januari 26, 2022
De wereldindex staat nu 8 procent onder de top van 3 januari. Onder leiding van de Verenigde Staten staan de koersen onder druk. De belangrijkste oorzaak is de onrust over de oplopende inflatie in combinatie met het beleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Lange tijd heeft Jerome Powell volgehouden dat hij er zelfs niet aan dacht om voor 2023 de rente te verhogen. Nu staat de Federal Reserve op het punt om dit jaar maar liefst drie of vier keer de rente te verhogen. De doelstelling van de Amerikaanse centrale bank is een gemiddelde inflatie van 2 procent. Na de Grote Financiële Crisis bleef de inflatie lang onder dat gemiddelde. Ondanks de recent oplopende inflatie zijn we nog lang niet terug bij die langjarige trend van 2 procent. Volgens het officiële beleid is het dus nog te vroeg om de rente te verhogen. Verder gaf Powell aan dat de Phillips Curve niet langer de basis is voor het Amerikaanse monetaire beleid, maar nu bestudeert de Fed aandachtig de arbeidsmarkt op zoek naar het signaal dat de lonen stijgen. Kennelijk vreest de Fed opeens een loon-prijsspiraal. Tot slot hebben zowel de Fed als de ECB, bijna tegen beter weten in, volgehouden dat de huidige inflatie een tijdelijk karakter heeft. Enkele maanden later trokken ze het boetekleed aan om te bekennen dat ze het fout hebben gezien. Dit alles knaagt aan het vertrouwen dat de financiële markten hebben in centrale bankiers.
Nu is er voor elke correctie achteraf altijd wel een verklaring. Waar het om gaat is of er fundamenteel wat is gewijzigd. De Amerikaanse tienjaarsrente is dit jaar met 0,25 procent gestegen tot 1,75 procent, maar dat is gelijk aan het niveau van maart vorig jaar. De economische groei lijkt dit jaar eerder mee dan tegen te vallen ten opzichte van de verwachtingen. Dat laatste komt door de laatste virusvariant, die er waarschijnlijk voor zorgt dat de pandemie binnenkort achter ons ligt. Wel zorgt de oplopende inflatie, waaronder oplopende energieprijzen, ervoor dat het consumentenvertrouwen onder druk komt. Daarmee is inflatie ook een politiek probleem geworden, zeker in landen waar er binnenkort verkiezingen zijn. Gelukkig is de piek in inflatie dichtbij. Nu is die nog hoog door het relatief lage prijsniveau een jaar geleden, maar in de loop van het jaar gaat dat sterk verbeteren. Verder zal het opengaan van de economie ervoor zorgen dat de vraag verschuift van producten naar diensten, wat er ook voor zal zorgen dat de inflatiedruk kan afnemen. Ook mag bij het opengaan van de economie wel enige euforie bij consumenten en producenten worden verwacht.
Op het moment dat de inflatie heeft gepiekt, krijgen centrale bankiers meer lucht om het beleid aan te passen. Ze hoeven dan minder haast te maken met renteverhogingen. De doelstelling van het beleid van de centrale banken was immers om de inflatie omhoog te krijgen, dat vanwege de hoge schulden. Alleen laat inflatie zich moeilijk beheersen. Het is net een tube tandpasta. Als het eenmaal uit de tube is, krijg je die er moeilijk weer in. In de Verenigde Staten zou de Fed waarschijnlijk tekenen voor een inflatie van 3 tot 4 procent voor de komende tien jaar. In Europa mogen we al blij zijn met een inflatie van 2,5 procent op langere termijn. Slecht voor spaarders en houders van obligaties, maar aandelen blijken historisch uitstekend in staat om die hogere inflatie te compenseren, zeker als die uiteindelijk beperkt blijft tot 3 tot 4 procent. Het is ook niet zo dat een hoge waardering voor de aandelenmarkt en een hogere rente niet samengaan. Stijgende inflatie en stijgende rentes zijn in de eerste plaats een teken dat het goed gaat met de economie. En wat dat betreft staan alle signalen op groen. De wereldeconomie zal dit jaar bovengemiddeld groeien, ondanks geopolitieke risico’s die vaak maar een kort effect hebben op beurs en economie. Door de koerscorrectie zijn aandelen aantrekkelijker gewaardeerd. Zo staat inmiddels 40 procent van de aandelen op de Nasdaq meer dan 50 procent onder de hoogste koers vorig jaar. Buiten de Verenigde Staten zijn aandelen ronduit goedkoop. Voor de beleggers (of spaarders) die lang hebben zitten wachten op een koersdip, zodat ze achteraf niet hoeven te zeggen dat ze op de top zijn ingestapt, is dit een goed moment om in te stappen.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek