Cross

Waar ligt de piek?

februari 11, 2024

Waar ligt de piek?

 

De Magnificent Seven is in de eerste zes weken van dit jaar gemiddeld met 18 procent gestegen, ondanks de daling van het aandeel Tesla met ruim 20 procent. Nvidia staat dit jaar al 50 procent in de plus, Meta 35 procent. Diverse indices hebben nieuwe all-time-highs aangetikt. Afgelopen week sloot de S&P 500 index voor het eerst boven de 5.000 punten. Ook de AEX index zette afgelopen week een nieuw all-time-high neer. Het lijkt erop dat de eerder indicaties van een hype in 2024 bewaarheid worden. Nu is een hype voorspellen veel eenvoudiger dan het voorspellen van de piek in de hype. Meestal is er bij een hype sprake van een extreme piek. Het is het moment dat je onwetend instapt in een taxi en de chauffeur spontaan begint over het aandeel Nvidia. Of dat er praatprogramma’s zijn op televisie over de spectaculair stijgende koersen. Voorlopig nog niets van dat alles. Ook de waardering biedt nog veel meer opwaarts potentieel. We zitten nog lang niet op het waarderingsniveau tijdens de dotcom-hype of de eerdere Nifty Fifty hype in de jaren zeventig.

Waar ligt de piek? 

Betere bedrijfsresultaten

Zo’n 80 procent van de bedrijven uit de S&P 500 kwamen dit seizoen met beter dan verwachte resultaten. Dat is sterker dan verwacht. Dit is het sterkste kwartaal sinds medio 2022. Tot nu toe, want twee derde van de bedrijven hebben gerapporteerd. Waar begin januari analisten nog rekenden met een winstgroei van 1,2 procent is dat inmiddels gestegen naar 6,5 procent. De grootste positieve verrassingen kwamen van bedrijven als Amazon en Meta, maar het blijft niet beperkt tot die twee. Nu lag de lat niet zo hoog. Die getaxeerde 1,2 winstgroei was wel bij een reële economische groei van 3,2 procent in het vierde kwartaal. Dat terwijl het overgrote deel een jaar geleden nog dacht dat we in het vierde kwartaal van vorig jaar in een recessie zouden zitten. Nu wijzen indicatoren juist op een versnelling van de economische groei dit jaar. Duidelijk is al wel dat de kans op een recessie dit jaar erg klein is geworden, zowel in de VS als in Europa.

Hoge waardering in hypes

In een hype stijgen aandelen sterker dan de meeste mensen voor mogelijk kunnen houden. Analisten mikken meestal op een bepaalde evenwichtskoers, gebaseerd op fundamentele uitgangspunten. Meestal is de waardering op de markt veel hoger, tot wel het dubbele. In de dotcomhype hadden de slimste mensen bij Goldman Sachs bedacht dat december 1999 een ideaal moment was om de dotcom-aandelen short te gaan. Nog geen twee maanden later waren ze uitgerookt. In potentie kan kunstmatige intelligentie een veel grotere hype zijn dan dotcom en dat zegt ook wat over het opwaarts potentieel. Bovendien is de omgeving zo mogelijk nog gunstiger dan rondom de millenniumwisseling. De rente staat lager, de economie trekt aan, terwijl de inflatie afkomt. Het lijkt er zelfs op dat de centrale banken inflatie kunnen bedwingen zonder dat er sprake is van een recessie. Een nieuwe wereld waarin Goudhaartje wordt ingeruild voor Uber-Goldilocks.

Extra brandstof voor de rally

Wat te doen als de top van de hype niet is te bepalen. Het beste is om voortdurend goed te blijven spreiden, bijvoorbeeld door af en toe de overwinsten op in dit geval Big-Tech aandelen af te romen. Een belangrijk verschil met dotcomzeepbel in 2000 is dat toen veel bedrijven niet winstgevend waren. Bedrijven werden dan bijvoorbeeld gewaardeerd op clicks-per-minute. Nu spuit de kas bij Big-Tech eruit, al dreigt een groeiend deel gebruikt te worden voor nog meer AI-chips. Verder stond de dotcomrally bol van de IPO’s, terwijl je nu met een lampje moet zoeken. Er komen niet meer aandelen bij, het aantal aandelen krimpt juist als gekeken wordt naar de inkoop eigen aandelen bij veel bedrijven. Wel lijkt de financiële sector er dit keer slechter voor te staan dan in 2000. De bankencrisis bij de regionale banken in de Verenigde Staten is nog vers en de problemen bij commercieel vastgoed komen nu pas naar buiten. Toch kan een financiële systeemcrisis juist olie-op-het-vuur betekenen. De LTCM-, Azië- en Rusland-crisis in aanloop naar het millennium zorgden voor renteverlagingen waardoor de dotcomrally juist van brandstof werd voorzien.

Hoge investeringen in kunstmatige intelligentie

Uit de vierde kwartaalcijfers blijkt verder dat er volop wordt geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Dat komt niet omdat kunstmatige intelligentie iets nieuws is, maar omdat ChatGPT heeft laten zien wat de potentie is. Daardoor stond het aan de top van de agenda in elke bestuursoverleg. Normaal gesproken zijn directies dan bang om de boot te missen, een reden om stevig te investeren, al was het maar voor de buitenwacht. In één van de analistenpresentaties in 1999 werd ABN Amro gevraagd naar haar dotcomstrategie. Toen het management moest erkennen dat er geen dotcomstrategie was, zakte de koers met 10 procent. Twee kwartalen later presenteerde het bedrijf een dotcomstrategie met een waarde van vele miljarden, waarop de koers van het aandeel ABN Amro herstelde. Verder worden er op dit moment mensen ontslagen om meer investeringsruimte te hebben voor de AI-strategie. Dat belooft nog wat voor de cijfers van Nvidia op 21 februari aanstaande, al zal er na een koersstijging dit jaar van 50 procent ook wel veel goed nieuws in de koers verdisconteerd zijn.

Het risico van Trump

Mogelijk dat de nieuwe Amerikaanse president dit najaar roet in het eten gooit. Na de laatste optredens van Biden gaat Trump fors aan de leiding. In principe is Trump voor lagere belastingen, deregulering en is zelfs een deal met China niet uit te sluiten. Maar heeft nog wel een appeltje te schillen met Facebook, Instagram en Youtube. Van die platforms werd hij na het vertrekt uit het Witte Huis verwijderd. En het alternatief van Trump, Parler, werd verwijderd uit de Apple en Android stores. Inmiddels zijn Big-Tech bedrijven wel zo groot dat ze, al dan niet gezamenlijk, meer macht hebben dan individuele landen. Ook het voornemen van Trump om de oorlog in de Oekraïne binnen 24 uur na aantreden te beëindigen en daarna alleen NAVO-landen te helpen die minimaal 2 procent hebben uitgegeven aan defensie zal voor de nodige onrust in Europa zorgen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.