Cross

Waar ligt de bodem?

februari 11, 2024

Waar ligt de bodem?

Het jaar van de houten draak is begonnen. Het Chinees nieuwjaar is de afgelopen jaren wel vaker een omslagpunt voor de Chinese aandelenmarkt. Zo steeg de Chinese aandelenmarkt in het jaar van de rat (2020/2021) met maar liefst 45 procent en het begin van dat jaar viel samen met hoogste punt voor de start van de coronacrisis. Ondanks het feit dat het daaropvolgende jaar van de stier statistisch het beste jaar is voor Chinese aandelen (het jaar van de draak staat op plek nummer 2), was het toen een goed moment om aandelen te ruilen naar Chinese staatsobligaties. Die hebben sindsdien (en bijvoorbeeld ook over de afgelopen 10 jaar) veel beter gerendeerd dan welke obligatiemarkt dan ook. De vraag is wanneer het tijd is voor een comeback van de Chinese aandelenmarkt?

Waar ligt de bodem?

Wachten op herstel?

In de afgelopen jaren is er 8 biljoen dollar aan marktkapitalisatie verdampt op de Chinese aandelenmarkt. Dat komt niet alleen door de (handels)oorlog tussen China en de Verenigde Staten, maar ook door de maatregelen van de Chinese overheid zelf. Hoewel veel van de maatregelen minder streng zijn dan vergelijkbare maatregelen in West-Europa en de Verenigde Staten, waren het er in korte tijd zo veel, dat de vraag kon worden gesteld of China nog wel verder wil met de vrije markt. Aan de ene kant dreigden de animal spirits van het Chinese ondernemerschap te verdwijnen. Aan de andere kant is Azië groot geworden dankzij Chinese ondernemers. Ook heeft corona er in China harder ingehakt dan gedacht. Verder hebben veel Chinezen een groot deel van hun spaargeld in de huizenmarkt en door de malaise daar maken Chinezen voor de grotere uitgaven een pas op de plaats.

 

De impact van de malaise op de vastgoedmarkt moet niet worden onderschat. Vastgoed was voor China altijd een belangrijke motor achter de groei, ook gelet op de vele economische activiteiten die komen kijken bij een nieuwe woning. Wat dat betreft is het knap dat er in China geen sprake is geweest van economische krimp. De krimp bij vastgoed werd gecompenseerd door sterke groei van onder andere de export (elektrische auto’s, zonnecellen en windmolens)

Meer pogingen door Chinese overheid

De laatste weken zijn er wat meer pogingen ondernomen om beursherstel te bewerkstelligen. Daarbij worden zelfs maatregelen genomen om aandelen op te kopen. Over het algemeen hebben dergelijke maatregelen om markten te beïnvloeden niet zo veel zin. Alleen als er overduidelijk gespeculeerd wordt, kan het helpen. De koersdalingen op de Chinese aandelenmarkt werden versterkt door meer dan 100 miljard dollar in zogenaamde snowball-producten. Die werken met een zachte garantie. Zo lang de index niet onder een bepaald niveau komt, is de hoofdsom gegarandeerd. Inmiddels is duidelijk dat meer dan 90 procent van die producten dit niveau hebben doorbroken, dus het speelt naar de toekomst nauwelijks meer een rol.

Vervanging toezichthouder

Opmerkelijk was wel dat afgelopen week de Chinese toezichthouder werd vervangen. De laatste twee keren dat dit gebeurde werd beloond met een stevig koersherstel. Yi Huiman wordt vervangen door Wu Qing. Uit deze wisseling blijkt wel dat Peking er veel aan gelegen is om de koersval te stoppen. Ook het Chinese sovereign wealth fund kwam met de mededeling dat het meer indexproducten zal gaan kopen. Verder gaat de toezichthouder fusies, overnames en herstructureringen bevorderen en worden vastgoedontwikkelaars gesteund met leningen tegen zachte voorwaarden. Het management van bedrijven reageert door massaal eigen aandelen in te kopen.

Wachten op renteverlaging

Verder wil de PBoC de rente wel verlagen, maar liever niet voordat de Federal Reserve de rente gaat verlagen. Mogelijk dat de renteverlaging in de VS zorgt voor een zwakkere dollar, traditioneel een opsteker voor alle opkomende markten, inclusief China. Een sterke dollar hangt juist samen met de outperformance van Amerikaanse aandelen. Op het moment dat de dollar verzwakt, presteren aandelen uit opkomende markt (China) meestal beter.

Lage waardering, wachten op een trigger.

De waardering voor Chinese aandelen is laag, in Hong Kong zelfs extreem laag. Er zijn verschillende bedrijven die lager gewaardeerd worden dan hun netto-kaspositie. Zelfs in de grootste crisistijden is dit meestal een indicatie om blind in de markt te stappen. Toch zijn buitenlandse beleggers terughoudend. Alles hangt uiteindelijk af van de Chinese consument. Wat dat betreft is het goed nieuws dat de vastgoedmarkt stabiliseert. Volgens recent onderzoek stijgt het aantal banen en ook de lonen. Het lijkt een kwestie van tijd totdat ook het consumentenvertrouwen gaat herstellen. Beleggers hopen echter op een groot stimuleringspakket en dat is er in 2023 niet geweest. De laatste maatregelen komen in de richting, maar het is onwaarschijnlijk dat een Amerikaans pensioenfonds of een Europese verzekeraar zich massaal op Chinese aandelen gaat storten.  Dat kan wel voor een oliefonds uit het Midden-Oosten of de family-office van een lokale rijke miljardair. Gelukkig nieuwjaar.

 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.