Cross

Visie 2e helft 2024

juni 23, 2024

Visie van Auréus 2024

De eind vorig jaar gepubliceerde Visie 2024 opende met het artikel dat dit het beste instapmoment was van de eeuw. Alleen ging dat niet over de afgelopen maanden, maar veel meer over de typische horizon van een belegger en die is per definitie langer dan een jaar. Desondanks was het eerste halfjaar voor veel aandelenmarkt een prima halfjaar. Wat tegenviel was de pauze in de dalende inflatietrend waardoor centrale banken mindere haast maakten met renteverlagingen. Wat meeviel was een sterkere economische groei, eerst in de Verenigde Staten en nu ook in de rest van de wereld. Verder is er meer duidelijk geworden over kunstmatige intelligentie. Zoveel dat we meer bevestiging hebben gekregen van ons basisscenario genaamd Uber-Goldilocks.

Optimistisch basisscenario

Het basisscenario gaat uit van meevallende economische groei gecombineerd met een meevallende ontwikkeling van inflatie en rente. Waar in het sprook je van Goudhaartje alles precies goed was, is alles nu net iets beter dan verwacht. Zo’n fenomeen wordt beloond met hogere koersen en die hebben we ook gezien. Nu is zo’n basisscenario het gevolg van de zachte landing en dat is in principe een smal scenario, maar gecombineerd geven de vele cijfers de bevestiging dat we binnen dit scenario zitten. De wereldeconomie wint aan stabiliteit nu die niet langer op één motor draait. Daardoor neemt de kans op een recessie opnieuw af. Dankzij desinflatie in de tweede helft van dit jaar kan de rente eindelijk omlaag en de waardering van grote delen van de aandelenmarkt is nog altijd aantrekkelijk. Wel leren afgelopen jaren dat fundamenten niet altijd leidend zijn voor de beurs. Centraal in de koersstijging staat nog altijd het thema kunstmatige intelligentie.

Productiviteits Bull

Kunstmatige intelligentie zorgt natuurlijk voor positieve verrassingen bij bedrijven, vooralsnog vooral bij de ‘enablers’ van deze technologie, al verschuift de aandacht geleidelijk naar de ‘adopters’. Belangrijk bij kunstmatige intelligentie zijn ook de macro-economische consequenties. Een langere periode van hogere productiviteitscijfers ligt in het verschiet en daarmee komt het BBP  (en daarmee de winsten) hoger uit dan verwacht, terwijl inflatie geen roet in het eten kan gooien. Er zijn meer periodes in de geschiedenis die hierop lijken. Aansprekend zijn vooral de jaren negentig met de dotcomhausse en natuurlijk de roaring twenties. In beide gevallen zorgde productiviteit voor de koersversnelling. Er zijn dan ook meerdere parallellen te trekken. Waarschijnlijk staan we nog maar aan het begin van een langjarige periode van bovengemiddelde rendementen op de aandelenmarkt.

Hogere reële rentes

Bij een hogere productiviteit hoort automatisch een hogere reële groei van de economie. Daarbij hoort ook een hogere evenwichtsrente. De positieve groeiverrassingen van de laatste maanden duiden erop dat de rente nog niet hoog genoeg is, maar dat kan ook een gevolg zijn van overheidsinvesteringen en een snelle verbetering van de financiële condities. Het is echter een illusie om te geloven dat we na deze opleving snel terugkeren naar de periode van nulgroei van het ‘nieuwe normaal’ na de Grote Financiële Crisis. Uiteindelijk moet de rente verder omhoog. Geen goed nieuws voor obligaties terwijl dit voor aandelen nog wel meevalt, vooral omdat hogere reële groei ook een hogere winstgroei indiceert.

Meer inflatie op termijn

Er zijn verschillende structurele trends waarom inflatie op termijn ook hoger zou kunnen uitkomen. Nu is dat uiteindelijk een gevolg van monetair beleid, maar met zoveel schulden is er een duidelijke prikkel voor centrale bankiers om het beleid soepel te houden. Doordat aan de ene kant de babyboomgeneratie met pensioen gaat (niet meer produceert, maar wel consumeert), China waarschijnlijk niet meer de deflatiemotor is van weleer is en er aan de andere kant veel vraag is naar geld voor bijvoorbeeld de energietransitie en voor kapitaalsintensieve infrastructuur kan er sprake zijn van een structureel hogere rente. In historisch perspectief kan beter gesproken worden van een normalisering van de rente.

De tweede helft

De rest van het jaar zal worden gekenmerkt door de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een periode dat door desinflatie de rente omlaag kan. Die lagere rente is op zich al een impuls voor de aandelenmarkt. De onzekerheid rondom de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan mogelijk voor extra volatiliteit zorgen. Waarschijnlijk zal al in een vroeg stadium duidelijk zijn wie er gaat winnen, zodat de verkiezingen uiteindelijk een non-event blijken te zijn. Ondertussen verbeteren elk kwartaal de economische groeicijfers en daarmee ook de bedrijfsresultaten. Koersen kunnen stijgen in lijn met die resultaatsontwikkeling, al is er – met name buiten de Verenigde Staten – ook voldoende ruimte voor k/w-expansie. Voor obligaties is het dalingspotentieel van de rente beperkt zolang er geen recessie komt en kan een versteiling van de curve zelfs zorgen voor verliezen aan de lange kant. Verder zijn kredietopslagen zo laag dat zowel bedrijfsobligaties als high yield leningen onvoldoende compensatie bieden voor het risico. Opwaartse verrassingen zijn er vooral buiten de Verenigde Staten en dan met name in Azië, waar een nieuwe bull-markt mogelijk al is begonnen.

Han Dieperink, Chief Investment Officer.

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.