Cross

Vooruitzichten individuele aandelen

augustus 22, 2023

Vooruitzichten individuele aandelen

Halverwege juli heeft Auréus het advies voor aandelen teruggebracht van overwegen naar neutraal. De reden daarvoor is dat beleggers massaal het scenario van een zachte landing omarmden en dat stond in schril contrast met de situatie in het najaar van 2022. Toen was stagflatie het basisscenario voor 2023 en was de kans op een zachte landing volgens veel beleggers bijzonder klein. Deze maand is de aandelenmarkt (MSCI Wereldindex in euro) met 3,5 procent gedaald. Nu behoort augustus met september tot de zwakste maanden van het jaar, wat dat betreft is nazomerflauwte niet zo vreemd. Maar onderdeel van de zachte landing is dat de rente is gaan stijgen. Op zich is dat logisch, want dat wordt veroorzaakt door een kleinere kans op een recessie.

 

Een stijgende rente en groeiaandelen

Een rentestijging is over het algemeen niet goed voor groei-aandelen. Toch lukt het de individuele aandelenportefeuille van Auréus om ondanks die rentestijging dit jaar veel beter te presteren dan de markt. Dat komt door een sterke vertegenwoordiging van aandelen rondom het thema van kunstmatige intelligentie. Die aandelen stijgen dit jaar sterk. Hoewel dat deels een reactie is op de koersdalingen van vorig jaar, lijkt het in sommige gevallen wel erg hard te gaan. Zo is het aandeel Nvidia dit jaar met 228 procent gestegen en dat aandeel weegt zo’n 6 procent in de individuele aandelenportefeuille. Morgen komt het bedrijf met de kwartaalresultaten.

 

Vorige week stond het aandeel Adyen onder druk naar aanleiding van de publicatie van de kwartaalresultaten. De impact van die daling op de portefeuille was beperkt door het relatief lichte gewicht van Adyen in de portefeuille. De tegenvaller in Noord-Amerika heeft waarschijnlijk in belangrijke mate een eenmalig karakter en de toenemende complexiteit van de betalingsmarkt maakt van Adyen nog altijd een lange termijn winnaar. Dit soort koersbewegingen is wel een kenmerk van beleggen in groeiaandelen.

 

Hogere kans op een recessie

Hoewel de beurs het scenario van een zachte landing heeft omarmd, neemt de kans op een recessie toe. De geldhoeveelheid krimpt, de rentecurve is invers en banken zijn terughoudender met krediet. Door de stijgende rente neemt ook de kans op een financieel ongeluk toe, zoals we eerder dit jaar hebben gezien rondom de Amerikaanse bankencrisis. In de portefeuille zijn geen aandelen van banken opgenomen, al vele jaren niet. Door de recessie zal de rente waarschijnlijk dalen en daar profiteren groei-aandelen van. Verder kunnen veel van de bedrijven in portefeuille profiteren van een recessie. Het zijn marktleiders met sterke balansposities die in een recessie hun marktaandeel kunnen uitbreiden.

 

Veilige haven

De bedrijven die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie hebben min of meer ook de status van veilige haven gekregen.  Langlopende Amerikaanse staatsobligaties dalen deze maand sterker dan de aandelenmarkt, waarmee deze markt veel minder een veilige haven is dan voorheen. Succesvolle groeibedrijven profiteren van structurele trends en veel beleggers geloven in de lange termijn vooruitzichten en zien dit dan ook als een veiliger alternatief. Het voordeel van de onrust in de afgelopen weken is dat het doorgeschoten enthousiasme van een maand geleden snel afneemt. Fundamenteel gaan zaken de goede kant op. De inflatie neemt af, er wordt volop geïnvesteerd en de economische groei zal de komende jaren door technologische ontwikkelingen eerder hoger dan lager uitkomen. Als dan ook nog de rente normaliseert op lagere niveaus is er nog voldoende opwaarts potentieel voor de individuele aandelenportefeuille.

 

Han Dieperink, Chief Investment Strategist

Vooruitzichten individuele aandelen

Gerelateerde artikelen

Onterechte hoogtevrees

In de afgelopen weken hebben meerdere aandelenmarkten nieuwe records neergezet. De koersen van sommige aandelen zijn dan ook sterk gestegen,

Meer lezen

Mag 7 + Granolas = Global Titans

Mag 7 + Granolas = Global Titans. Megacaps blijven het goed doen op de aandelenmarkt, de Global Titans index profiteert daarvan.

Meer lezen

Tien redenen waarom Nvidia bijzonder is

Tien redenen waarom Nvidia bijzonder is. Het bedrijf groeit snel en de koers stijgt stevig, maar het aandeel blijft goedkoop.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op
   de beurs, investeren in vastgoe

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.