Cross

Vietnam als alternatief voor China

december 21, 2022

Geleidelijk wordt het tijd om positiever te worden over opkomende markten. De ‘hawkishness’ van de Fed heeft een piek bereikt en de dollar is gestopt met stijgen. De versoepeling van het Chinese zero-covid-beleid is begonnen en er zijn ook  maatregelen getroffen om de Chinese huizenmarkt te stabiliseren. In opkomende markten is de inflatie aan het pieken. Niet zo vreemd, want deze landen zijn veel eerder dan de Fed of de ECB begonnen met het bestrijden van de inflatie. Opkomende markten zijn niet één geheel. Er is een driedeling te maken tussen opkomende markten met grondstoffen, opkomende markten die niet afhankelijk zijn van de dollar en opkomende markten zonder grondstoffen en afhankelijkheid van de dollar. Die laatste groep is de pineut, maar de andere twee presteren verrassend goed. Een markt die het afgelopen jaar duidelijk is afgekomen is de aandelenmarkt van Vietnam. Strikt genomen is dit geen opkomende markt, maar de grootste (met een gewicht van meer dan 30 procent in de frontier index)  frontier markt. Deze aandelenmarkt is met 50 procent gedaald vanaf de top een jaar geleden waardoor de waardering duidelijk is verbeterd.

Scherm­afbeelding 2022-12-04 om 17.00.50

Vietnam is voor veel bedrijven een alternatief voor China. Omdat bedrijven sinds de pandemie niet alleen meer afhankelijk willen zijn van China kijken ze naar alternatieven in de regio. Nog geen drie decennia geleden was Vietnam één van de armste landen in de wereld. Het BBP per hoofd van de bevolking lag op minder  dan 1000 dollar per jaar en 70 procent van de bevolking leefde in armoede. De Doi Moi hervormingen in 1986 zorgden voor zaken als liberalisering, privatisering en diversificatie van de economie. Tegenwoordig is de welvaart in Vietnam sterk gestegen. Tussen 2000 en 2018 was de gemiddelde groeivoet van de economie maar liefst 7 procent en daarmee hoort Vietnam tot de snelst groeiende economieën van de wereld.

GDP_per_capita_development_in_Vietnam.svg

Vietnam heeft bijna 100 miljoen inwoners. De bevolking is jong met de helft van de bevolking jonger dan 35 jaar. Wie naar de ideale start-up in Zuid-Oost Azië kijkt, ziet dat het hoofdkantoor in Singapore zit, dat de start-up zich richt op de markt van Indonesië, een ontwerpafdeling in Thailand heet, de klantenservice in de Filipijnen en de ingenieurs in Vietnam. Vietnam heeft vijftien jaar lang geïnvesteerd in het beta-onderwijs en plukt daar nu de vruchten van. Dankzij goede internetverbindingen is Vietnam een belangrijk centrum geworden voor veel IT-bedrijven. Veel R&D centra van bedrijven als IBM, Intel, Oracle en Samsung zitten in Vietnam. Verder is het land (ondanks de Vietnam-oorlog) een van de meest pro-Amerikaanse landen in de wereld.

FLJc_UbUUAMKbzA

Dan zijn er de bootvluchtelingen. Vietnamezen die jaren geleden het land zijn ontvlucht, maar die nu elk jaar geld sturen naar familieleden in Vietnam of zelfs terugkeren om een eigen bedrijf op te starten. Met de terugkeer komt ook hun ervaring, de best practices en het netwerk dat nodig is voor een succesvolle start. Veel van de Unicorns in Vietnam worden geleid door Vietnamezen die zijn teruggekeerd uit het buitenland. Nog altijd wonen circa 4 miljoen Vietnamezen buiten Vietnam. Maar liefst 130.000 Vietnamezen gaan elk jaar studeren in het buitenland. Het land is inmiddels ook een favoriete vakantiebestemming.

Few4pqdXEAEVvjC

De Vietnamese aandelenmarkt staat nu op 11 keer de winst. Dat was meer dan 30 keer de winst in juni 2021. Toen stond de koers/boekwaarde op 3,4, nu op 1,5. Daarmee is de Vietnamese beurs op het laagste niveau aangekomen van de afgelopen jaren. De scherpe daling van Vietnamese aandelen is vooral een reactie op de eerdere euforie in 2020 en 2021 in combinatie met stijgende rentes. Ondanks de stijgende rente ligt de risicopremie nu op een behoorlijke vier procent, vergelijkbaar met de risicopremie op het dieptepunt van enkele jaren terug. De economische groei in Vietnam zal vertragen, maar komt dan ook van een extreem hoog niveau. In het derde kwartaal groeide het land met 14 procent ten opzichte van een jaar geleden.

FcFLMutWIAEIeN1

Foto Ho Chi Minh City: David Mostert

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.