd bij factorbeleggingen. Er zijn er vijf: waarde, lage volatiliteit, kwaliteit, momentum en omvang. Nu is het in principe weinig zinvol om factorbeleggingen te gaan timen. Economie en liquiditeit hebben op korte termijn een veel grotere invloed en vaak is dat ook nog eens kortcyclisch. Dan is het beter om factoren gelijk te wegen en te herbalanceren, wat feitelijk niet veel meer is dan laag kopen, hoog verkopen op basis van waardering.

ccwp105-figure1

Wel zijn er ook in factorbeleggingen langjarige trends zichtbaar, vooral in de value-groei-cyclus. Daar lijkt het er op dat de trend net is gedraaid in het voordeel van value. Gelet op relatief grote waarderingsverschillen tussen groei en value zit er nog meer in het vat. Uit onderzoek blijkt dat veel factoren aan de onderkant van hun historische bandbreedte zijn gewaardeerd. De enige hoog gewaardeerde factor is nog de factor kwaliteit, simpelweg omdat met een recessie op komst beleggers liever investeren in bedrijven die winst maken dan bedrijven die geld verbranden.

exhibit-2

In de afgelopen jaren hebben de Big Tech-bedrijven een negatieve invloed gehad op de resultaten van factorbeleggingen. Een kenmerk van veel factorbeleggingen is dat ze op zoek zijn naar de factorexposure en zo min mogelijk afhankelijk willen zijn van specifieke aandelen, sectoren of landen. Vaak zijn portefeuilles daarom gelijk gewogen waardoor de zwaargewichten in de index voortdurend worden onderwogen. Verder scoorden de Big Tech-bedrijven ook nog eens op slechts enkele factoren zodat ze nog verder werden onderwogen in factorportefeuilles. Deze periode is wat dat betreft vergelijkbaar met de piek in de dotcom hausse. Dat was een piek voor bedrijven met een relatief zwaar gewicht in de index. Daarna volgde een periode waarin factorbeleggingen bovengemiddelde rendementen behaalden. Waarschijnlijk staan we weer aan het begin van zo’n periode.

 

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.