Cross

VerDieping: Liever een tijger dan een os

december 15, 2021

Het jaar 2021 was niet het jaar voor Chinese aandelen. Het hoogste niveau werd bereikt in de eerste week van het jaar van de Os op 19 februari. Daaraan ging een fenomenale koerssprong vooraf, want ondanks die daling presteren de aandelenmarkten van Shanghai en Shenzen over de afgelopen drie jaar beter dan de AEX. Deze maand gaan Chinese aandelen aan kop. Mogelijk het begin van iets moois in 2022.

China uit de gratie!

De piek op de Chinese aandelenmarkt viel dit jaar samen met de piek in de Chinese economische groei. De hoge groei van de wereldeconomie is door Peking aangegrepen om hervormingen door te voeren. Goed voor de lange termijn, maar niet voor de korte termijn. Onder de noemer van gemeenschappelijk welvaart moest de consument een betere positie krijgen. Dit werd door westerse media onterecht afgedaan als terugkeer naar het communisme. In de Verenigde Staten zijn de Republikeinen en de Democraten het over weinig zaken eens, maar niet over hun gezamenlijke afkeer tegen China. Het negatieve sentiment in combinatie met de sterke koersdaling is meer dan voldoende om elke belegger af te schrikken.  Daarbovenop kwamen nog de problemen bij Evergrande, de grootste projectontwikkelaar van China en het acute tekort aan energie waardoor een deel van de economie moest worden stilgelegd. Toch is het bijzonder dat onder het motto ‘laag kopen, hoog verkopen’ niemand Chinese aandelen durft te noemen als kansrijk voor volgend jaar.

Waarom nu in China?

Er zijn verschillende redenen waarom Chinese aandelen volgend jaar beter kunnen presteren. De eerste is de draai in de kredietimpuls. De Chinese centrale bank is begonnen met het stimuleren van de economie. Afgelopen vrijdag werd het groene licht gegeven voor meer maatregelen die de economische groei ondersteunen. Dat betekent dat even minder de nadruk komt te liggen op nieuwe regulering. Verder zal het gewicht van Chinese aandelen in wereldindices komend jaar worden verhoogd, omdat het nu ook mogelijk is om A-aandelen short te gaan, één van de eisen van de indexbouwers. Chinezen zelf zullen ook een groter deel in aandelen gaan beleggen. Tot op heden bestaat meer dan 60 procent van het vermogen uit huizen, maar volgens Xi Jinping zijn huizen om in te wonen en niet om mee te speculeren. Aandelen zijn dan een goed alternatief.

China structureel onderdeel beleggingsportefeuille

De vraag is niet of beleggers Chinese aandelen in portefeuille moeten hebben, maar hoeveel. De Chinese economie is nu op basis van koopkrachtpariteit 20 procent groter dan de Verenigde Staten. De markten van Shanghai en Shenzen vormen de tweede aandelenmarkt ter wereld. Sinds de Grote Financiële Crisis voert China een actief beleid om minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar. Daarom probeert men de (digitale) renminbi als reservemunt te positioneren. Olie wordt betaald in renminbi en Aziatische banken ruilen dollars naar renminbi. Dit beleid slaagt alleen als er sprake is van goed werkende financiële markten in China. Dat is in het belang van de communistische partij, maar ook in het belang van de belegger. Op naar het jaar van de tijger.

 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.