mei 5, 2022
Zoals verwacht verhoogde de Fed op 4 mei de rente met een half procent. Alleen doordat Powell aangaf dat een verhoging van driekwart procent nooit aan de orde is geweest, steeg de Amerikaanse aandelenmarkt met 3 procent. De markt rekende niet op een verhoging van driekwart procent, van de Fed heeft alleen James Bullard aangegeven dat de beleidsrente zo snel mogelijk naar 3,5 procent zal moeten en dat een verhoging van driekwart procent daarbij niet zou moeten worden uitgesloten. Die ruimte is er nog steeds, alleen Powell gaf aan dat het dit keer niet actief overwogen is. Powell geeft tegelijkertijd wel aan dat de volgende twee keer de rente met een half procent zal worden verhoogd en dat is juist meer dan de markt had verwacht: drie renteverhogingen op rij van een half procent. Kwantitatieve verkrapping start zoals verwacht op 1 juni, eerst drie maanden 47,5 miljard, daarna 95 miljard per maand.
Powell hoopt nog altijd naar een neutraal renteniveau (ergens tussen de 2 en de drie procent) te komen zonder daarbij de economische groei al te hard te raken. Powell gaf zelf aan dat dit niet eenvoudig is, zelfs een minder zachte landing wordt al als een succes gezien. Bovendien is zo’n zachte landing afhankelijk van ontwikkelingen waarop de Fed geen controle heeft, aldus Powell. Dat klinkt niet geruststellend, zeker niet wanneer piloot Powell komt vertellen dat het een ‘minder zachte’ landing zal worden. Een milde recessie wordt dan gezien als acceptabel. Verder stelde Powell dat het op dit moment onmogelijk is om een indicatie van het beleid voor de komende 60 tot 90 dagen te geven. Er kunnen volgens Powell zoveel dingen gebeuren in de wereld en in de economie. De Fed wacht de ontwikkeling af en reageert daarop. Dat betekent dus dat bij een tegenvallend inflatiecijfer de rente de volgende keer zomaar met driekwartprocent kan worden verhoogd, niet bepaald geruststellend.
Een Amerikaanse centrale bank die haar beleid laat afhangen van binnenkomende data is per definitie een minder voorspelbare centrale bank. Het is dan vreemd dat de aandelenmarkt hierdoor wordt gerustgesteld en 3 procent stijgt. Nu is het wel vaker zo dat de markt pas vanaf een bepaald renteniveau een andere kant opgaat. In 2000 lag dat niveau nog bij 6,5 procent, in 2018 was het 2,5 procent. De schulden zijn sindsdien niet gedaald, maar het uitdrukkelijke doel van de Fed is wel om de economie en/of de financiële markten onder druk te zetten zodat de inflatie afkomt. Met de opgelopen schulden gaat dat sneller dan voorheen, de markt is dan immers gevoeliger voor bewegingen in de rente. Maar waar dat breekpunt nu precies ligt, weet de Fed ook niet. Feit is wel dat de inflatie in de afgelopen decennia niet zo hoog en zo hardnekkig is geweest. Powell haalde bij deze renteverhoging zelfs wijlen Paul Volcker aan, volgens Powell een held die altijd de juiste dingen deed. Ook dat zal de markten toch niet bepaald geruststellen.
In de Verenigde Staten staan zowel aandelen als obligaties dit jaar meer dan 10 procent in de min. Desondanks zijn de inflatie en de inflatieverwachtigen niet gedaald. Dat betekent dat de Fed doorgaat met verkrappen à la Volcker en ook fiscaal wordt de kraan na de verkiezingen in november volledig dichtgedraaid. Daarnaast wordt de balans van 9 biljoen dollar sneller afgebouwd dan de laatste keer. Toen ging het in stapje van 10 miljard tot uiteindelijk 50 miljard per maand. Dit keer wordt het in drie stappen al 95 miljard per maand. Bij elkaar kan dat toch onmogelijk als positief worden uitgelegd.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek