Cross

VerDieping | Het belang van een sterke balans

mei 18, 2020

Met ingang van 1 mei ben ik verbonden aan Auréus als strategisch partner. Hiervoor was ik Chief Investment Officer van Schretlen & Co en Rabobank. Vorig jaar mocht ik een presentatie geven voor het ‘oude’ Auréus waarbij ik positief verrast werd door het goede klantcontact, de persoonlijke dienstverlening en het ondernemerschap. In de kern draait ook het nieuwe Auréus om het goede beheer van vermogen. Dat is geen activiteit die je er maar even bij doet in deze complexe financiële wereld. Juist in deze woelige tijden is focus belangrijk. Die focus ligt nu vooral op de gevolgen van de Coronacrisis.

De maatregelen om het Coronavirus te bestrijden, drukken de bedrijfsresultaten. Nu is het gemakkelijk om over één of twee slechte kwartalen heen te stappen. Hoewel het er soms op lijkt dat beleggers bedrijven afrekenen op de laatste kwartaalcijfers, gaat het vooral om het toekomstige verdienvermogen. Om die kasstromen in de toekomst te incasseren, moet een bedrijf de crisis wel overleven. Het is daarom niet zo vreemd dat beleggers meer geïnteresseerd zijn in de balans dan in de verlies- en winstrekening. Aandelen van bedrijven met een sterke balans presteren dit jaar wederom veel beter dan aandelen van bedrijven met een zwakke balans. Ondanks uitgebreide maatregelen van de overheid zal een deel van die zwakkere deze crisis niet overleven. Daardoor verbetert de concurrentiepositie van bedrijven met een sterke balans.

Wat verder opvalt aan deze correctie is dat de beurs geen afspiegeling is van de economie. Aan de ene kant zijn er bedrijven die profiteren van de trend naar online werken, leren en winkelen. Ook traditionele defensieve sectoren zoals voeding en farmacie blijven overeind. Het indexgewicht van deze bedrijven is veel zwaarder dan de bedrijven die last hebben van de crisis. Neem bijvoorbeeld het gewicht van IT-bedrijven versus banken en verzekeraars in de AEX. Voor de Grote Financiële Crisis bestond de helft van de AEX uit banken en verzekeraars, nu is dat nog maar 6 procent. Tegelijkertijd staat het gewicht van IT-bedrijven in de AEX op een recordniveau van meer dan 30 procent. Voor de Grote Financiële Crisis was ASML met een gewicht van 2 procent het enige IT-bedrijf in de AEX. Bij een bedrijf als Zoom, snel bekend geworden door de online bijeenkomsten, werken 2.500 mensen. De waarde van Zoom op de beurs is groter dan de zeven grootste luchtvaartmaatschappijen. Alleen werken bij die luchtvaartmaatschappijen meer dan een half miljoen mensen. Veel impact op de economie, veel minder op de beurs. Overigens hebben al die luchtvaartmaatschappijen geen goede balans.

Het belang van een goede balans wordt groter naarmate de crisismaatregelen langer nodig zijn. Het geeft het bedrijf een gedegen status bij financiers, toeleveranciers, klanten en beleggers. De balans is een optelsom van bezittingen en verplichtingen, het geeft aan wat de ‘netto waarde’ is van een bedrijf. Een goede balans zorgt dat een bedrijf ook in slechte tijden aan liquiditeiten kan komen. In de praktijk blijkt een derde van de bedrijven te falen doordat ze geen geld meer in kas hebben. Een sterke balans verlaagt ook het risico van de bedrijfsactiviteiten. Elke financiering verlaagt immers de zeggenschap, vaak juist op een moment dat het er toe doet. Een bedrijf met een sterke balans heeft ook lagere rentelasten, een duidelijk concurrentievoordeel. Tot slot is een sterke balans ook een signaal dat het bedrijf succesvol is in ondernemen. Operationele efficiëntie, een hoge winstgevendheid, een hoog rendement op het kapitaal en een hoge cash conversie komen allemaal tot uitdrukking in een sterke balans.

In de index zijn bedrijven met een sterke balans oververtegenwoordigd. Veel bedrijven met een slechte balans hebben geen beursnotering of hebben zo’n lage marktwaarde dat het indexgewicht verwaarloosbaar is. Wie belegt op basis van factoren legt automatisch de nadruk op bedrijven met een sterke balans. Kwaliteit, lage volatiliteit en zelfs value vereisen nu eenmaal een sterke balans. De outperformance van bedrijven met een sterke balans wordt ook opgepikt door beleggers die zich baseren op momentum. Beleggers die zich concentreren op individuele aandelen selecteren meestal geen bedrijven met veel schulden. Bij zo’n bedrijf is niet de aandeelhouder, maar de bank de baas. Overigens hebben banken altijd een slechte balans. Dat is een logisch gevolg omdat zij geld verdienen met hun balans. Dat maakt banken juist in deze tijd extra kwetsbaar, wat terug te zien is in de reactie van beleggers. Die geven de voorkeur aan een sterke balans.

Auréus
Han Dieperink
Strategisch Partner

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.