juli 30, 2022
De prijzen van agrarische grondstoffen dalen, maar omdat ook de productie daalt, dreigt honger een steeds groter probleem te worden. Zelfs voorafgaand aan de overeenkomst tussen de Oekraïne en Rusland over het vervoer van graan door de Zwarte Zee stonden de prijzen van agrarische grondstoffen onder druk, geholpen door de angst voor een recessie, een goede oogst in Rusland en de hoop op hervatting van de graanexport uit de Oekraïne. Toch zijn de onderliggende factoren die de prijzen hebben doen stijgen onveranderd. De oorlog in de Oekraïne is slechts één van de vele factoren die van invloed zijn op de voedselprijzen. Naast oorlog speelt ook klimaatverandering een steeds grotere rol.
Door de oorlog exporteerde Oekraïne in juni 40 procent minder graan dan in dezelfde maand van 2021. Op het moment dat de boeren hun graan niet kunnen verkopen, dan hebben ze de middelen niet om nieuw zaaigoed te kopen en het land te bemesten. Wel zorgen de hoge graanprijzen voor meer productie buiten de Oekraïne, al zijn er ook boeren die in verband met de hoge energie- en kunstmestprijzen maar even een jaartje overslaan.
Nadat eerder de prijzen voor graan sterk waren gestegen, stijgen nu ook de prijzen voor rijst. Er zijn nog wel voldoende voorraden rijst in landen als India, Thailand en Vietnam, maar er wordt gevreesd voor nieuwe exportrestricties voor graan, waardoor meer mensen kiezen voor rijst als alternatief. In 2007 en 2008 zorgde een exportverbod op rijst door India en Vietnam voor een verdubbeling van de prijs.
Door de pandemie, de droogtes als gevolg van het La Nina effect en regionale conflicten steeg het aantal mensen met honger in 2021 tot 770 miljoen, het hoogste aantal sinds 2006. Daar komen er dit jaar 13 miljoen bij en volgend jaar 17 miljoen. Voor elke procent stijging van de voedselprijzen komen er 10 miljoen in extreme armoe (en daarmee de kans op honger) bij. Nu zien sommige overheden en ook supranationale organisatie dit als een argument om ervoor te zorgen dat prijzen laag moeten blijven. Ze vergeten dat prijzen het enige signaal zijn om ervoor te zorgen dat het in de toekomst beter gaat. Wie prijzen bewust laag wil houden, zorgt ervoor dat er minder (en niet meer) wordt geproduceerd. De kans op honger in de wereld neemt toe door in te grijpen in de markt.
Nu spenderen vooral mensen in Afrika en het Midden-Oosten een groot deel van hun inkomen aan ruwe agrarische grondstoffen. Daarmee zijn ze veel gevoeliger voor stijgende grondstofprijzen, ook om dat in de Westerse wereld de daadwerkelijke grondstofkosten van voedsel slechts een bescheiden percentage is van de totale prijs. De gevolgen hebben we gezien in onder andere Sri Lanka. In Turkije is de inflatie 80 procent. Egypte wil steun van het IMF en de situatie in Libanon is extreem slecht. Maar ook in landen als Bulgarije en Hongarije beginnen voedselprijzen sterk te stijgen, zelfs sterker dan de gemiddelde inflatie.
Waarschijnlijk blijven voedselprijzen langere tijd hoog. Dat komt deels door de hogere inputprijzen, maar ook hier simpelweg door vraag en aanbod. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook verschillende voedselketens verstoord. Verder is het ongekend droog in de Hoorn van Afrika, terwijl er in Las Vegas en Yellowstone sprake is van overstromingen. Hittegolven in Zuid-Europa, India en Pakistan, een temperatuur van 40 graden Celsius in Londen, een extreem orkaanseizoen in de Verenigde Staten, overvloedige regenval in Australië. De Po-vlakte, waar 50 procent van de Risottorijst wordt verbouwd, is extreem droog. Het lijkt er op dat 2022 weer net zo extreem jaar wordt als 2021, met alle gevolgen voor de voedselproductie van dien. Het risico zit vooral in de reeks van jaren, meerdere droogtes achter elkaar hebben we de laatste vijftig jaar niet meer gezien. Daarvoor moeten we terug naar de Dust Bowl van de jaren dertig, geen aanlokkelijk vooruitzicht.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek