Cross

VerDieping: Europese economie kan positief verrassen

mei 20, 2021

In het eerste kwartaal werden de economische groeiverwachtingen van de Amerikaanse economie voortdurend naar boven bijgesteld, geholpen door snelle vaccinaties en forse steunprogramma’s van de overheid. Nu lijkt het de beurt aan Europa. Vaccinaties versnellen, maar het echte verschil wordt gemaakt door de voorliefde voor Europeanen om op vakantie te gaan. De eerste positieve bijstelling van de Europese groei is er al. Volgens de Europese Commissie zal de eurozone zich sneller van de coronapandemie herstellen dan verwacht. De groei in de Europese regio zal volgens de laatste prognose in 2021 op 4,3 procent uitkomen. In februari ging de Europese Commissie nog uit van een groei van 3,8 procent. De commissie noemt de gezinsconsumptie, de investeringen en de Europese export als belangrijkste aanjagers. In de tweede helft van het jaar komt daar ook nog het Europese steunpakket van 750 miljard euro bovenop. Toch is de Europese Commissie nog te conservatief met haar verwachtingen. Europeanen gaan namelijk graag op vakantie en dat maakt dit jaar een wereld van verschil.

Landen als Portugal, Spanje en Griekenland zijn weer open voor toeristen. Gelet op de snelheid van vaccineren, zullen voor de zomer meer landen opengaan. Er zal nog niet sprake zijn van een volledig herstel, maar toch zal het een veel beter seizoen worden dan vorig jaar. Vorig jaar viel het zomerseizoen vrijwel volledig in het water als gevolg van de coronacrisis. Mede daardoor is dit jaar iedereen wel aan vakantie toe. Door het gedwongen thuiszitten heeft iedereen ook kunnen sparen voor een vakantie. Het vertrouwen van consumenten is door de vaccinaties in de afgelopen maanden duidelijk toegenomen. Ook wordt er in Europees verband gewerkt aan een groen certificaat, waarmee makkelijker vrij binnen Europa kan worden gereisd. Zelfs de Amerikanen mogen weer naar Europa reizen. Er wordt nu al meer geboekt dan vorig jaar. Mensen vinden dat ze lang genoeg thuis hebben gezeten en durven de reis wel aan. Dat terwijl het begrijpelijk is dat veel mensen afwachten en pas op het laatste moment een beslissing nemen over hun vakantie. Aangezien vooral de landen aan de Middellandse zee economisch sterk afhankelijk zijn van toerisme, kunnen vooral zij dit jaar positief verrassen. Vorig was de scherpe terugval in economische groei daar voor de helft tot driekwart te verklaren uit het teleurstellende toeristenseizoen.

Europa zal ook bovengemiddeld kunnen profiteren van de wereldwijd aantrekkende investeringen. Waar Amerikaanse bedrijven zich vooral richten op de consument, moeten Europese bedrijven het veel meer hebben van investeringen in onder andere kapitaalgoederen. Die volgen meestal wat later in de cyclus. De Europese economie heeft sowieso een meer cyclisch karakter en dan helpt het als de wereldeconomie de sterkste groei laat zien in meer dan 40 jaar. Europa loopt verder voorop wat betreft de energietransitie en dit zal voor Europese bedrijven een belangrijk exportproduct worden. De Europese industrie heeft op dit moment nog last van het tekort aan semiconductors, waardoor bijvoorbeeld de Europese auto-industrie de productie tussen november vorig jaar en februari van dit jaar met meer dan tien procent zag dalen. Het tekort aan semiconductors beperkt zich niet tot de auto-industrie, maar gelukkig is dit geen permanent probleem. Zodra de chips weer geleverd kunnen worden, kan de productie ook snel herstellen. Afgezien van chips zijn wereldwijd de voorraden in het bedrijfsleven laag, iets waar ook de Europese industrie van kan profiteren. Een discussiepunt is alleen wanneer de sterke vraag in combinatie met problemen aan de aanbodzijde zichtbaar wordt in hogere inflatiecijfers. Gelukkig is er in tegenstelling tot de Verenigde Staten hier nog geen tekort aan personeel. Een loon-prijsspiraal op korte termijn is onwaarschijnlijk. Volgens de Europese Commissie zullen de inflatiecijfers dit en volgend jaar beneden de doelstelling blijven van de ECB. De kans op oververhitting in de eurozone lijkt klein, maar we hebben in de Verenigde Staten gezien dat het snel kan gaan.

Het Europese politieke risico is afgenomen met de komst van Super Mario. De Italiaanse economie heeft het sinds de introductie van de euro slecht gedaan en de verwachtingen ten aanzien van Italië zijn dan ook laaggespannen. Elk signaal dat Draghi er in gaat slagen om structurele hervormingen door te voeren, zal door beleggers positief worden onthaald. Veel beleggers van buiten Europa hadden in de afgelopen jaren twee redenen om terughoudend te zijn met Europese beleggingen. Allereerst was er de Brexit, met potentieel negatieve gevolgen voor het continent. Daarnaast was er het Italiaanse politieke risico, waardoor het voortbestaan van de euro en de Europese Unie op het spel werd gezet. Binnen enkele maanden zijn beide risico’s naar de achtergrond verdwenen. Binnen een jaar zijn er nog verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. In Duitsland slagen de Groenen er mogelijk in om de grootste partij te worden, iets wat de investeringsimpuls van de Europese Green Deal kan vergroten. In Frankrijk moet Macron het volgend jaar opnemen tegen Le Pen, maar mogelijk dat de Europese economie dan voldoende is hersteld om Le Pen de wind uit de zeilen te nemen. Ook Fransen willen graag weer naar de Méditerranée. Als Macron daar dit jaar in slaagt, helpt hij niet alleen de Europese economie, maar ook zijn eigen herverkiezing. Beleggers zijn altijd op zoek naar positieve verrassingen. Nu begin in het eerste kwartaal de economische groei heeft gepiekt in China en in het tweede kwartaal de economische groei zal pieken in de Verenigde Staten, is het nu aan Europa om positief te verrassen.

Auréus
Han Dieperink
CCO

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.