juni 19, 2022
Oekraïne en Rusland zijn samen verantwoordelijk voor de productie van 30 procent van het graan in de wereld en maar liefst 65 procent van alle zonnebloemolie. Oekraïne was de grootste graanexporteur ter wereld, maar het volume is teruggevallen van 5 miljoen ton per maand naar 500.000 ton per maand. Dit heeft er voor gezorgd dat zo’n 35 landen (waaronder overigens ook Rusland) exportrestricties hebben ingevoerd om er voor te zorgen dat ze niet zonder bijvoorbeeld graan komen te zitten.
Een belangrijke reden voor de gestegen voedselprijzen zijn de gestegen energieprijzen. Voedsel bestaat voor een groot deel uit energie. Voedsel is zelf energie, maar er moet ook veel energie worden verstookt om voedsel te produceren. In de landbouw wordt veel diesel verstookt en de prijzen daarvan zijn begin dit jaar enkele keren over de kop gegaan. Dat heeft niet alleen te maken met de gestegen olieprijzen, maar ook met de beperkte raffinagecapaciteit. Door de beperkte capaciteit zijn de marges voor raffinage huizenhoog. Verder importeerde Oekraïne veel diesel uit Rusland en dat zit er nu even niet in. Naast de dieselprijzen zijn ook de kunstmest-prijzen sterk gestegen. Zo sterk dat dit zelfs invloed heeft op de vroeg. Steeds meer boeren die worden geconfronteerd met de sterk oplopende input-kosten besluiten om dit jaar dan maar niet in te zaaien. Het is per hectare een forse investering met een grote onzekerheid of de opbrengst straks wel voldoende is om de kosten te dekken. In de landbouw is het gebruikelijk om een deel van het areaal van tijd tot tijd braak te laten liggen of af te wisselen met andere gewassen. Het ironische is dus dat gestegen inputprijzen er voor kunnen zorgen dat er minder, in plaats van meer wordt geproduceerd. Als gevolg daarvan zijn kunstmestprijzen zelfs gedaald. Uiteindelijk wordt het probleem daardoor alleen maar groter, want lagere productie betekent nog hogere prijzen.
Een steeds grotere onzekere factor voor veel producenten is het weer. Volgens het IPCC zijn de effecten van de klimaatverandering inmiddels voelbaar in het dagelijkse weer. Dat wordt nog verergerd omdat er sprake is van een tweede La Nina op rij. In Zuid-Amerika werden verschillende landen in januari geraakt door een ernstige hittegolf (onder andere Argentinië, Uruguay, Paraguay en delen van Brazilië). Ook in Australië waren er verschillende hittegolven. In Californië werd op verschillende plaatsen in februari de hoogste temperatuur ooit voor februari gemeten. In maart-april was er een hittegolf in India, gevolg door een Amerikaanse hittegolf in mei en juni. Het ziet er naar uit dat de zomer in de Verenigde Staten opnieuw droog en heet zal zijn. Daarmee is de kans groot dat er meerdere jaren op rij zijn met extreme droogte en dat doet denken aan de ‘Dust Bowl’ van de jaren dertig, een fenomeen die de depressie van de jaren dertig heeft verdiept. Dit weekend krijgt een derde van de Amerikanen (meer dan 100 miljoen) het advies om binnen te blijven vanwege de recordhitte. Het is 43 graden in Vegas, 38 graden in Denver en Chicago. Tegelijkertijd zorgt recordregen in Montana voor grote overstromingen, onder andere in Yellowstone.
Met de opkomst van de middenklasse in Aziatische en Afrikaanse markten is ook de vraag naar voedsel sterk gestegen. Met het stijgen van het inkomen, stijgt namelijk de vraag naar vlees. Dit legt een extra beslag op agrarische grondstoffen, afhankelijk van de conversieratio die bij bijvoorbeeld kip heel laag is (een kilo voer is al snel voldoende voor een kilo kip), maar bijvoorbeeld bij rundvlees erg hoog. Verder kopen hogere inkomens ook meer voedsel, wat ze deels daarna weer weggooien.
Steeds vaker wordt voedsel gebruikt voor de productie van energie. Vooral in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika wordt dit bijgemengd in benzine of diesel of als pure brandstof gebruikt. Ook in Europa wordt er ethanol (vandaar e10 of e5) bijgemengd. Ethanol wordt gemaakt door vergisting van suiker, mais, sojabonen, tarwe of aardappelen. Dat legt extra beslag op schaarse grond en schaars water.
Er zijn bedrijven die profiteren van de hoge prijzen van agrarische grondstoffen. Op het moment dat een boer een hoge prijs ontvangt voor de oogst kan hij gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest betalen en zich ook de machines veroorloven die nodig zijn om de grond te bewerken en te oogsten. Bovendien worden opeens allerlei handelsbarrieres en andere beperkende maatregelen voor boeren afgeschaft, met als voordeel dat ze een groter deel van de marge kunnen opstrijken. Sommige bedrijven zijn verticaal geïntegreerd. Die bezitten land en produceren bijvoorbeeld graan en mais met het oogmerk om dit te converteren in vlees. Die bedrijven zijn niet zo gevoelig voor hogere inputkosten, maar veel andere voedingsbedrijven wel. De combinatie van de oorlog in Oekraïne, de klimaatopwarming en de stijgende consumptie zal er voor zorgen dat prijzen van veel agrarische grondstoffen langere tijd hoog kunnen blijven. Daarmee is er eindelijk investeringsruimte voor innovatie en verbetering van de opbrengst.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek