Cross

Vijf scenario’s voor Oekraïne

maart 12, 2022

Zeventien dagen na de Russische inval weert Oekraïne zich dapper tegen het Russische leger. Het land krijgt in korte tijd veel wapens geleverd. Alleen de Poolse MIG-29 straaljagers worden uiteindelijk niet geleverd, waarschijnlijk omdat ze te veel als een offensief wapen worden gezien. Bovendien zijn straaljagers wapens waar de vorige oorlog mee is uitgevochten. Nederland heeft JSF’s van maar liefst 73 miljoen dollar per stuk gekocht, maar in Oekraïne worden Turkse drones van 1 miljoen dollar veel meer gevreesd. In korte tijd zijn er meer dan 10.000 anti-tankwapens ingevlogen. Rusland heeft (of had bij het begin van de oorlog) 12.400 tanks, Oekraïne 2.586. Daarmee is ook de tank overduidelijk een wapen uit een vorige oorlog en worden nu opmerkelijk eenvoudig uitgeschakeld. De Russen hebben het luchtruim boven de Oekraïne niet bepaald vast in handen. De technologie van de Stinger-raketten die de Russen al in Afghanistan parten speelde, is verder doorontwikkeld in bijvoorbeeld de Mistral en de Starstreak-raketten. Systemen die vliegtuigen en helicopters op 7 kilometer afstand kunnen neerhalen. In de onderhandelingen komen beide partijen niet tot elkaar en onder druk van de sociale media lijkt er voorlopig weinig ruimte voor concessies.

militaire hulp

Er zijn verschillende scenario’s, in volgorde van waarschijnlijkheid:

 1. Een volledige Russische overwinning en Zelensky wordt afgezet.

Ondanks de moeizame opmars van de Russen – iets wat ze overigens ook deels aan zichzelf hebben te wijten door strategisch fouten, logistieke tekortkomingen en blunders voor wat betreft de informatievoorziening – is dit nog altijd de meest waarschijnlijke uitkomst gelet op de militaire overmacht van de Russen. Oekraïne wordt een vazalstaat en de Russische economie heeft nog lange tijd last van zware sancties.

 1. Een gedeeltelijke overwinning, Zelensky blijft aan.

In dit scenario hebben de Russen het gebied ten oosten van de Dnepr in handen en kan Zelensky de rompstaat West-Oekraïne besturen. Wie de aanvallen ziet op de kaart van Oekraïne ziet dat dit waarschijnlijk het doel is van Poetin. Het Westen van Oekraïne is nooit onderdeel geweest van het Russische rijk. Het gebied kwam na de Poolse delingen in handen van Oostenrijk-Hongarije. Lviv (het vroegere Lemberg) wordt de nieuwe hoofdstad, een stad met ooit 45 synagoges. De kans op dit scenario is kleiner, vooral ook omdat Poetin heeft aangegeven dat hij het hele land wil demilitariseren.

kaart Oekraïne

 1. Een min of meer permanent staakt het vuren.

In de onderhandelingen geven beide partijen elkaar geen ruimte. Rusland eist de overgave en Oekraïne eist dat de Russen vertrekken. Maar ook na de annexatie van de Krim en de bezetting van een deel van het Donbas-bekken was er een langjarig staakt-het-vuren, waar overigens jaarlijks wel vele doden bij vielen. De regering Zelensky heeft echter uitgesloten dat Oekraïne neutraal zal worden en het land zal zich ook niet gaan ontwapen. Bovendien zullen de zware sancties dan blijven drukken op de Russische economie. Alleen na een volledig terugtrekken van de Russen is daar over te praten.

Russia-sanctions-4.03

 1. Rusland trekt zich terug, Poetin wordt afgezet.

Mochten de wapens uit het Westen de Oekraïners in staat stellen om de Russen zware verliezen toe te brengen, dan kunnen de Russen gedwongen worden om de aftocht te blazen. Poetin komt dan zwak te staan in eigen land, wat betekent dat de elite in het Kremlin, Russische generaals of zelfs de Russische bevolking met hem gaan afrekenen. Risico in dit scenario is dat Poetin nucleaire, chemische en bacteriologische wapens als onderdeel ziet van het arsenaal om de oorlog te winnen.

roebel

 1. Een oorlog tussen Rusland en de NAVO.

De wapenleveranties aan Oekraïne kunnen aanleiding zijn om NAVO aan te vallen. NAVO zelf stelt dat ze geen partij is in het huidige conflict, maar trekt wel een rode streep bij een aanval op westerse wapenleveranties. Poetin geeft aan dat landen die zich ‘mengen’ in het conflict de consequenties zullen ervaren die groter zijn dan ze ooit hebben gezien. Over het algemeen wordt aangenomen dat Poetin hier de nucleaire kaart trekt. Ondertussen staan er meer NAVO-troepen dan ooit aan de grens van het Russische rijk. Rusland wil minder NAVO, maar krijgt juist meer NAVO.

Fear Greed

Wie de scenario’s naast elkaar zet, ziet dat de kans groot is dat de zware sancties de Russische economie en daarmee ook andere delen van de wereldeconomie – met Europa voorop – langere tijd zullen raken. Er lijkt op dit moment geen uitweg voor Poetin en dat betekent een voortdurende dreiging op verdere escalatie. Het Westen lijkt vastbesloten om Rusland net als Venezuela en Noord-Korea terug te sanctioneren naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Dat betekent een terugkeer van de koude oorlog en het optrekken van het IJzeren Gordijn, zaken die de wereldeconomie en de financiële markten structureel geen goed doen. Hogere risicopremies en hogere inflatie zijn dan het gevolg. Toch lijkt er op dat er met het negatieve sentiment ver is doorgeschoten, er is al veel ingeprijsd en als het week in, week uit de hele dag over Oekraïne gaat wordt dit risico uiteindelijk een kans.

 


Schrijf in op de wekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.