Cross

Veilige haven renminbi

maart 20, 2022

Als gevolg van de inval in de Oekraïne komen Westerse valuta nu op drie verschillende gebieden onder vuur te liggen. In de eerste plaats kunnen niet alle centrale banken meer kunnen vertrouwen op hun reserves. Verder zullen landen, bedrijven en particulieren die in de toekomst mogelijk onderdeel zijn van een westerse boycot op zoek gaan naar alternatieven voor Westerse valuta. Tot slot zullen veel meer landen op zoek gaan naar diversificatie naast posities in dollar, euro, Britse pond en zelfs Zwitserse frank.

Schermafbeelding 2022-03-20 om 13.46.29

Papiergeld is in essentie niet meer waard dan het papier waarop het gedrukt is. Papiergeld krijgt waarde door het vertrouwen dat je er altijd wat voor kan kopen. Ook hier komt vertrouwen te voet en gaat te paard. Centrale bankiers kopen niet zoveel voor het papiergeld dat ze in de kluis hebben liggen. Het is vooral een reserve waarbij het belangrijk is dat ze erop kunnen vertrouwen dat ze er altijd – zeker in tijden van oorlog – bij kunnen. Sterker nog, een reserve heeft alleen waarde als het deze functie heeft. De Russische centrale bank kan niet langer bij haar reserves. De kans dat de Russen in de toekomst nog westerse valuta aanhouden is daardoor veel kleiner geworden. Veel meer landen hebben een groot deel van hun centrale bankreserves in westerse valuta. Zo heeft China maar liefst 3 biljoen dollars aan reserves, iets wat dus mogelijk in korte tijd waardeloos kan worden. Het is niet de eerste keer dat de Amerikanen de dollar inzetten als wapen. Vorig jaar kreeg ook Afghanistan onder de Taliban geen toegang tot de reserves van dat land. Zelfs het gebruik van de dollar kan al betekenen dat de Amerikanen vinden dat ze rechtsmacht hebben, omdat uiteindelijk een deel van de transactie moet plaatsvinden op Amerikaans grondgebied. Eerder werden ook landen als Iran, Venezuela en Soedan van de Amerikaanse dollar afgesloten. Venezuela heeft de handdoek in de ring gegooid en is tegenwoordig maar overgegaan op de Amerikaanse dollar.

FODDLMGWQAEC17Y

Niet alleen centrale banken worden aangepakt, maar ook bedrijven en particulieren. Bijna overal ter wereld wordt er beslag gelegd op activa van Russische oligarchen. Luxe jachten, voetbalclubs, vliegtuigen en zelfs Zwitserse bankrekeningen zijn niet meer veilig. Wie rondkijkt op Marbella of de Côte d’Azur ziet dat die jachten niet alleen van Russen zijn, ook de Arabieren houden van grote jachten. Net als bij de Russen gaat een deel van hun vermogen op aan vastgoed in Londen, waar ook veel Chinese miljardairs een huis hebben.

Screen-Shot-2019-11-12-at-3.12.39-PM

De rest wordt gestald op een Zwitserse bankrekening en zelfs dat is niet zo veilig meer. Ook dat land is onder druk van sociale media gezwicht, dat terwijl de Zwitserse de Russische klanten van de Zwitserse banken jarenlang dubbele tarieven konden rekenen. Er zit nog altijd zo’n 200 miljard Zwitserse frank aan Russisch geld op Zwitserse bankrekeningen, maar het is de vraag hoe lang nog? Wat als de Amerikanen hun sancties uitbreiden naar China of naar het Midden-Oosten? Geld is dan veiliger in de Emiraten, in Singapore of zelfs in China (Hongkong). Afgelopen week waren er opmerkelijk veel vluchten van private jets vanuit Rusland naar Dubai, een aderlating voor de vijfsterrenhotels in Europa, de makelaars van luxehuizen en de verkopers van luxe goederen. Het betekent ook dat olie dat meestal wordt verhandeld in dollar, niet meer wordt omgeruild naar euro. Deze financiële sancties worden nog een keer versterkt doordat bedrijven onder druk van sociale media en vanwege reputatierisico massaal besluiten om geen zaken meer te doen met Russen. Kan Hermes nog wel een handtas verkopen aan een Russische klant?

httpss3-ap-northeast-1.amazonaws.compsh-ex-ftnikkei-3937bb4images_aliasesarticleimage864518645468-1-eng-GB20181226-Crude-Futures-Line

De Saoedi’s zijn al vele jaren in gesprek met de Chinezen om olie te verkopen in renminbi. Tot voor kort had het land daar niet zo veel belang bij. De eigen munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Nu de Amerikanen zelf veel meer olie produceren is het Amerikaans belang in het Midden-Oosten afgenomen. Uiteraard wil men nog graag de baas spelen, maar na de Amerikaanse aftocht in Afghanistan en het Amerikaanse onvermogen om Oekraïne te beschermen, kijken ook de Arabieren of ze wellicht niet beter een alliantie kunnen sluiten met Chinezen. Die hebben immers wel belang bij de olie uit het Midden-Oosten en omdat de Chinezen ook veel Iraanse olie afnemen, kan China in de toekomst wellicht beter dan de Amerikanen in staat om de rust te bewaren. Verder heeft Biden, in tegenstelling tot Trump, weinig op met de Saoedi’s. Biden sluit liever een deal met een aartsvijand van Saoedi-Arabië, Iran. Dat alleen als is voor de Saoedi’s een reden zijn om de gesprekken met China te intensiveren. Zelfs de Emiraten houden rekening met een kleinere rol voor de Amerikanen in het Midden-Oosten. Zij onthielden zich van stemming bij de veroordeling van Rusland in de Veiligheidsraad, één van de redenen waarom Russen nu massaal voor Dubai kiezen.

Schermafbeelding 2022-03-20 om 13.35.45

Per saldo zijn deze ontwikkelingen een opsteker voor de Chinese renminbi. China loopt weliswaar het risico op Westerse sancties, maar verder zijn er weinig alternatieven voor bedrijven en particulieren die hun exposure richting Westerse valuta en activa willen verkleinen.


Schrijf in op de wekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.