Cross

Vermogen, behoeftes en doelen in piramidevorm

november 10, 2021

De behoeftenpiramide van Maslow is een model dat hoort bij de in 1943 ontwikkelde motivatietheorie van Abraham Maslow. Deze piramide ordent de universele behoeftes van de mens in een hiërarchische volgorde.

De behoeftenpiramide van Maslow is een model dat hoort bij de in 1943 ontwikkelde motivatietheorie van Abraham Maslow. Deze piramide ordent de universele behoeftes van de mens in een hiërarchische volgorde. De basis (stap 1) bestaat uit zogenaamde organische of lichamelijke behoeftes: de eerste levensbehoeftes. Dit zijn de meest primaire behoeftes zoals eten, drinken en slaap. De volgende stappen in de piramide zijn achtereenvolgens de behoefte aan (stap 2) veiligheid en zekerheid, (stap 3) sociaal contact, (stap 4) waardering, erkenning en zelfrespect en tenslotte (stap 5) de behoefte aan zelfontplooiing. Maslow stelt in zijn motivatietheorie dat een mens pas kan streven naar een hogere stap in de behoeftepiramide wanneer de behoeftes in een lagere rang zijn bevredigd. De behoefte aan bijvoorbeeld sociaal contact kan dus pas worden opgeroepen als de organische of lichamelijke behoeftes en de behoefte aan veiligheid zijn bevredigd. 

U vraagt zich nu wellicht af waarom de adviseurs van Auréus iets willen delen over de behoeftenpiramide van Maslow. Laten we voorop stellen dat we de theorie rond universele, menselijke behoeftes graag overlaten aan psychologen en wetenschappers. Wél lenen we de piramidevorm graag van hen. Waarom? Omdat we in de praktijk zien dat deze vorm heel nuttig is in de meest eenvoudige wijze van vermogensplanning bij grotere familievermogens. In een vereenvoudigde aanpak van financiële planning komen we hierbij tot een opzet zoals weergegeven op de afbeelding boven dit artikel. De basis van deze piramide wordt gevormd door het must have vermogen. Dit is het vermogen dat nodig is om in het inkomen te voorzien, aangevuld met reserves voor eventuele calamiteiten. Als in die behoefte is voorzien wordt vermogen nice to have. Dit deel geeft een gevoel van comfort en rijkdom. Er is misschien ruimte om met dit nice to have vermogen wat meer risico te nemen met als doel het vermogen verder te laten groeien. Als ook in deze behoefte is voorzien vormt het topje van de piramide het not to have vermogen. Een schenking aan (klein)kinderen, aan een goed doel of bijvoorbeeld een investering in een risicovolle start-up, kan het beste uit het not to have vermogen worden gefinancierd. Dit vermogen kunt u voor uw gevoel namelijk prima missen.

Het gebruik van deze simpele piramide vormt voor de adviseurs van Auréus vaak een nuttige start in de inventarisatie die uiteindelijk leidt tot de best passende invulling van een groot vermogen. Deze invulling noemen we als beleggers de asset allocatie. De asset allocatie is een verdeling van het vermogen over de verschillende beleggingscategorieën waarin uw kunt beleggen, bijvoorbeeld in vastgoed, aandelen, liquide spaargeld, obligaties en private equity. De asset allocatie kunt u zien als uw persoonlijke beleggings- en investeringsplan. 

Piramide maslow -1

Is de piramide van must have, nice to have en not to have dan de heilige graal voor ons als adviseurs van familievermogens? Absoluut niet! Wél vormt het model een goede basis voor advies over familievermogens. Daarin spelen niet alleen úw persoonlijke motieven en doelstellingen een rol: de volgende generatie kan ook een belangrijke rol van betekenis spelen. Uw not to have kan namelijk zomaar de must have voor uw kinderen of kleinkinderen zijn, en nice to have is misschien net zo nice to have voor een volgende generatie. Mocht dat het geval zijn, dan is het interessant om in de overweging van beleggings- en investeringskeuzes in uw nice to have vermogen, ook de belangen van uw kinderen of kleinkinderen mee te nemen. Zo ontstaat een beleggingsbeleid op familieniveau, dat past bij de piramide van uw vermogen én bij de piramide van uw familie. 

Gerelateerde artikelen

Het belang van infrastructuur

Het belang van infrastructuur op portefeuilleniveau is relatief groot, mits dit een substantieel onderdeel is van een beleggingsportefeuille.

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Cliënt aan het woord | Daan Sweegers

Net als zijn vader en grootvader heeft Daan Sweegers, woonachtig op het Strijp-S terrein in Eindhoven, een bijzonder bedrijf weten

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.