Cross

Waar ligt de bodem?

juni 12, 2022

Op lange termijn volgen aandelen de onderliggende winstontwikkeling. Er zijn daarom veel analisten die zich bezighouden met het voorspellen daarvan. Er is echter geen vaste verhouding tussen winst(groei) en waardering. Er zijn tal van factoren die daarop van invloed zijn. Het vervelende in de komende maanden is dat zowel de winsten als de waardering waarschijnlijk onder druk komen. De winsten als gevolg van de door de Federal Reserve georkestreerde recessie, de waardering omdat de inflatie en de rente oploopt.

EQ-Further-valuation-pullbacks-are-likely-if-inflation-continues-to-surprise-to-the-upside2206100428

Op dit moment is de beurs nog steeds gewaardeerd alsof de inflatie een tijdelijk fenomeen is, ondanks het feit dat er steeds meer signalen zijn dat inflatie de komende jaren structureel hoog zal blijven.

FU51LQjWIAAWagZ

Dat geldt vooral voor de Verenigde Staten dan voor Europa, in  Europa zijn er andere redenen (vooral energie) waarom er sprake is van een inflatieschok. Die zorgt wel voor een recessie, maar wellicht niet voor een sterke stijging van de lonen.

FUeIn1TWQAAKbgE

In beide landen is er sprake van een normalisering van de waarderingen. Het gewicht van de sector Technologie moet omlaag en het gewicht van de sector Energie moet omhoog. Het gevolg is grote verschillen tussen sectoren en bedrijven, een paradijs voor stockpickers.

FU9T6A5VEAARgFh

Verder waren aandelen lange tijd veel aantrekkelijker dan obligaties. Inmiddels is het verschil tussen het effectief rendement van bedrijfsobligates en het dividendrendement van vergelijkbare aandelen niet meer zo groot.

FU-39yNXsAAyThS

In sommige segmenten – zoals smallcaps – is de risicopremie sterk gestegen, maar smallcaps zijn bovengemiddeld gevoelig voor de economische cyclus.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 15.38.31

Door de lagere winsttaxaties en de dalende waarderingen is het lastig te bepalen hoe groot het neerwaarts risico nog is. Als inflatie een meer structureler karakter krijgt, kan er nog veel van af.

 

CEVncFIN

De winstmarges zijn nog altijd historisch hoog. In de tweede jaarhelft zal de omzet minder hard groeien en de kosten met enige vertraging verder oplopen. Deze negatieve schaar raakt direct de waardering.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 02.44.14

Ook op verschillende andere waarderingsmaatstaven zijn Amerikaanse aandelen nog altijd hoog gewaardeerd. Ook daar is er veel neerwaarts risico.

FU4L-ekXsAAj_-F

Wie naar waardering kijkt heeft de neiging lang terug te kijken. Toch zijn er ook voldoende argumenten aan te dragen waarom we niet meer teruggaan naar de extreem lage waarderingen van bijvoorbeeld begin jaren tachtig. Dankzij het internet is de transparantie op de beurs fors verbeterd. Ook zijn er veel regels bijgekomen die er voor zorgen dat beleggers beter worden beschermd. In een extreem negatief scenario is er altijd nog de centrale bank die kan ingrijpen.

FU5zC1sXEAIlC7l

De bodem wordt ook bepaald door het sentiment. Als iedereen negatief is, betekent dit automatisch dat wanneer iemand van mening wijzigt die persoon positiever is geworden en dat daardoor de koersen stijgen. Bovendien is de paniek bij correcties vaak sterk geconcentreerd, waardoor extreem negatief sentiment een veel betrouwbaardere indicator is dat extreem positief sentiment.

z6K7vtpw

Naast waardering kunnen ook geldstromen een grote rol spelen. Optie-expiraties hebben de neiging om de koersbeweging te versterken. Wat dat betreft is de gigantische expiratie in juni niet positief.

Clipboard-0038

Voor het bepalen van de risicopremie wordt vaak vergeleken met het rendement op een staatslening. Beter is om te vergelijken met het rendement op bedrijfsobligaties. Die kan nog verder stijgen.

Schermafbeelding 2022-06-12 om 16.41.15

Via deze website zijn de actuele risicopremies te vinden. Historisch blijkt de actuele risicopremie een goede voorspeller voor het rendement op aandelen op lange termijn.

Deze nieuwsbrief is kosteloos, maar wel een vriendelijk verzoek om Auréus te volgen  op linkedin, facebook en twitter, ook voor tussentijdse updates.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

Environmental Investing as a Pillar of ESG: The Green Wave

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

De uitdagingen en kansen van het beheren van intergenerationeel vermogen

Waarom aandelen blijven stijgen. Druk met geopolitieke zorgen en macrobeslommeringen, stijgen de bedrijfswinsten.

Meer lezen

Meer groei, minder inflatie

Dit jaar verbeteren de fundamenten sneller dan de beurs stijgt. Zo groeit de Amerikaanse economie sterker dan verwacht. Inmiddels haken

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.