mei 28, 2023
Het toenemende gebruik van kunstmatige intelligentie zorgt voor een versnelling van de semiconductorsupercyclus. Het is nu vijftien jaar geleden dat er sprake was van een echte neergang in de chipsindustrie. Sindsdien zijn de koersen van de chipsbedrijven vervijftienvoudigd. Afgelopen week steeg de semiconductorindex zelfs met een deze eeuw nog niet eerder vertoonde 11 procent op 1 dag. Dat allemaal dankzij Nvidia – één van de grootste bedrijven in de individuele aandelen portefeuille van Auréus – dat op dezelfde dag de grootste koerswinst ooit behaalde dankzij verbluffend sterke resultaten. In april 2019 en april 2021 schreef ik al eerder over de semiconductorsupercyclus. Ook eerder dit jaar, toen er twijfels waren in verband met de naderende recessie en de toenemde technologische strijd tussen China en de Verenigde Staten, werd even gespeculeerd of het einde van de cyclus nu wel in zicht zou komen. Maar niets van dat alles. Er lijkt eerder sprake van een versnelling.
Dat semiconductorbedrijven als cyclisch worden gezien is niet zo vreemd, gelet op het verleden. De investeringen om chips te produceren zijn hoog, wat betekent dat chipsbedrijven in theorie lange tijd met verlies willen produceren zo lang ze ten minste de marginale en een deel van de vaste kosten kunnen goedmaken. Maar de sector is zowel aan de aanbodzijde als de vraagzijde sterk veranderd. Aan de aanbodzijde zijn er nu slechts enkele foundries, waarvan TSMC de belangrijkste is. Dat zorgt voor meer kapitaalsdiscipline. Aan de vraagzijde is er niet alleen de pc-cyclus of de mobiele telefooncyclus, maar zijn er tal van nieuwe toepassingen (cloud, big data, internet of things, kunstmatige intelligentie etc) waar veel rekenkracht voor nodig is. Natuurlijk was de afgelopen vijftien jaar geen rechte streep omhoog voor de semi conductor index, maar wie tussentijds uitstapte was al snel veroordeeld om op hogere niveaus weer in te stappen. Lange tijd was het aantrekkelijke van de semiconductorsector dat de bedrijven ten opzichte van andere techbedrijven lager werden gewaardeerd vanwege de vermeende cyclische gevoeligheid, maar dat ze eigenlijk een premie verdienden omdat zonder deze bedrijven er überhaupt geen IT-sector mogelijk zou zijn. Bovendien groeit niet alleen de snelheid van de chips exponentieel, maar blijkbaar ook de vele toepassingen.
Voor kunstmatige intelligentie zijn veel berekeningen nodig. Dat gaat sneller op een Graphics Processor Unit (GPU) dan op een CPU. Op een GPU kunnen namelijk parallelle berekeningen worden gemaakt. Feitelijk bestaat een GPU uit honderden tot duizenden kleinere cores. In essentie lijkt het een beetje op een quantumcomputer die ook geen seriële berekeningen maakt, maar alles in één keer tegelijk doet. Denk bijvoorbeeld aan een grote kast met allemaal laadjes. Een normale computer gaat laadje voor laadje af, een GPU (of een quantumcomputer) opent en sluit ze allemaal tegelijk. Snelle berekeningen zijn essentieel bij het gamen. Een snelle videokaart zorgt voor een mooiere en soepelere weergave, met een snellere kaart win je. Midden jaren negentig was Nvidia uitsluitend een producent van grafische kaarten voor voornamelijk gamers. De GPU’s die op een grafische kaart zitten, worden vanwege die snelheid ook gebruikt voor het relatief goedkoop bouwen van supercomputers. Grafische kaarten werden steeds sneller en ook duurder. Door de snelle rekenkracht kwam er zo’n tien jaar geleden ook belangstelling vanuit de hoek van ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie voor Nvidia. Vorig jaar kwam het bedrijf met de H100 (de Hopper), de meest krachtige processor ooit gebouwd, met een prijskaartje van 40.000 dollar per stuk, volgens Nvidia de eerste computerchip die speciaal gemaakt is voor generatieve AI zoals ChatGPT. Dankzij ChatGPT ziet iedereen ‘opeens’ de mogelijkheden van deze technologie en daardoor investeren veel bedrijven volop. Nvidia heeft simpelweg het juiste product op het juiste moment. Dit kwartaal komt daarom de omzet 50 procent hoger uit dan verwacht. Met name bedrijven met cloud-voorzieningen (Microsoft, Amazon, Google, Meta) kopen volop de H100. TSMC maakt al meer productiecapaciteit vrij om meer H100’s te produceren. De wachttijd is nu voor sommige klanten ongeveer zes maanden. Uiteraard gaat het voor Big Tech sneller. Overigens heeft Nvidia meer softwarespecialisten in dienst dan mensen die werken aan de hardware. Om namelijk optimaal gebruik te maken van deze processoren is ook gecompliceerde software vereist. Bij elkaar heeft Nvidia ongeveer twee jaar voorsprong op de concurrentie. In de IT-sector is dat een eeuwigheid, maar wel degelijk een voorsprong die ook Nvidia bij verkeerde keuzes snel kan verliezen. Voorlopig maakt het bedrijf de juiste keuzes. Het aandeel is dit jaar dan ook met 172 procent gestegen.
Vorig jaar kwam de VS met de Chips and Science Act, feitelijk een subsidie van meer dan 50 miljard dollar voor de Amerikaanse chipsector, een tegenhanger van het Chinese ‘Made in China 2025’. Ook Europa wil graag dat er lokaal meer technologie op dit gebied wordt ontwikkeld. Naar verwachting zal deze markt daarmee dit decennium met gemiddeld 13 procent per jaar groeien. Gelet op de mogelijkheden en de besparingen die met generatieve kunstmatige intelligentie kunnen worden bereikt is deze groeiverwachting wellicht wat laag, want met een dergelijk groeipercentage gaat het om een marktomvang in 2029 van 1,4 biljoen dollar, dat is dan op een wereld-BBP van dan 140 biljoen dollar. Voorlopig is de semiconductorsupercyclus nog niet ten einde.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek