Cross

Vermogensbeheer in Nederland

januari 24, 2024

Auréus behoort inmiddels tot de top drie zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland, mede dankzij de sterke groei in 2023. Met de huidige omvang bevinden we ons op de plek waar vroeger zelfstandige private banks actief waren.  Die zelfstandige private banks zijn er niet meer. Ze zijn overgenomen door de grootbanken of een filiaal geworden van een internationale vermogensbeheerder. Dat is jammer want juist in dit segment kan een optimale focus op vermogensbeheer worden gecombineerd met de juiste schaalgrootte om ook te investeren in bijvoorbeeld private markten. Verder was de kracht van de private banks de individuele chemie tussen de cliënt en de persoonlijk adviseur. Persoonlijke aandacht was toen nog heel normaal. Wanneer heeft u voor het laatst contact gehad met uw adviseur?

 

Tegenwoordig staat dat persoonlijke contact onder druk. Onder het mom van digitale transformatie hebben de grootbanken hun aanbod gestandaardiseerd en de in de grootbank geïntegreerde private banks zijn in die beweging meegenomen. Door het totale vermogen onder beheer zijn cliënten feitelijk veroordeeld tot het kopen van de markt. Belangrijk verschil met zelfstandige vermogensbeheerders en de private banks van vroeger is dat grootbanken vermogensbeheer erbij doen. Er is een veel minder grote focus op het product vermogensbeheer. Voor zo’n instelling is financieren, hypotheken en betalen gesneden koek. Vermogensbeheer is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Verder is het aantal cliënten per medewerker de afgelopen jaren sterk gestegen en als er al sprake is van persoonlijk contact, dan gaat dat vaak via beeldbellen waarbij de maximale spreektijd gemaximaliseerd is.  De adviseurs van weleer bij deze banken zijn daar vaak niet gelukkig, ook omdat ze weinig toevoegde waarde kunnen leveren. 

 

Er zijn ook vermogensbeheerders die een relatief kleine schaalgrootte hebben. Vaak zijn dit adviseurs die vertrokken zijn bij de grootbanken. Uiteraard ontbreekt hier de focus niet, maar zijn er weer andere uitdagingen. In de afgelopen jaren zijn de regels op het gebied van toezicht, bijvoorbeeld voor het openen van een rekening, sterk gestegen. Al dat toezicht kost geld en dat moet over een relatief kleine groep cliënten worden omgeslagen. Bovendien zijn beleggingen vaak beperkt tot de standaard retail-producten, aangezien voor investeringen in bijvoorbeeld private markten een grotere schaal nodig is. Soms proberen ze die te vervangen door liquide alternatieven voor private markten, met vaak een suboptimale uitkomst.

 

Grotere vermogens, vaak tien miljoen of meer, kunnen ook terecht bij de ‘wealth management’ afdelingen van de grotere Amerikaanse, Britse of Zwitserse investment banks. Een investment bank is wezenlijk iets anders dan een vermogensbeheerder. Het eerste contact van nieuwe cliënten gaat vaak via zogenaamde ‘suitcase bankers’, mensen of soms hele teams die worden ingevlogen om een gelikte presentatie te geven. Voor deze investment banks, zeker na de Grote Financiële Crisis, staat riskmanagement en compliance voorop. Dat klinkt goed, maar resulteert vaak in een vergaande standaardisatie met behulp van indexbeleggingen die vooral de markt kopiëren. Daar is op zich niets mis mee, maar tegelijkertijd rekenen deze investments banks wel veel hogere tarieven, alleen gebaseerd op ‘branding’ en reputatie. Verder wordt het beheer vaak buiten Nederland gedaan, wat mogelijk in de toekomst problemen kan opleveren als deze mensen toch weer een rekening in Nederland willen openen. Verder schort het ook hier aan het persoonlijk contact. De suitcase bankers van het eerste uur zijn meestal snel uit beeld verdwenen.

 

Auréus blijft geloven in het segment tussen de kleinere zelfstandige vermogensbeheerders aan de ene kant en de grootbanken aan de andere kant. Het belangrijkste voordeel is dat we voldoende schaalgrootte hebben om kostenefficiënt te voldoen aan wet- en regelgeving en dat we ons geen beperkingen hoeven op te leggen qua type belegging of investering. Gelukkig is er in dit segment wel ruimte voor persoonlijk contact en voor maatwerk.

 

Han Dieperink, CIO

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.