Cross

Vijf gesprekken over geld binnen een relatie

juli 23, 2021

In een relatie staat praten over geld niet hoog op de agenda. Tegelijkertijd kan geld een belangrijke oorzaak zijn van stress bij relaties. Hieronder vind je vijf voorbeelden van hoe zo’n gesprek over geld kan verlopen.

Voorbeeld 1: Bespreek hoe vroeger met geld werd omgegaan 

Niet iedereen heeft dezelfde financiële overtuigingen. Er zijn mensen die heel zuinig zijn en mensen die het geld laten rollen. Vaak is de jeugd bepalend voor de opvattingen over geld. In plaats van het gesprek te beginnen over de huidige financiële situatie kan het daarom verstandig zijn om eerst te achterhalen hoe geld tijdens de jeugd van de partner werd behandeld. Dat geeft inzicht in het gedrag en een goed gesprek begint met begrip over en weer. 

Voorbeeld 2: Bespreek prioriteiten en behoeften

In een ideale wereld zijn de financiële behoeften gelijk aan die van je partner, maar helaas komt dat zelden voor. Dat betekent al snel dat er keuzes moeten worden gemaakt. Door in een vroeg stadium de juiste keuzes te maken, is er in de toekomst vaak meer mogelijk. Het is zelfs de basis voor succes. Een gesprek over prioriteiten en behoeften heeft direct ook meer inhoud, dan een gesprek over geld. Geld is niets meer dan een gevolg van keuzes die eerder zijn gemaakt.

Voorbeeld 3: Maak de toekomst concreet met bijvoorbeeld een bucket list

Nadenken over de toekomst is niet iedereen gegeven. Als iets te abstract is, is het goed om het onderwerp op te delen. Ga een gesprek aan over levensstijl, over vakanties, over waar je wil wonen. Maar ook een gesprek over de financiële toekomst van de kinderen, de zorg voor ouderen, wanneer je wil stoppen met werken en welke wereldreizen je allemaal nog wil maken. Zo’n ‘bucket list’ is eenvoudig onder te verdelen in dingen die heel belangrijk zijn en eventuele wensen die overblijven. Door ze echter specifiek en meetbaar te omschrijven, worden ze ook uitvoerbaar. Wat dat betreft is willen ook hier kunnen.

Voorbeeld 4: Betrek een adviseur in je gesprekken

Er zijn mensen die ’s nachts wakker liggen. Wat het ook is, het is belangrijk om erover te praten. Welke stappen kun je nemen om de angst te verminderen. Op het moment dat het over geld gaat, kan een gesprek met een financieel adviseur helpen om deze angsten weg te nemen. Zij kunnen ervoor zorgen dat er weer controle is over de financiën. Helaas is ook hier meer vermogen niet altijd beter. Mensen met een klein vermogen hebben kleine zorgen, maar mensen met een groot vermogen vaak grote zorgen.

Voorbeeld 5: Plan vooruit

Vooruit plannen is één van de weinige manieren om het ondraaglijke draaglijk te maken.  Het betekent echter wel dat de confrontatie moet worden aangegaan met elkaars overlijden, met een mogelijke echtscheiding, een mogelijke ziekte. Zeker bij een groot vermogen wordt er vaak ruzie gemaakt over de nalatenschap, met als grootste risico dat de familie uit elkaar valt. Een goed plan over de nalatenschap zorgt dat de familie bij elkaar blijft. Schakel op tijd de juiste experts in.

Download ons whitepaper hieronder

Het aantal beleggende vrouwen neemt sterk toe. Toch is de beleggingswereld vooral nog ingericht op mannen. Lees in ons whitepaper hoe vrouwen verschillen van mannen in hun beleggings behoefte, en hoe ze zich kunnen voorbereiden op deze verantwoordelijkheid.

Download nu: Vrouw en vermogen, tien tips met het oog op de toekomst

{{cta(‘2038c4a8-1645-4539-a2f9-b380d8c8be68′,’justifycenter’)}}

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.