Cross

Vrede in het Midden-Oosten

maart 26, 2023

‘Kent u het verhaal van de schorpioen die het Suezkanaal wilde oversteken. Hij vroeg een kameel of hij op zijn rug mocht rijden. De kameel zei: ‘Als ik dat doe en jij steekt me, dan ben ik dood.’ De schorpioen zei: ‘Ik zal ook verdrinken, dus je hebt alle garantie.’ Dus nam de kameel de schorpioen op zijn rug en ze staken over. Midden op het kanaal stak de schorpioen de kameel en toen ze verdronken vroeg de kameel: ‘Waarom heb je dit gedaan?’ De schorpioen zei: ‘Je bent vergeten dat dit het Midden-Oosten is.’

Dit is het verhaal dat Henry Kissinger op 7 mei 1973 vertelde aan Russische diplomaten. Enkele maanden later begon de Jom Kipoer-oorlog. Op Jom Kipoer vielen Egypte en Syrië Israël aan, gesteund door Marokko, Irak, Algerije, Koeweit en Saoedi-Arabië. Vrede was verder weg dan ooit, met Rusland en de Verenigde Staten op de achtergrond. Toch lukt het Kissinger om op Camp David de vrede tussen Egypte en Israël te onderhandelen. Een van de daar ondertekende documenten had de titel ‘A Framework for Peace in the Middle East’. Gevolg was echter wel dat Egypte uit de Arabische Liga werd gezet van 1979 tot 1989.

Sinds die tijd is het niet meer rustig in het Midden-Oosten. De Iraanse revolutie, de daaropvolgende oorlog tussen Irak en Iran, de eerste Golfoorlog, de tweede Golfoorlog, de Arabische lente uitmondend in de Syrische burgeroorlog, de opkomst van Islamitische Staat en al die jaren was er een burgeroorlog in Jemen.

map-of-religions-in-the-middle-east-detailed.jpg

Op dit moment veranderen de verhoudingen in het Midden-Oosten snel. Dat zat er al enige tijd aan te komen, omdat de Amerikanen tegenwoordig zelfvoorzienend zijn op het gebied van olie. Daarmee neemt het (financieel) belang van het Midden-Oosten af. Voor olie hoeft ook Rusland het niet te doen, maar China wel. Dus regelde China een vrede tussen Iran en Saoedi-Arabië, tussen soennieten en sjiieten. En omdat die vrede consequenties heeft voor de partners van deze twee landen, is er nu ook toenadering tussen Syrië en de Qatari.

Qatar is nota bene het land dat gedurende de burgeroorlog in Syrië de rebellen tegen Assad steunde met vele miljarden. Nu wordt Assad vriendelijk ontvangen in Qatar en de Emiraten. Dat is hetzelfde Qatar dat met Duitsland recentelijk een gas-deal sloot. Duitsland dat af wil van het Russische gasleveranties, terwijl Qatar nu ook opschuift naar het Chinees-Russische kamp. Nog even en Duitsland krijgt Russisch gas geleverd via Qatar, maar wel tegen een hogere prijs.

Het betekent ook dat China hierdoor de oliestromen vanuit Iran en Saoedi-Arabië voortaan voor een deel haar kant op zal zien gaan. Het resultaat is wel dat dit de olieprijs drukt. In olie zit altijd een geopolitieke opslag, vanwege de vele risico’s in het Midden-Oosten, maar met de recentelijke daling lijkt hier het vredesdividend snel geïncasseerd. Verder blijven veel Arabische landen opportunistisch, ze werken graag samen met de Chinezen en de Russen, maar blijven ook zakendoen met de Amerikanen.

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 14.02.27

Inmiddels noteert de olieprijs (WTI) onder de 70 dollar per vat. Vorig jaar oktober gaf het Witte Huis aan dat de Verenigde Staten de Strategische petroleumreserve (SPR) weer wilden aanvullen zodra olie op of beneden de bandbreedte van 67 tot 72 dollar zou noteren. Op deze prijs zou dat elk moment kunnen beginnen en dat zorgt voor een soort vloer in de olieprijs. Als de olieprijs vanaf dit punt zou gaan herstellen, dan betekent dit dat de Amerikanen deze kans hebben gemist.

Tegelijkertijd stelt de Amerikaanse overheid wel dat het jaren zal duren voordat de SPR weer op peil is. Dat komt ook omdat daarvoor goedkeuring van het Congres is vereist en bovendien zijn er onderhoudswerkzaamheden bij twee van de vier opslagplaatsen. Daarmee is de vloer in de olieprijs dus ook weer niet zo hard. In de SPR zitten op dit moment 372 miljoen vaten olie, het laagste niveau sinds 1983 omdat er vorig jaar recordvolumes aan ruwe olie uit de SPR werden onttrokken. Waarschijnlijk komt de wereldoliemarkt in het tweede kwartaal meer in evenwicht, waarna er opnieuw tekorten ontstaan in de tweede jaarhelft.

-1x-1.png-Mar-26-2023-12-44-56-1629-PM

Opvallend is het steeds grotere waarderingsverschil tussen Amerikaanse en Europese oliebedrijven. BP, Schell, Total, Repsol, Eni en Equinor noteren op 3,3 keer de kasstroom, de Amerikanen hebben een dubbel zo hoge waardering. Nu ligt over een breed front in de Verenigde Staten de waardering van aandelen hoger, maar er zijn nog betere verklaringen. Zo lopen de Amerikaanse bedrijven actief op het gebied van fracking minder risico dan de Europeanen die op andere onconventionele manieren meer olie proberen te winnen. De Amerikanen focussen vooral op de uitbreiding van de zeer winstgevende kernactiviteiten. Ook wordt in Europa de overwinst belast en in de VS niet.

Scherm­afbeelding 2023-03-26 om 14.42.44

De Europeanen gaan veel verder op het gebied van minder rendabele alternatieve energie. Daarmee loopt de belegger het risico dat ze de hogere kapitaalskosten van een oliemaatschappij moeten betalen, maar dat daartegenover de magere opbrengsten van een bedrijf op het gebied van alternatieve energie staan. Op lange termijn gaat dit wel veranderen. Naarmate duurzame energie een veel groter onderdeel wordt van de oliebedrijven, zal dat ook terug te zien zijn in een hogere waardering voor Europese oliebedrijven.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

 

Gerelateerde artikelen

Verwarring over economie en markten

Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.

Meer lezen

Recessie in 2024

De kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.

Meer lezen

Familievermogen over generaties

Familievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.











      Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


      Koffie?

      In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
      de beurs, investeren in vastgoe

      Plan een oriënterend telefoongesprek






        Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
        Privacyverklaring.