Cross

Voortzetting eindejaarsrally

december 3, 2023

Voortzetting eindejaarsrally

Sinds de piek in de rente in de tweede helft van oktober is de eindejaarsrally van start gegaan. Inmiddels staat de MSCI wereldindex op minder van 1 procent onder het all-time-high van twee jaar geleden en het lijkt wachten op de uitbraak, wellicht zelfs al komende week. Aandelenmarkten bewegen dus per saldo al twee jaar zijwaarts en in plaats van een correctie die gekenmerkt wordt door koersdalingen, is dit dus veel meer een correctie in tijd, maar wel met hetzelfde effect.Voorzetting eindejaarsrally 

Goede decembermaand en goed 2024

Dat de rente verder kan dalen, wordt ingegeven door de gematigde inflatieontwikkeling en de voorzichtig oplopende werkloosheid. De Federal Reserve heeft zelf aangegeven dat deze twee ‘lagging’ indicatoren bepalend zijn voor het beleid en binnenkort zijn er geen argumenten meer om de rente hoog te houden. Toch zijn er in de afgelopen jaren wel meer momenten geweest dat een renteverlaging aanstaande leek. Ook is een renteverlaging volgend jaar natuurlijk geen zekerheid, maar risico nemen is nu eenmaal onderdeel van beleggen. Op basis van de fundamentele ontwikkelingen (liquiditeit, economie en waardering) in combinatie met het sentiment mag een goede decembermaand worden verwacht en ook een goed beleggingsjaar 2024. Eindejaarsrally

Zachte landing

De zachte landing in de Verenigde Staten is opmerkelijk. De laatste zachte landing werd gerealiseerd in 1995 en vormde de opmaat voor de dotcom-rally. Alleen was inflatie toen veel minder een probleem dan de extreme inflatiepieken nu. Het is opmerkelijk dat de inflatie zover is afgekomen, zonder dat ook maar sprake is van een echte groeivertraging. De zachte landing werd veroorzaakt door het fiscale beleid dat volledig contrair ging aan het monetaire beleid. Dat was in het verleden wel anders, maar sinds de Grote Financiële Crisis lijkt het wel of de overheid de oplossing moet bieden voor alles wat niet goed gaat.

Meer lucht voor obligaties en aandelen.

Inmiddels ligt de fiscale impuls in de Verenigde Staten (en in Italië dat een groot deel kreeg van het corona-steunpakket) achter ons en de kans lijkt klein dat Biden voor de verkiezingen volgend jaar november nog een omvangrijk financieel pakket door het Congres krijgt. Daarmee is voor de Federal Reserve ook de druk van de ketel.  Nu de arbeidsmarkt afzwakt ontstaat er ruimte om de rente te verlagen. Een zwakkere economie geeft meer lucht op de obligatiemarkt en de dalende rente is een impuls voor de aandelenmarkt.

Mogelijke recessie of financiële schok

Door het feit dat de zachte landing in de geschiedenis slechts één keer is voorgekomen is het ook wel duidelijk dat dit scenario regelmatig doorschiet in te veel groei of in een recessie. Dat kan ook volgend jaar, maar het is geen done deal. Een recessie is gelet op de kracht van de Amerikaanse consument (twee derde van de economie) niet waarschijnlijk. Een typische recessie begint vaak met een (externe) schok en een economie die aan het vertragen is, is daar bovengemiddeld gevoelig voor. Het is uiteraard onmogelijk om zo’n externe schok te voorspellen, al lijkt de kans op een financieel ongeluk met gevolgen voor het financiële systeem door de snel gestegen rente wel te zijn toegenomen.

Herhaling tweede helft jaren negentig

Deze periode doet het meest denken aan de tweede helft van de jaren negentig. Na de zachte landing van 1995, volgde speech van Greenspan over irrationele exuberantie wat het startschot leek voor een verdere rally. Het bezweren van de Azië-crisis, de LTCM- en Ruslandcrisis zorgde voor extra liquiditeit en dat was brandstof voor de markt. Het beleid van centrale banken is nu zo krap, dat elke aanpassing een vergelijkbare verruiming zal laten zien. Bovendien hebben we met de Magnificent Seven een beter argument voor een zeepbel in handen dan met bijvoorbeeld de komst van het (mobiele) internet of de iPhone.

Hogere reële groei

De kans bestaat dat in plaats van een recessie de Amerikaanse economie doordendert in 2024. Naast de sterke consument wordt er veel geïnvesteerd door het bedrijfsleven vanwege kunstmatige intelligentie, deglobalisering en energietransitie. Het wordt steeds duidelijker dat met name de investeringen in kunstmatige intelligentie een sterk positief zal hebben op de productiviteit, dus ook op de economische groei en op de winstontwikkeling. Die productiviteit drukt de inflatie, maar zorgt wel voor een hogere reële groeitrend. Een hogere reële groei betekent ook dat de reële rente structureel op een hoger niveau moet liggen. Het feit dat de economie zelfs bij de huidige beleidsrente nauwelijks geremd lijkt te worden is daar een signaal van.  Tegelijkertijd is dit meer een verhaal voor 2025 en verder, want eerst krijgen we toch te maken met cyclische terugslag.

Meevallende inflatie, nu door terugvallende vraag

De desinflatie is vooralsnog vooral een verhaal geweest van de aanbodkant. Volgend jaar moet desinflatie het hebben van de vraagkant, al zit er ook nog volop desinflatie-potentieel aan de aanbodkant. De ontwikkeling laat bovendien zijn dat de Fed niet fout zat door de inflatie te bestempelen als transitoir. De huidige Volckeriaanse reactie is ook een gevolg van dit stigma, waardoor de markt het vertrouwen in de monetaire autoriteiten dreigden te verliezen. Nu de Fed de inflatie heeft overwonnen zonder een recessie, bestaat de kans dat ze door de markt gezien worden als wonderdokters. Als centrale banken inflatie zo eenvoudig kunnen bedwingen dan is de risicopremie die daarvan het gevolg is wellicht te hoog. Lagere risicopremies betekent dan hogere aandelenkoersen. reflatie

Terugkeer naar reflatie en financiële repressie

De huidige zachte landing waar de inflatie meevalt en de werkloosheid oploopt is goed voor zowel aandelen als obligaties. Uiteindelijk zal de centrale bank terug willen keren naar het beleid van reflatie en financiële repressie, een bittere noodzaak gelet op de omvangrijke schulden. In zo’n beleid hebben aandelen de neiging om door te schieten, terwijl financiële repressie fnuikend is voor spaarders en beleggers in obligaties. 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.