juni 23, 2021
De wereld gaat steeds meer virtueel, ook op de financiële markten. Bedrijven die nog geen product hebben verkocht, stijgen vanwege de belofte in de verre toekomst vaak tot ongekende hoogte. Daarnaast krijgen verhalen steeds meer vat op beursgenoteerde aandelen, wat zorgt voor meer beweeglijkheid en daarmee ook voor meer risico’s.
Daardoor stijgt de behoefte om te investeren in dingen die men ook echt kan zien en aanraken, om toch een gevoel te houden van waarde en prijs. Real assets zijn daarvoor uitstekend geschikt, waarbinnen vastgoed veruit de grootste categorie is.
Beleggen in vastgoed is populair. Vastgoed is tastbaar, beleggers kunnen de stenen echt zien en het levert meestal een stabiel inkomen. Het wordt daarom vaak gezien als een alternatief voor een spaarrekening of een belegging in obligaties. Daar is met de huidige lage – of zelfs negatieve – rente niets meer te verdienen. Met vastgoed is meer rendement te behalen. Bij dat hogere rendement hoort ook meer risico. Wel heeft een belegger meer controle over de verschillende risico’s.
Er zijn verschillende manieren om te beleggen in vastgoed:
Voordeel is dat u op elk moment uw belegging kunt verkopen. Tegelijkertijd is dit ook het grote nadeel van beursgenoteerd vastgoed. Bij verkoop krijgt de belegger niet de waarde van het vastgoed, maar de prijs die de beurs daarop zet. Soms is dat een premie, maar veel vaker is er sprake van een discount ten opzichte van de intrinsieke waarde. Beursgenoteerde vastgoedbeleggingen zijn ook meer te zien als vastgoedondernemingen. Er is sprake van fusies en overnames. Op het moment dat er sprake is van een premie geven ze vaak meer aandelen uit. Vastgoed op de beurs is vaak onderdeel van aandelenindices en als zodanig krijgen ze ook de bewegelijkheid van aandelen. Vaak niet iets waar de behoudende belegger naar op zoek is.
Het alternatief voor via de beurs beleggen is direct investeren in vastgoed. Een belegger koopt dan zelf één of meerdere beleggingspanden om deze te exploiteren. De huurinkomsten en de waardestijgingen van het object bepalen dan voor het grootste deel het rendement. De belegger is zelf de baas, maar dit vereist wel de nodige kennis, betrokkenheid en inspanning. Verder kan er van alles misgaan. Huurders komen en gaan, het pand kan tijdelijk leegstaan en de kosten voor het onderhoud vallen vaak hoger uit dan verwacht. Vanwege het vele werk wordt bij een grotere omvang vaak een professionele beheerder ingeschakeld. Toch blijft investeren in vastgoed populair.
Het alternatief is direct investeren via niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Vaak beperken die fondsen zich tot één of enkele objecten en moet daarom een portefeuille van verschillende fondsen worden opgebouwd om voldoende spreiding te bereiken.
Naast vastgoed zijn er andere real assets die wellicht minder bekend zijn, maar daarom niet minder interessant. Beleggen in landbouwgrond is wellicht een niche, maar grond is een concreet bezit. Je kan er overheen lopen en het slijt niet. Een alternatief is beleggen in hout. Voordeel van deze belegging is dat de waarde na verloop van tijd toeneemt. Een boom groeit elk jaar en als de houtprijzen tegenvallen, kan het bos vast nog wel een jaartje langer groeien. Bovendien bespaart beleggen in hout CO2, ook omdat die CO2 daarna vaak wordt vastgelegd door het gebruik van hout in de bouw. Het gebruik van hout is klimaattechnisch bezien ook veel beter dan het gebruik van beton. Het is ook mogelijk om te beleggen in tastbare infrastructuur zoals wegen, bruggen en tunnels. Het voordeel is dat er dan een langjarige regelmatige kasstroom is te verwachten. Tot slot zijn fysieke grondstoffen ook bij beleggers populair, vooral edelmetalen. Nadeel is dat er dan geen kasstroom valt de verwachten. Beleggers zijn voor hun rendement afhankelijk van wat de gek ervoor geeft.
Investeren in vastgoed is slechts 1 van de manieren om buiten de beurs te beleggen. Wanneer u wilt weten welke mogelijkheden en overwegingen er nog meer zijn kunt u ons whitepaper downloaden.
{{cta(‘805ac217-8be6-4b57-b695-3b9e6b8d42b7′,’justifycenter’)}}
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek