Cross

Volgende fase kunstmatige intelligentie

juni 16, 2024

Volgende fase kunstmatige intelligentie

Net als eerdere ontwikkelingen in de technologiesector, zijn er slechts een handvol aandelen die bovengemiddeld profiteren van de sterke groei van kunstmatige intelligentie. Na computers, mobiele telefoons en zoekmachines is het nu de beurt aan kunstmatige intelligentie waar met name de grootste aandelen in de index (onder de noemer van Magnificent Seven) van profiteren. Daardoor is het gewicht van deze aandelen in de index sterk gestegen. In de volgende fase kunnen meer bedrijven gaan profiteren van deze nieuwe techniek, met name als ze de productiviteitsvoordelen weten te incasseren. Die verbreding van de markt is overigens al begonnen, wat ook terug te zien is in betere productiviteitscijfers. De ontwikkelingen gaan snel.

Bedrijven met veel personeel

Vooral bedrijven met veel personeel dat saai en geestdodend werk doet, kunnen in potentie sterk profiteren van deze nieuwe technologie. Meestal zijn bedrijven met veel personeel ook al niet zo hoog gewaardeerd. Nu is kunstmatige intelligentie ook voor deze bedrijven geen nieuwe technologie. Generatieve kunstmatige intelligentie oogt revolutionair, maar zat er feitelijk al vele jaren aan te komen. Het grote verschil tussen deze nieuwe technologie en oudere vormen van kunstmatige intelligentie is dat de technologie in korte tijd kan laten zien wat de potentie is. Daarom staat kunstmatige intelligentie nu bovenaan de agenda van elk bestuur. Verder zijn eerdere vormen van kunstmatige intelligentie vooral geschikt om de productiekant te automatiseren, maar nu komt ook de dienstensector in beeld.

Apple intelligence

Afgelopen week hield Apple een conferentie voor ontwikkelaars. In de presentatie noemt Apple het niet ‘articifial intelligence’ maar ‘Apple intelligence’. Nu was Apple in het verleden ook al niet de eerste met de iPod, iPhone of iPad (er waren al mediaspelers, Palm Pilots, Samsung Gridpads, Fujitsu PoqetPads en zelfs Microsoft XP tablets), maar het lukte alleen Steven Jobs om technologie zo te implementeren dat het een succes werd. In de presentatie van Apple was er een overkill aan kunstmatig intelligente toepassingen in IOS 18. Het leek als elke minuut er een startup door Apple de nek om werd gedraaid. Waar het uiteindelijk voor beleggers dit jaar om gaat is hoeveel meer iPhones er worden verkocht, en dan lijkt een plus van 10 procent een voorzichtige aanname.

Trage koersreactie

Opmerkelijk was ook dat de markt geen krimp gaf op het moment van de presentatie, maar dat de koersreactie volgde in dagen erna. Vrijwel alle media baseerden hun oordeel op de gang van zaken bij Apple op de koersontwikkeling van het aandeel. IOS 18 was volgend die media geen succes omdat de koers niet steeg. Dat is in de dagen daarna wel weer recht gezet, maar het laat maar weer eens zien hoeveel mensen elkaar in deze markt napraten en hoe weinig er serieus naar de onderliggende ontwikkeling wordt gekeken. Het grote voordeel van Apple is ook dat gebruiksgemak hoog in het vaandel staat. Waar bij andere aandelen in de Magnificent Seven vooral de techniek voorop staat in de presentaties, gaat het bij Apple om de beleving van de koper. Beleving is iets wat vooral door koopkrachtige consumenten en de jeugd wordt gewaardeerd. Het is ook iets waarvoor consumenten willen betalen. Wat dat betreft biedt het platform van Apple grote voordelen.

Oracle.ai

Overigens sloot afgelopen week ook Oracle zich aan in het rijtje van bedrijven dat profiteert van kunstmatige intelligentie. Negatief uitgelegd is dit niet meer dan een capaciteitsuitbreiding door de andere partijen, omdat de markt zo sterk groeit. Aan de andere kant begint het natuurlijk met het bezit van veel data in een database. Gelet op de waardering van Oracle werd er niet meer op veel groei gerekend, maar dat is dankzij kunstmatige intelligentie in kort tijd aan het veranderen. In potentie kunnen veel ‘oudere’ technologiebedrijven kunstmatige intelligentie snel toevoegen, ook omdat ze de mensen in huis hebben om dit te implementeren. 

Hype risico’s

Omdat niet volledig te overzien is hoe groot de markt voor kunstmatige intelligentie is en voor het overige aan veel voorwaarden voor een Kindleberger hype is voldaan (paradigmaverschuiving, onbekende potentie in de verre toekomst, verbreding van de markt en meer liquiditeit in de vorm van lagere rente) kan in potentie alles met het label AI daarvan profiteren. Iets vergelijkbaars zagen we ook in de dotcom-hype, waar het simpele feit dat een bedrijf .com achter de naam plakte al reden was voor een koersstijging. Verder zijn bedrijven met databases (zoals Oracle, maar denk ook aan RELX en Wolterskluwer) interessant omdat ze met deze technologie die databases beter weten te ontsluiten.

Winnaars zijn bedrijven die zich het best aanpassen

Verder zijn er ook allerlei situaties waar de klantservice kan verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Klanten worden beter geholpen, in kortere tijd en met betere oplossingen. Op het gebied van sales en marketing kan er met kunstmatige intelligentie betere persoonlijke content worden ontwikkeld, blijken AI-assistenten uitstekend te werken voor softwareprogrammeurs en worden R&D afdelingen op het gebied van medicijnen, robots en industriële apparatuur geholpen door kunstmatige intelligentie.  Daarnaast kan kunstmatige intelligentie ook grote invloed hebben op logistiek, financiële diensten, retail, cyberveiligheid, transport, defensie en levensstijl (smart homes etc).Han Dieperink, Chief Investment Officer  

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Nog steeds geen recessie

Nog steeds geen recessie, ondanks alle zogenaamd betrouwbare indicatoren die wijzen op een recessie. De cyclus is nog jong.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.