Cross

Vietnamees alternatief

juni 18, 2023

Vietnam heeft zich ontwikkeld tot een stabiel land met een relatief hoge economische groei. Er is sprake van een stabiel politiek systeem en de regering heeft een consistent track-record op het gebied van economie en financiële markten. Verder heeft het land een jonge en goed opgeleide bevolking (meer dan 95 procent kan lezen en schrijven en in de universiteiten leveren veel goede ingenieurs) dat door de centrale ligging in Azië in meerdere opzichten goed kan concurreren met de omliggende landen. Vietnam profiteert meer dan andere landen van het conflict tussen de Verenigde Staten en China. Aandelen in Vietnam zijn in historisch opzicht aantrekkelijk gewaardeerd, zeker gerelateerd aan de relatief hoge groei.

Scherm­afbeelding 2023-06-14 om 17.06.15

Na de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1976 was de economie van Vietnam verwoest als gevolg van de Vietnamoorlog. In de eerste jaren was het land sterk afhankelijk van de Sovjet-Unie, maar al voordat de Sovjet-Unie viel werd Vietnam gedwongen om verder te kijken. In 1986 werd gestart met de Doi Moi-hervormingen (de Vietnamese vorm van Perestrojka). Daarin kreeg de vrije markt en grotere rol. Het was meteen het einde voor de centraal geleide en gesloten economie. Tot die tijd werd het land regelmatig geconfronteerd met voedseltekorten, al in 1989 exporteerde het land 1,4 miljoen ton rijst en Vietnam is sindsdien voortdurend een exporteur van rijst gebleven. Inmiddels is het na Thailand de grootste exporteur van rijst in de wereld.

Scherm­afbeelding 2023-06-14 om 17.04.49

Er wonen bijna 100 miljoen mensen in Vietnam en daarmee staat het land op plek 14 van landen van de meeste inwoners in de wereld. De gemiddelde leeftijd is 32 jaar en de bevolking is relatief goed opgeleid en ondernemend. Het land heeft zich in snel tempo ontwikkeld van en agrarisch land naar een moderne economie. Op veel producten staat dan tegenwoordig ook: made in Vietnam. Zo produceert Samsung twee derde van alle mobiele telefoons en tablets in het land en schoenen van Nike en Adidas komen ook regelmatig uit Vietnam. Belangrijke investeerders in Vietnam zijn bijvoorbeeld Japan, Thailand en oud-Vietnamezen, voorheen beter bekend als de bootvluchtelingen, waardoor de buitenlandse investeringen elk jaar met zo’n 7 procent stijgen

eur-vnd-10-years-chart-desktop

De Vietnamese munt, de Dong, is relatief stabiel versus de Amerikaanse dollar. De schuld als percentage van het BBP is bescheiden, zeker in het licht van de sterke groei van dat BBP. Het land profiteert van verdere industrialisatie, stijgende binnenlandse consumptie dankzij een gunstige demografie en urbanisatie en de sterke groei van onderwijs, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding. Op de beurs van Vietnam zijn aandelen lager gewaardeerd dan in landen als Indonesië, Thailand en de Filipijnen. Aandelen zijn op 12 keer de winst zelfs goedkoper dan in China. Deels komt dit door de MSCI-classificatie, het land is nu nog het grootste land binnen de MSCI Frontier Index, maar het lijkt een kwestie van tijd (waarschijnlijk 2025) totdat MSCI het land kwalificeert als opkomende markt. Daarvoor (2024) wordt Vietnam waarschijnlijk opgenomen in de MSCI Watchlist en dit jaar zal FTSE het land waarschijnlijk upgraden tot opkomende markt. De overheid doet er alles aan om liquiditeit en stabiliteit van de financiële markten te verbeteren.

Vietnam GDP

In 2022 groeide de Vietnamese economie met 8 procent. Tot aan 2030 moet een groeivoet van zo’n 7 procent mogelijk zijn, mede dankzij een urbanisatietrend van zo’n 3,5 procent per jaar. Daarmee is Vietnam één van de sterker groeiende opkomende (of frontier) markten, maar nergens is dit terug te zien in de waardering. Verder is Vietnam voor een Aziatisch land rijk aan grondstoffen met zo’n 4,4 miljard vaten olie aan bewezen reserves. Vorig jaar exporteerde het land ook ongeveer 1,8 miljoen ton koffie. Verder exporteert het land onder andere rijst, walnoten, peper, rubber en vers fruit. Maar het belangrijkste exportproduct is tegenwoordig elektronica, van airpods tot notebooks. Grote partijen als Foxconn, Petgatron, Wistron, Panasonic en Sharp openen steeds meer fabrieken in Vietnam.

Scherm­afbeelding 2023-06-15 om 11.13.13

Door de komst van een stevige El Niño dit jaar worden belangrijke producenten als Brazilië, Indonesië en ook Vietnam geraakt. Normaal gesproken daalt de productie in een El Niño-jaar in Brazilië tot wel 40 procent. In Indonesië en Vietnam daalt de oogst normaal gesproken met zo’n 20 procent. Daardoor stijgen koffieprijzen sterk (inmiddels verdubbeld vanaf de bodem in 20202), waardoor de totale opbrengst voor de koffieboeren zelfs hoger uit kan komen. Wel gaat het hier om Robusta-bonen, circa 40 procent van de wereldproductie. De rest van de productie bestaat uit Arabica-bonen. Normaal gesproken worden deze bonen gemengd om kosten te besparen, maar die vlieger gaat nu steeds minder op. Daarnaast zorgt El Niño voor meer hitte en daarmee voor meer gebruik van airco’s met als risico een tekort aan elektriciteit.

Scherm­afbeelding 2023-06-18 om 11.43.17

Veel vermogensbeheerders en private banks hebben nu nog moeite om te investeren in Vietnam vanwege de classificatie als frontier markt. De upgrade naar emerging market gaat dit verhelpen en dat betekent een toestroom van gelden en als gevolg daarvan waarschijnlijk een hogere waardering. Verder is Vietnam een alternatief voor een rechtstreekse exposure naar Chinese aandelen, ook omdat het land profiteert van bedrijven die hun productieketen robuuster willen maken door ook buiten China te gaan produceren.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.