april 2, 2023
Het aantal toeristen in Vietnam is in het eerste kwartaal van dit jaar verdertigvoudigd ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de coronapandemie. Toch ligt het aantal toeristen nog altijd op 60 procent van het niveau van voor de pandemie. Een van de problemen in Azië is dat er volstrekt onvoldoende opgeleide piloten zijn om die mensen te vervoeren. Voor de pandemie waren er dagelijks meer dan 1300 vluchten per dag vanuit China wereldwijd, inmiddels is dat hersteld tot 300. Als er voldoende piloten zouden zijn, dan zou dat zo maar eens 1500 vluchten kunnen zijn, maar door de lockdowns hebben veel piloten onvoldoende vlieguren gedraaid om nu al te mogen vliegen.
Afgelopen maand zijn er 10 Nederlandse high-tech bedrijven op bezoek geweest in Hanoi en Ho Chi Minh City, na eerder Singapore en Maleisië te hebben bezocht. Veel van deze bedrijven zijn onderdeel van lange productieketens. De ketens moeten meer stabiliteit krijgen, gelet op de verstorende effecten van onder andere het zero-covid-beleid van China in de afgelopen jaren. Dat is voor veel bedrijven een reden om niet alleen maar in China te produceren, maar ook in andere landen. Vietnam is in veel opzichten een goed alternatief met een jonge goed opgeleide bevolking. Nederland is nu de grootste Europese investeerder in Vietnam en Nederland is ook de belangrijkste exportbestemming van Vietnam binnen de EU.
Vietnam profiteert van de koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten. Ondanks de export is Vietnam niet overdreven gevoelig voor de wereldeconomie. Er stroomt altijd al veel geld voor investeringen naar Vietnam. In historisch perspectief is dit een gevolg van de bootvluchtelingenproblematiek. Na 1975 ontvluchtten bijna 2 miljoen Vietnamezen hun land. Veel van deze mensen hebben inmiddels een goede opleiding en keren terug als ondernemer in Vietnam of investeren in Vietnam via familieleden.
Vietnam is genomineerd om over te gaan van Frontier-market naar Emerging-market, mogelijk al in de tweede helft van dit jaar. De Vietnamese regering probeert hiervoor de regelgeving aan te passen. Zo zijn er nu nog beperkingen in het percentage buitenlandse aandeelhouders. Voor niet strategische sectoren is die percentage al verhoogd. Op dit moment is er een limiet van 30 procent voor banken en 49 procent voor de meeste andere bedrijven in de strategische sectoren. Verder werkt Vietnam samen met de Wereldbank en MSCI en FTSE om eventuele andere hindernissen te verwijderen.
De Vietnamese aandelenmarkt is op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd als gevolg van de problemen gedurende de pandemie. De open Vietnamese economie werd in verschillende bedrijfsketens hard geraakt, maar dat betekent dat er ook veel herstelpotentieel is, zeker als China na de heropening sterk groeit en een recessies in Europa en de Verenigde Staten kan worden voorkomen.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek