Cross

VerDieping: Voorspellingen 2022

november 9, 2021

Het is weer de tijd voor de voorspellingen voor volgend jaar. Altijd lastig wanneer het over de toekomst gaat, zeker op zo’n relatief korte termijn.

Voorspellingen op lange termijn zijn eenvoudiger dan die op korte termijn. De gemiddelde inflatie voor de komende honderd jaar is beter te voorspellen dan de inflatie voor het komende jaar. In het lange termijn gemiddelde valt alle tussentijdse ruis weg. Toch wagen we ons elk jaar weer aan de onmogelijkheid om de stand van de index over twaalf maanden te voorspellen. Het aardige is wel dat optimisme vaak wordt gelijkgesteld met naïviteit en dat pessimisten altijd laten zien dat zij overal goed over hebben nagedacht. Toch hebben pessimisten vaak ongelijk, in de meeste gevallen stijgt de beurs, zowel op lange als op korte termijn. Maar pas op, want de markt heeft de onhebbelijke eigenschap om zo veel mogelijk voorspellers in zijn hemd te zetten.

Beter dan het voorspellen van de beurs is om de kijken naar de fundamenten. Die valt uiteen in drie onderdelen: economie, liquiditeit en waardering. De wereldeconomie zal volgend jaar waarschijnlijk minder sterk groeien dan dit jaar. Maar gelet op de aandacht voor stagflatie, zijn de verwachtingen voor volgend jaar te negatief. Door het volledig opengaan van de economie, door aantrekkende investeringen en doordat de consument er goed voorstaat, mag een bovengemiddelde groei worden verwacht in 2022, alleen minder sterk dan in 2021. Ook de inflatie zal volgend jaar dalen, door basiseffecten en de tijdelijkheid van de hogere inflatie als gevolg van de coronacrisis. Dalende inflatie en nog altijd hoge groei klinkt als het sprookje van Goudhaartje. Als de rente dan ook nog laag blijft is er sprake van een Uber-Goldilocks-scenario.

De afgelopen jaren was er een belangrijke rol voor de factor liquiditeit van centrale bankiers en overheden. Die nemen nu alle twee gas terug. Zodra de inflatie begint te dalen zullen centrale bankiers de eerste zijn om de rente weer langer laag te houden. De hoge schuldenberg vereist immers nog steeds een langjarig reflatiebeleid, waarin de rente structureel beneden de nominale groeivoet van de economie moet worden gehouden. Bovendien zijn westerse centrale bankiers niet langer neo-liberaal, maar Keynesiaans. Economische groei, de energietransitie, voldoende banen, financiële stabiliteit zijn belangrijker dan het bewaken van de inflatie.  Sommige doemdenkers denken dat we aan het begin staan van een periode gelijk aan de moeizame jaren zeventig, maar wat als we in een nieuwe ‘consumer bull’ zitten die vergelijkbaar is met de jaren vijftig?

De meest eenvoudige manier van voorspellen is door te kijken naar de waardering. Op lange termijn heeft die factor een hoge voorspellende waarde. Op korte termijn zegt waardering niet zo veel. En zo duur is de beurs niet, zeker niet als gekeken wordt naar het kasstroomrendement en risicopremies. Om zeepbel-gebied te bereiken, moet de beurs nog eens verdubbelen. De beste voorspeller van de factoren economie, liquiditeit en waardering is de beurs zelf. Daarin zit de collectieve wijsheid van ons allen. De beurs kijkt typisch zo’n zes maanden vooruit en gelet op de recente recordstanden voorspelt die een prima 2022.  Alleen als iedereen zo’n goed 2022 gaat voorspellen, wordt het tijd om op te passen.

Gerelateerde artikelen

The Trump Trade

The Trump Trade is de beweging die ingezet is op financiële markten, nu de kansen voor Trump zo sterk zijn gestegen.

Meer lezen

Waardering Magnificent Seven

De Magnificent Seven is eerder te laag gewaardeerd dan te hoog, zeker gelet op de exponentiële groei van kunstmatige intelligentie.

Meer lezen

eSports

eSports groeien snel en geleidelijk is het ook mogelijk om daarin te beleggen. Ook is er veel interesse vanuit traditionele sporten.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.