Cross

Verkiezingen voor de euro

april 10, 2022

Vandaag wordt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen gehouden. Geen enkele kandidaat zal een absolute meerderheid behalen en daarom volgt er op zondag 24 april een tweede ronde. In de peilingen gaat Macron aan de leiding, maar het verschil met Le Pen is de afgelopen tijd kleiner geworden. Als deze twee kandidaten op 24 april tegen elkaar uitkomen, wordt het verschil nog kleiner. Macron wint dan met de kleinst mogelijke meerderheid, waarbij meteen aangetekend moet worden dat populisten moeilijk zijn te peilen en de neiging hebben om in de daadwerkelijke verkiezingen hoger te scoren dan opiniepeilers verwachten.

27220

De belangstelling voor deze verkiezingen is niet zo groot, de Franse bevolking lijkt het vertrouwen in de politiek te hebben verloren. Fransen verwijten Macron dat hij te veel met Europa en Rusland bezig was in de afgelopen maanden en dat hij in de eerste plaats president zou moeten zijn van de Franse republiek. Verder heeft ook de aanpak van de coronacrisis de populariteit van Macron niet doen stijgen. Nu is het normaal dat de populariteit van een president gedurende de ambtstermijn daalt, maar Macron doet het slechter dan vorige presidenten.

Schermafbeelding 2022-04-08 om 22.09.07

Daarvoor had Macron al het probleem met de Gilets Jaunes veroorzaakt. De Franse bevolking bestaat uit drie groepen. De eerste groep zijn de mensen in de steden, voornamelijk Parijs, met de hoogste inkomens. Die inkomens zijn in theorie hoger te belasten, maar toen het tarief naar 75 procent ging, bleek juist deze groep opvallend mobiel. Als de al omvangrijke Franse overheid (de piek lag ooit op 58 procent van de economie, maar dat is gelukkig wel minder groot geworden) nog meer belastingen wil ophalen, lukt dat niet meer bij deze groep. De tweede groep zijn de mensen in de banlieues, die ontvangen per saldo geld van de overheid, dus ook daar is niets te halen. Voor de presidentskandidaten staan de banlieues symbool voor alles wat mis is met het land: criminaliteit, islamitisch separatisme, mislukte integratie en drugshandel, een beeld dat overigens wel gecultiveerd wordt door de media. Inmiddels zijn de scherpe kantjes er wel van af en blijken de banlieues te zorgen voor de zo noodzakelijke creativiteit en innovatie. Macron wordt wel het volledig ontbreken van een visie op deze wijken verweten, maar lijkt – afgezien van Melenchon – wel de kandidaat waar mensen uit de buitenwijken op zouden kunnen stemmen, alleen gaan mensen uit de banlieues nooit stemmen. Tot slot is er de grote groep op het Franse platteland, inclusief de lagere middenklasse. Daar gaat een groot deel van het besteedbaar inkomen op aan vaste lasten. Er gaat bovendien een relatief groot deel naar energie, omdat er geen openbaar vervoer is op het platteland. Mensen leggen lange afstanden af voor hun werk. Een groot deel van het inkomen gaat op aan energie. Op het moment dat Macron komt met een belasting van 50 procent op fossiele brandstoffen, hebben deze mensen een geel hesje aangetrokken en zijn gaan protesteren. Dan te bedenken dat bij veranderingen in de Franse maatschappij de Fransen een voorkeur lijken te hebben voor revoluties, dan lijkt het tijd te worden voor de zesde Republiek. Een aanzet voor elke revolutie zijn uiteraard de ook in Frankrijk stijgende prijzen.

Screenshot-2021-11-19-at-09.49.01

Daarnaast hebben de pensioenhervormingen de populariteit van Macron niet doen toenemen en is er het schandaal rondom McKinsey dat in Frankrijk betrokken zou zijn bij witwassen en belastingfraude. Onder Macron is de inhuur van consultants zoals McKinsey sterk gestegen. Zo werd McKinsey ingehuurd om de problemen rondom de coronacrisis op te lossen. Dat leverde Macron niet alleen het verwijt op dat de Franse overheid niet langer in staat zou zijn om de eigen taken uit te voeren, na inschakeling van McKinsey verliep de aanpak van de crisis nog rampzaliger. De climax kwam toen Macron begin dit jaar de ongevaccineerden bestempelde als tweederangsburgers. Dat is wel erg tegen de geest van liberté, égalité en fraternité.

main-qimg-553c3d2051cc9e46501bb2a12e8abfab-lq

De verkiezingen vandaag kunnen qua impact even groot zijn als de Brexit of de overwinning van Donald Trump. In de afgelopen decennia is er geen zittende Franse president die herverkozen is. Veel kiezers onthouden zich liever van stemming dan op Macron te gaan stemmen, linkse kiezers moeten in de tweede ronde gemotiveerd worden om op Macron te gaan stemmen, door te appelleren op het gevaar van extreem rechts onder Le Pen. Dat lukte de vorige keer nog door Marine Le Pen te vereenzelvigen met haar vader Jean-Marie Le Pen, maar nu benoemen zowel links als rechts dezelfde problemen in de Franse maatschappij. Verder voert Le Pen dit keer geen campagne tegen de euro, maar als de Fransen voor Le Pen kiezen is er toch acuut sprake van een crisis in de eurozone. Le Pen komt nu met een programma van lagere belastingen en de pensioenleeftijd bevriezen op 62 jaar. Zelfs de immigranten mogen blijven, al moeten ze dan wel hun dubbele paspoort opgeven en kan iemand door te trouwen niet meer Frans staatsburger worden.

france1

Een president heeft een meerderheid nodig in het parlement om te kunnen regeren. In juni zijn er verkiezingen. Op dit moment heeft Le Pen 6 van de 577 zetels in het parlement. Na de winst van Le Pen zal er toch een vrij chaotische periode volgen in het Franse parlement. Onder het Franse districtenstelsel zal het land danook na juni moeilijk te regeren zijn. Het risico bestaat dan dat dollar-euro pariteit bereikt. Iets dat overigens niet alleen een gevolg is van de Franse verkiezingen, maar ook van de oorlog in Oekraïne. Door de sancties zullen Russen en in de toekomst ook Arabieren en Chinezen geen euro meer willen aanhouden, en zal de energie niet langer in euro moeten worden betaald, maar in harde dollars.  Reken op een oplopend tekort op de handelsbalans. Daarbij is er een groeiend contrast tussen het beleid van  de ECB en de Fed wat de euro onder druk zet.

1003x-1.png

De Franse wet verbiedt het publiceren van exit polls voor 20.00 uur vanavond, maar buitenlandse media kunnen mogelijk al eerder met resultaten komen.


Abonneer ook op onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.